Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Για δίκαιη λύση του Κυπριακού, μίλησαν Αλ. Τσίπρας και Ν. Αναστασιάδης

Για δίκαιη λύση του Κυπριακού, μίλησαν Αλ. Τσίπρας και Ν. Αναστασιάδης

Στις συνθήκες που διαμορφώνονται για επανέναρξη των δικοινοτικών συνομιλιών για το Κυπριακό αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας την προσήλωση της Ελλάδας στη συνέχισή τους μέχρι την τελική τους ευόδωση.

Μετά από συνάντηση που είχε με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, τόνισε ότι είναι απαρέγκλιτη ανάγκη να μην επαναληφθούν προκλητικές παρεμβάσεις από την Τουρκία στην κυπριακή ΑΟΖ.

Όπως είπε, μετά την απόσυρση του ερευνητικού σκάφους Μπαρμπαρός, αλλά και το τέλος της τουρκικής NAVTEX έχουν αρχίσει να διαμορφώνονται καλύτερες συνθήκες για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι στόχος είναι η εξεύρεση δίκαιης λύσης του κυπριακού ζητήματος, προς όφελος των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας.

Εξάλλου, ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι Ελλάδα και Κύπρος «αποτελούν πεδίο σταθερότητας σε μία ευρύτερη περιοχή συγκρούσεων και αποσταθεροποίησης» και πρόσθεσε ότι η διμερής συνεργασία και ο συντονισμός των δύο χωρών αποτελούν στέρεη βάση και εγγύηση για την αποτελεσματικότητα της πολιτικής για την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή.

Ακόμη, γνωστοποίησε ότι την αμέσως επόμενη περιόδο θα συγκληθεί στη Λευκωσία τριμερής διάσκεψη Αιγύπτου - Ελλάδας - Κύπρου, η οποία -όπως είπε- αποτελεί έναυσμα και πρόσκληση συνεργασίας προς άλλες δυνάμεις. «Δεν θεωρούμε ότι η συνεργασία πρέπει να μείνει αποκλειστικά στις τρεις χώρες», πρόσθεσε.

Ο κ. Τσίπρας έκανε εκτενή αναφορά και στην αξιοποίηση της γεωπολιτικής θέσης Ελλάδας και Κύπρου, λόγω του πλούσιου φυσικού τους πλούτου. Συγκεκριμένα, είπε ότι οι δύο χώρες βρίσκονται σε ένα ιδιαίτερο σημείο στον χάρτη, σε μια περιοχή από όπου περνούν οι ενεργειακοί δρόμοι του 21ου αιώνα.

«Υπάρχουν στην περίπτωση της Κύπρου ενδεχομένως και νοτίως της Κρήτης και στο Ιόνιο κοιτάσματα φυσικού αερίου και υδρογονανθράκων που θα πρέπει να αξιοποιήσουμε με στρατηγική ώστε να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις ανάπτυξης», συνέχισε.

Αναφορικά με τις σχέσεις της Κύπρου και της Ελλάδας με τη Ρωσία, επέμεινε ότι δεν τίθεται θέμα ρήξης με την Ε.Ε., καθώς ως κυρίαρχα κράτη έχουν τη δυνατότητα να συνάψουν εμπορικές σχέσεις με μια σειρά από χώρες.

Λύση χωρίς νικητές και ηττημένους ζήτησε ο Ν. Αναστασιάδης

Κοινή θέση Αθήνας και Λευκωσίας είναι η επιδίωξη εξεύρεσης το συντομότερο δυνατό μίας δίκαιης λύσης για το Κυπριακό, αλλά όχι «μιας όποιας λύσης», τόνισε ο Κύπριος πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον Ελληνα πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα.

Στόχος όπως είπε ο κ. Αναστασιάδης είναι να εξευρεθεί μια λύση που να διασφαλίζει τη δημιουργία ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους που να σεβεται τα δικαιώματα όλων των κατοίκων. «Δεν επιζητούμε μια λύση που να δημιουργεί νικητές και ηττημένους», ξεκαθάρισε.

Ανέφερε ακόμη ότι μετά τις πρόσφατες εξελίξεις, με την απόσυρση του «Μπαρμπαρός» και τη μη ανανέωση της τουρκικής οδηγίας προς ναυτιλλομένους, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις που επιτρέπουν στην ελληνοκυπριακή πλευρά να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Σε ό,τι αφορά τα θέματα περιφερειακής συνεργασίας, ο κ. Αναστασιάδης υπογράμμισε ότι η προσπάθεια δημιουργίας περιφερειακών συμμαχιών δεν στρέφεται εναντίον καμίας άλλης χώρας, αντιθέτως είναι πρόσκληση προς τα υπόλοιπα κράτη της περιοχής.

«Έχουμε κάθε λόγο να θέλουμε να δημιουργήσουμε συνθήκες ειρήνης τόσο με τις χώρες του Αραβικού Κόλπου όσο και με την ίδια την Τουρκία (...) Έχουμε απλωμένο το χέρι για ειρήνη και συνεργασίας με την Τουρκία ώστε να επικεντρωθούμε στην ανάπτυξη προς όφελος των λαών», διαβεβαίωσε.

Διαμήνυσε πάντως πως «αν επαναληφθούν φαινόμενα όπως του περασμένου Σεπτεμβρίου δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος σε συνθήκες απειλών και εκβιασμού».

Για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα, ο πρόεδρος της Κύπρου διαβεβαίωσε πως η Λευκωσία είναι έτοιμη να συμβάλει στο μέτρο των δυνατοτήτων της στις προσπάθειες «για μία Ευρώπη που να νοιάζεται όχι μονο για τη νομισματική σταθερότητα αλλά και για τις ανθρώπινες ανάγκες».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΥΡΙΖΑ για Τέμπη: «Μπορούμε να μαντέψουμε τι ήθελαν να αποκρύψουν»
«Η μονταζιέρα του Μεγάρου Μαξίμου δεν περιορίστηκε στις συνομιλίες σταθμάρχη και μηχανοδηγών και στο βιντεοληπτικό υλικό που κατέγραφε τη διαδρομή...
ΣΥΡΙΖΑ για Τέμπη: «Μπορούμε να μαντέψουμε τι ήθελαν να αποκρύψουν»