Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ξεκίνησε στη Βουλή η επεξεργασία του νομοσχεδίου της κυβέρνησης για την ΕΡΤ

Ξεκίνησε στη Βουλή η επεξεργασία του νομοσχεδίου της κυβέρνησης για την ΕΡΤ

Ξεκίνησε σήμερα, Μεγάλη Τρίτη, στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, η επεξεργασία του νομοσχεδίου της κυβέρνησης για την ΕΡΤ. Με την έναρξη της επεξεργασίας, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, απηύθυνε έκκληση προς τα κόμματα να διατηρηθούν χαμηλοί τόνοι κατά τη συζήτηση. Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα επί της αρχής από την Επιτροπή.

«Εκτιμούμε και πιστεύουμε ότι η δημιουργία μιας αξιόπιστης, δημόσιας τηλεόρασης είναι προς το συμφέρον των πάντων. Τα διδάγματα του πρόσφατου παρελθόντος είναι πως όποιες κι αν είναι προθέσεις της μιας ή της άλλης πλευράς, εάν το τηλεοπτικό προϊόν είναι προϊόν μεγάλης πολιτικής σύγκρουσης τραυματίζεται εν τη γενέσει του. Και αυτό το απευθύνω και προς τους βουλευτές της ΝΔ και προς τους βουλευτές των άλλων παρατάξεων και της παράταξης, στην οποία και εγώ ανήκω», είπε ο υπουργός Επικρατείας.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η κυβέρνηση «δεν προσέρχεται σε αυτή τη συζήτηση με όρους διεκπεραίωσης, έρχεται για να γίνει ουσιαστική συζήτηση, να υπάρξουν οι μεγαλύτερες δυνατές συγκλίσεις και συνθέσεις, και σε καμία περίπτωση με όρους μιας ιστορικής ρεβάνς. Και νομίζω ότι η συμπεριφορά μας απέναντι σε όλους τους εργαζόμενους κάτι τέτοιο το αποδεικνύει».

Σύμφωνα με τον κ. Παππά, «κεντρικός στόχος μας δεν είναι να αποκαταστήσουμε απλώς ένα εργασιακό δικαίωμα. Ο κεντρικός στόχος μας είναι να αποκαταστήσουμε το δικαίωμα της κοινωνίας στη δημόσια τηλεόραση με ό,τι αυτό συνεπάγεται». Ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε, ακόμη πως «με το νομοσχέδιο αυτό επιχειρούμε να βάλουμε μπροστά ένα νέο νομικό πλαίσιο με σεβασμό στις συνταγματικές αρχές, να οικοδομήσουμε μια νέα και ανταγωνιστική δημόσια τηλεόραση, να επιστρέψουν, βεβαίως, οι εργαζόμενοι, αλλά και να έχουμε έναν φορέα πραγματικά ανεξάρτητο».

Ο κ. Παππάς έδωσε στοιχεία και απαντήσεις στην κριτική για τον αριθμό των εργαζομένων. Όπως είπε, 1.559 άτομα έχουν δικαίωμα επαναπρόσληψης. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο Υπουργός Επικρατείας, την 11η Ιουνίου η ΕΡΤ είχε 2.911 απασχολουμένους. Οι 2.655 ήταν τακτικό προσωπικό και οι 202 ήταν με συμβάσεις έργου και 55 Προσωπικό Ειδικών Θέσεων.

Από τους 2.911 εργαζόμενους οι 350 έχουν συνταξιοδοτηθεί ή έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης και 652 εργάζονται από την περίοδο της Δημόσιας Τηλεόρασης και 94 από την ΝΕΡΙΤ. Άρα το σύνολο των εργαζομένων που μπορεί να φτάσει η ΕΡΤ είναι 2.305 και πρακτικά μόνο 1.559 άτομα έχουν δικαίωμα επαναπρόσληψης.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τα οικονομικά της ΕΡΤ ο κ. Παππάς επεσήμανε πως με υπολογιζόμενο ατομικό κόστος 24.000 για τους νυν εργαζόμενους και 20.000 για τους νεοπροσλαμβανόμενους το συνολικό μισθολογικό κόστος θα είναι 50 – 60 εκατ. ετησίως. Υπογράμμισε δε πως με τη διατήρηση του τέλους στα 3 ευρώ για τα 5,5 εκατ. λογαριασμούς της ΔΕΗ τα έσοδα θα είναι 190 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Έδωσε μάλιστα και συγκριτικά οικονομικά στοιχεία αναφέροντας πως:

• το ετήσιο τέλος για τη νέα ΕΡΤ είναι 36 ευρώ, όπως και με τη ΝΕΡΙΤ. Ο μέσος όρος του τέλους στις χώρες της Ε.Ε. είναι 129 ευρώ

• το τέλος ως κατά κεφαλή ποσοστό του ΑΕΠ είναι 0,16% στην ΕΡΤ, ενώ ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι 0,30%

• στις δημόσιες τηλεοράσεις οι υπάλληλοι ανά 1 εκατ. κατοίκους κατά μέσα όρο είναι 281 στην Ε.Ε., ενώ στην Ελλάδα είναι 214.

Ο κ. Παππάς ανακοίνωσε ακόμη ότι θα γίνει τροποποίηση του κανονισμού ώστε το ΔΣ να εκλέγεται με διευρυμένη κοινοβουλευτική διαδικασία και εξήγησε πως η επανασύσταση της ΕΡΤ έγινε με τροποποίηση του νόμου της ΝΕΡΙΤ «για να αποφύγουμε νομικά θέματα», όπως η διπλή εκκαθάριση και η έκδοση Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου. Για το νομοσχέδιο, τόνισε, «ελήφθησαν υπόψη οι καλές πρακτικές σε άλλες δημόσιες τηλεοράσεις και οι συστάσεις της EBU».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