Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Υπερψηφίστηκε η εξεταστική για το μνημόνιο με ψήφους 156-72

Υπερψηφίστηκε με ψήφους των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ η εξεταστική για το μνημόνιο

Μέσα σε κλίμα έντασης υπερψηφίστηκε η εξεταστική επιτροπή για το μνημόνιο, με τις ψήφους των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Η τελική καταμέτρηση ήταν 156 υπέρ, 72 κατά και 22 παρών. Καταψήφισαν ΝΔ, ΧΑ, ΠΑΣΟΚ, παρών ψήφισαν βουλευτές από το Ποτάμι και το ΚΚΕ. Υπογραμμίζεται πως η εξεταστική του ΣΥΡΙΖΑ για το μνημόνιο περιλαμβάνει τέσσερις κρίσιμες περιόδους: 1) Οκτώβριος 2009 - Μάιος 2010, δηλαδή έρευνα για την υπαγωγή στο Μνημόνιο, 2) Μάιος 2010 - Νοέμβριος 2011, δηλαδή το δεύτερο Μνημόνιο, 3) Νοέμβριος 2011 - Μάιος 2012, δηλαδή το «κούρεμα», 4) Μάιος 2012 και έπειτα.

Υπάρχουν τεράστια ερωτηματικά για την περασμένη πενταετία και πρέπει να δοθούν απαντήσεις στον ελληνικό λαό, δήλωσε ο πρωθυπουργός από τη Βουλή, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να επιδείξει διάθεση ρεβανσισμού. «Στόχος αυτής της επιτροπής είναι να χυθεί άπλετο φως στις σκοτεινές πτυχές αυτής της πενταετίας» τόνισε. Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι μετά από χρόνια σιωπής για τα μεγάλα ζητήματα που προκάλεσαν τη μνημονιακή καταστροφή ξεκινά μια προσπάθεια να απαντηθούν τα ερωτήματα του ελληνικού λαού για την υπαγωγή της χώρας στο μνημόνιο και τα ερωτήματα που σχετίζονται με όσα ακολούθησαν το πρώτο μνημόνιο.

Τόνισε ότι στόχος της εξεταστικής επιτροπής θα είναι να διερευνήσει εάν πέρα από την υλοποίηση μιας κακής, εμμονικής και ιδεολογικής επιλογής, εκτελέστηκαν πράξεις που είχαν άλλα, μη ιδεολογικά κίνητρα. Τέτοιες πράξεις προτείνεται να ανιχνευθούν στη διαδικασία αναθεώρησης του ελλείμματος, στην απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος να προχωρήσει στη αύξηση του χρόνου για τον διακανονισμό των ελληνικών ομολόγων από τις τρεις στις δέκα ημέρες, στην «αλλαγή μνημονιακής φρουράς στον φοβερό Νοέμβριο του 2011», στο πώς και με ποιες διαδικασίες στις Κάννες «ανατράπηκε έλληνας πρωθυπουργός μετά από 37 χρόνια κοινοβουλευτικής δημοκρατίας», στο τι έγινε με το περίφημο PSI όπου «ξαλάφρωσαν οι γερμανικές τράπεζες από τα ελληνικά ομόλογα και τα φορτώθηκαν τα ασφαλιστικά ταμεία και τα πανεπιστημιακά ιδρύματα», στο πώς κρίθηκε η Αγροτική Τράπεζα ως ανεπίδεκτη σωτηρίας, στο πώς έγινε η δεύτερη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών «με προϋπόθεση την ανάληψη του κόστους απ' το Δημόσιο».

Ο κ. Σαμαράς, τόνισε ο πρωθυπουργός, σπεύδει να δηλώσει σε διεθνή μέσα ενημέρωσης ότι είναι πρόθυμος να συμμετάσχει σε οικουμενική κυβέρνηση. «Σας ζήτησε ποτέ κανείς να μπείτε σε οικουμενική κυβέρνηση και δεν το ήξερα;» αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Ή μήπως νοσταλγήσατε την περίοδο των Καννών; Εάν νοσταλγήσατε την περίοδο των Καννών, καθίστε στην αντιπολίτευση όπου θα είστε για αρκετά χρόνια. Στην Ελλάδα τα πραξικοπήματα τελείωσαν μαζί με το παλάτι. Μην περιμένετε άδικα».

