Απαγορεύεται η απεργία των δικαστών τονίζει ο υπ. Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου
Διχασμένοι είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δικαστές για το ύφος των κινητοποιήσεων τους. Χθες, πραγματοποιήθηκε η έκτακτη συνάντηση των προεδρείων των δικαστικών ενώσεων με τον υπουργό Δικαιοσύνης Μιλτιάδη Παπαϊωάννου. Σύμφωνα με πληροφορίες, με το ύφος των κινητοποιήσεων που έχει εξαγγείλει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων φέρονται να διαφωνούν οι εκπρόσωποι των Ενώσεων του Ελεγκτικού Συνεδρίου, του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους αλλά και του Συμβουλίου της Επικρατείας. «Όλα τα συζητάω» δήλωσε ο κ. Παπαϊωάννου μετά τη συνάντηση, τονίζοντας όμως ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει θέμα ωμής παραβίασης του Συντάγματος. Υπενθυμίζεται ότι η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων αποφάσισε να προχωρήσει σε διακοπή των συνεδριάσεων των δικαστηρίων καθημερινά από τις 12.00 έως ώρα 15.00. Επίσης, από την Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011, δικαστές και εισαγγελείς θα ασκούν τα καθήκοντα τους, μόνο εντός του χρόνου που τα δικαστήρια θα λειτουργούν, ενώ θα δημοσιεύουν αποφάσεις μόνο για επείγουσες πολιτικές και ποινικές υποθέσεις.
Δήλωση Αλληλεγγύης Δικηγόρων
Στο μεταξύ, η Αλληλεγγύη Δικηγόρων σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι είναι αντίθετη σε κάθε προσπάθεια άμεσης ή έμμεσης κατάργησης του ειδικού μισθολογίου των δικαστών, πλην όμως «οι προτεινόμενες από τη συνδικαλιστική τους ηγεσία στάσεις εργασίας από τις 12.00 μέχρι τις 15.00 έως και την τακτική γενική συνέλευση της ένωσής τους, που θα λάβει χώρα στις αρχές του Δεκεμβρίου, συγκρούονται με σαφέστατη συνταγματική διάταξη και τις αντίστοιχες αποφάσεις της Ολομέλειας των Ανωτάτων Δικαστηρίων». Ακόμη, αναφέρει ότι μη δημοσίευση πολιτικών ή ποινικών αποφάσεων «συνιστά ευθεία αξιόποινη παράβαση καθηκόντων» και «ροκανίζει τη συνταγματική επιταγή, η οποία ενισχύεται και από διεθνείς συμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, και με την οποία ο κάθε Έλληνας πολίτης δικαιούται την παροχή έννομης προστασίας». Τέλος, εξαπολύει ευθείες βολές κατά της ηγεσίας των πολιτικών και ποινικών δικαστών, που «επιχειρεί να παρασύρει τους Έλληνες δικαστές έξω από την δικαιοκρατική προστασία του Συντάγματος, που είναι αφιερωμένο στον πατριωτισμό όλων των Ελλήνων».
Κριτική στην κριτική του πρωθυπουργού
Εξάλλου, απάντηση στην επίθεση που δέχθηκαν από τον πρωθυπουργό δίνουν οι δικαστές, υποστηρίζοντας ότι οι «τοποθετήσεις και γενικεύσεις του αποπροσανατολίζουν την κοινή γνώμη από τα υπαρκτά προβλήματα της Δικαιοσύνης, για τα οποία δεν ευθύνονται οι λειτουργοί της». Υπενθυμίζεται πως κατά την προχθεσινή ομιλία του στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ ο Γ. Παπανδρέου, κάλεσε τους δικαστικούς λειτουργούς να συνεισφέρουν στην εθνική προσπάθεια. Χαρακτηριστικό ένα απόσπασμα από την ομιλία του πρωθυπουργού: «Τώρα που ζητούμε και από αυτούς τον οβολό τους υπέρ της ανεξαρτησίας της χώρας μας, μας μιλάνε για ''οικονομική κατοχή;'. Αυτή την οικονομική κατοχή, θα την παλέψουμε, όταν και αυτοί, και όλοι πληρώσουν τον οβολό τους. Και όταν συμβάλλουν ουσιαστικά στο αίσθημα Δικαίου και δεν αφήνουν διάφορους, επειδή είναι ισχυροί παράγοντες του ποδοσφαίρου, των μέσων ενημέρωσης ή των επιχειρηματιών, να μπορούν να ξεφεύγουν από τη Δικαιοσύνη, με αρνησιδικία, με αναβολές ή με άλλα τερτίπια». Σε ανακοίνωση που υπογράφουν οι πρόεδροι της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών και της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, «οι δικαστικοί λειτουργοί έχουν υποστεί, συγκριτικά με όλους τους εργαζόμενους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, τις μεγαλύτερες μειώσεις των καθαρών αποδοχών τους, οι οποίες ανέρχονται σε ποσοστό 40% περίπου». «Συνεπώς», συμπληρώνεται, «έχουν καταβάλει όσο ουδείς τον οβολό τους και δεν αποτελούν "κατεστημένο που προσπαθεί να υπεκφύγει των υποχρεώσεων του».