Σαμαράς: «Ανακριτική αν πάτε τη χώρα στα βράχια»

Ο κ. Σαμαράς περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση κατά τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, κάνοντας λόγο για «ψέματα που στοιχίζουν πανάκριβα στον τόπο και διαψεύδονται αυθημερόν», λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πώς φτάσαμε σε δυόμισι μήνες από το ‘πρώτη φορά αριστερά’ στην ‘αριστερά του τίποτα’;»  «Ο λαός δεν σας ψήφισε για να συγκρουσθείτε και να προκαλέσετε ατύχημα» συνέχισε ο κ. Σαμαράς και απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα δήλωσε: «Κύριε πρωθυπουργέ είναι φανερό ότι έχετε χάσει τον έλεγχο και θέλετε να κατασκευάσετε εχθρούς».

Ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε ότι το κόμμα του δεν θα ψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, καταθέτοντας παράλληλα επικαιροποιημένη τη δική του πρόταση. Πρότεινε δε να συγκροτηθεί η όποια εξεταστική, αφού υπάρξει νέα συμφωνία, «γιατί εν δεν υπάρξει, και η χώρα χρεοκοπήσει, ανακριτική επιτροπή θα κάνουμε κύριε Τσίπρα για το ποιος ρίχνει την χώρα στα βράχια». «Επί δικών μας ημερών δεν υπήρχε αγωνία στον κόσμο αν θα πληρωθούν μισθοί και συντάξεις, ή εάν η χώρα θα χρεοκοπήσει» είπε ο Αντώνης Σαμαράς, λέγοντας ότι η πρόταση της ΝΔ πάει πίσω στο 1981 γιατί τότε η χώρα είχε ελάχιστο χρέος και κάθε κυβέρνηση που αναλάμβανε έκτοτε «έπρεπε να πληρώνει τα σπασμένα των προηγούμενων κυβερνήσεων». «Δεν ήταν τα μνημόνια που έφεραν την κρίση, η κρίση έφερε τα μνημόνια» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, τονίζοντας ότι η διερεύνηση πρέπει να επεκταθεί και στην περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ «και όχι με μισές κουβέντες».

Σχολιάζοντας αναφορές του πρωθυπουργού «περί ανατροπής του κ. Παπανδρέου» υποστήριξε ότι ο κ. Τσίπρας είχε προτείνει για πρωθυπουργό τον κ. Αρσένη, ενώ ο κ. Παπανδρέου «μου είχε προτείνει μέχρι πέντε πρωθυπουργούς». Ο κ. Σαμαράς ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν ενδιαφέρει τη ΝΔ η συγκυβέρνηση, λέγοντας πως οι ξένοι τον ρώτησαν αν θα στηρίξει τον κ. Τσίπρα σε περίπτωση που το κόμμα του δεν στηρίξει τυχόν νέα συμφωνία και «είπα αυτό που είπα πολλές φορές, ότι αν αυτή η συμφωνία βοηθάει τη χώρα, θα τη στηρίξω».

Τι δήλωσαν αρχηγοί και ομιλητές

Την απόφαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ να καταψηφίσει την πρόταση της κυβέρνησης για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα μνημόνια εξέφρασε απο το βήμα της Βουλής ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Δήλωσε ωστόσο ότι καλωσορίζει την κοινοβουλευτική διαδικασία προκειμένου να καταγραφούν η αλήθεια, οι πλάνες και οι δημαγωγίες.

Νωρίτερα, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Μητρόπουλος είπε ότι η χώρα αφέθηκε στον αυτόματο πιλότο του ευρωπαϊκού ανταγωνισμού και παραδόθηκε στις αγορές με ρήτρα αποικίας που δύσκολα μπορεί να ανατραπεί. Γι’ αυτό - εξήγησε - η έρευνα πρέπει να είναι βαθιά, να έχει άνεση χρόνου, να έχει την δέουσα επιστημονική βοήθεια και να γίνει χωρίς εντυπωσιασμούς, ρεβανσισμούς και λαϊκιστικές αντιπαραθέσεις.

Ο Δημήτρης Καμμένος (ΑΝΕΛ) έκανε λόγο για μια πολύ σημαντική προσπάθεια για τη διερεύνηση των αιτιών εισόδου στο Μνημόνιο εκφράζοντας την ελπίδα ότι τα πορίσματά της θα βοηθήσουν την χώρα μας και τις άλλες χώρες της Ευρώπης να ελέγξουν στο μέλλον τις κυβερνήσεις τους.

Ο ειδικός αγορητής της ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρας, υποστήριξε το σκεπτικό της πρότασης του κόμματός του, επισημαίνοντας ότι οι ρίζες των παθογενειών της ελληνικής οικονομίας εντοπίζονται στην δεκαετία του 1980. Όπως είπε μάλιστα, η ΝΔ αισθάνεται υπερήφανη για τις θητείες της στη διακυβέρνηση της χώρας, ενώ τόνισε πως την ιστορική εξέλιξη της χώρας θα την γράψουμε όλοι μαζί.

Ο Αρτέμιος Ματθαιόπουλος από την ΧΑ, υποστήριξε ότι η ευθύνη για την υπαγωγή της χώρας στα Μνημόνια είναι συνολική και συλλογική ενώ χαρακτήρισε την πρόταση για Εξεταστική «προσχηματική που δεν θα έχει αρμοδιότητα» και ως εκ τούτου «οι υπαίτιοι είτε θα μείνουν στο απυρόβλητο, είτε θα τους αθωώσει η Δικαιοσύνη».

Από το Ποτάμι, ο Κωνσταντίνος Μπαργιώτας, καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι προτάσσει το μικροκομματικό συμφέρον και την πρακτική του αντιπερισπασμού έναντι της εθνικής συνεννόησης ώστε να καλύψει την αμηχανία της να φέρει σε πέρας την διαπραγμάτευση.

Από το ΚΚΕ, ο Νίκος Καραθανασόπουλος τόνισε ότι η πρόταση για την σύσταση αυτής της Εξεταστικής έχει τον χαρακτήρα του αποπροσανατολισμού, την στιγμή που εκφράζεται μια ευρύτατη συναίνεση στην ανάγκη επίτευξης της συμφωνίας της κυβέρνησης με τους εταίρους της στο πλαίσιο της υλοποίησης των στρατηγικών επιλογών του ευρωμονόδρομου και αποσκοπεί στην όξυνση της ανούσιας δικομματικής αντιπαράθεσης.

«Κίνηση διχαστική κι ανώφελη, κίνηση πολιτικής τακτικής με μοναδικό κίνητρο τον πολιτικό αντιπερισπασμό» χαρακτήρισε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ για Εξεταστική, ο Ανδρέας Λοβέρδος, εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ.

Με την περιγραφή «Το Μνημόνιο αποτέλεσε βωμό θυσίας των δικαιωμάτων και ταυτόχρονα εξαγνισμού της διαφθοράς» ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς επικαλέστηκε ως ενδεικτικά τα παραδείγματα του κλεισίματος της ΕΡΤ και της αναρχίας στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, επισημαίνοντας πως «για τον λόγο αυτό η διερεύνηση να οδηγήσει σε γνήσια και ασφαλή εργαλεία εξάρθρωσής της και να μπουν κανόνες».

ΝΔ: Εξεταστική από το 1981 μέχρι και σήμερα

Η πρόταση της ΝΔ ζητά τη σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής για την Οικονομία από το 1981 μέχρι και σήμερα. «Και αυτό για να διερευνηθούν πλήρως και τα αίτια της κρίσης που οδήγησε στο Μνημόνιο και οι χειρισμοί που έγιναν πριν και μετά την υπογραφή του Μνημονίου. Δηλαδή, από την εποχή που άρχισε να διογκώνεται το χρέος, και να παραλύει ο παραγωγικός ιστός της χώρας», αναφέρει η πρόταση που υπογράφεται από σύσσωμη την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, με πρώτους υπογράφοντες τους κ.κ. Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Eπιτέθηκαν με τσεκούρι σε ντελιβερά στα Χανιά - Στη φυλακή δύο άντρες
Ο διανομέας κατάφερε με έναν ελιγμό να αποφύγει το χτύπημα με το τσεκούρι το οποίο όμως «βρήκε» στην μπαγκαζιέρα του δικύκλου
Eπιτέθηκαν με τσεκούρι σε ντελιβερά στα Χανιά - Στη φυλακή δύο άντρες