Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Έκτακτο:

Πολιτική

Ρεαλιστικό και χωρίς πυροτεχνήματα το οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ

Ρεαλιστικό και χωρίς πυροτεχνήματα το οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ
Προσθέστε το typosthes.gr ως προτιμώμενη πηγή στα αποτελέσματα αναζήτησης στην Google Google Logo">

Σχεδόν έτοιμο είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, το τελικό πλαίσιο του «γαλάζιου» οικονομικού προγράμματος, ενόψει της παρουσίασής του στις αρχές Μαΐου και οι συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ Αντ. Σαμαρά, αναφέρουν ότι το πρόγραμμά της θα είναι ρεαλιστικό και δεν θα υπάρχουν πυροτεχνήματα. «Δεν θα είναι απλά επικαιροποιημένο, αλλά θα απαντά στα πραγματικά προβλήματα και θα προτείνει συγκεκριμένες λύσεις που θα εκπλήξουν», αναφέρει τακτικός συνομιλητής του.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα μέσα της εβδομάδος υπό τον Αντ. Σαμαρά, συζητήθηκαν επί αρκετή ώρα αρκετά σημεία για το τελικό πλαίσιο του «γαλάζιου» οικονομικού προγράμματος. Στη σύσκεψη έγινε και εκτίμηση της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας και επισημάνθηκε ότι τα βασικά οικονομικά μεγέθη έχουν εκτροχιαστεί και έγινε μεγάλη συζήτηση για τα δημοσιονομικά στοιχεία.

Παρόντες, ήταν, μεταξύ άλλων, οι στενοί του σύμβουλοι, ο λογογράφος του Χρυσ. Λαζαρίδης, ο καθηγητής Μακροοικονομίας Ι. Μουρμούρας, και ο επιχειρηματίας και πρόεδρος του ΣΕΛΠΕ Θ. Βάρδας.

Η οικονομική ομάδα του κ. Σαμαρά, ανέφερε, ότι όλες οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης «έπεσαν έξω» και ο πρόεδρος της Ν.Δ. επεσήμανε πως ο πρωθυπουργός δεν λέει την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Ο κ. Σαμαράς δεν έχει αποφασίσει ακόμα πότε θα γίνει η επίσημη παρουσίαση των προτάσεων της Ν.Δ., αλλά έχει δεχθεί εισήγηση να παρουσιαστεί το επικαιροποιημένο πρόγραμμα την Παρασκευή 6 Μαΐου. Τη συγκεκριμένη ημέρα, συμπληρώνεται ένα έτος από την ημέρα ψήφισης στην Ολομέλεια της Βουλής του μνημονίου που είχε εισαχθεί με τη μορφή του κατεπείγοντος νομοσχεδίου. «Είναι η καλύτερη ημέρα με τον κατάλληλο πολιτικό συμβολισμό» αναφέρει στέλεχος της Ν.Δ. που θεωρεί ότι η 6η Μαΐου είναι μια ημερομηνία ορόσημο που θα πρέπει να γίνει η αφετηρία για ένα νέο ξεκίνημα του κόμματος. «Την 6η Μαΐου ο Παπανδρέου επέλεξε να βάλει τη χώρα στη μέγγενη του ΔΝΤ. Εμείς, μια άλλη 6η Μαΐου, θα πρέπει να σημάνουμε την έναρξη μιας μεγάλης προσπάθειας για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας» λέει σταθερός υποστηρικτής του Αντ. Σαμαρά. Ο κ. Σαμαράς ετοιμάζεται να εξαγγείλει στο Zάππειο τη μείωση της φορολόγησης των επιχειρήσεων κατά το πρότυπο της Iρλανδίας και σε καμία περίπτωση δεν θέλει να έχει να αντιμετωπίσει δεσμεύσεις περί εναρμόνισης της φορολογίας των επιχειρήσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Το κεντρικό σύνθημα θα είναι πιθανότατα η «επανεκκίνηση» της οικονομίας και θα αποφευχθεί η οποιαδήποτε αναφορά στο μηδενισμό του ελλείμματος σε 18 μήνες. Θα επιμείνουν στην αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας που κατά τους υπολογισμούς του «γαλάζιου» επιτελείου, ξεπερνά τα 300 δισ. ευρώ σε αντικειμενική αξία. Θα υπάρχει αναφορά στην ανάγκη τολμηρών αποκρατικοποιήσεων, στην προώθηση των συμβάσεων παραχώρησεις για περιφερειακά αεροδρόμια, λιμάνια και μαρίνες, στην αναδιάρθρωση του ΟΣΕ, στην άρση του καμποτάζ, κ.α. Επίσης, εκτός από τη μείωση των φορολογικών συντελεστών, θα υπάρχει αντικειμενικοποίηση της φορολογικής βάσης, η σταδιακή μείωση ασφαλιστικών εισφορών, η επιδότηση ενοικίου για πρώτη κατοικία με 2% για 10 έτη, η πενταετή κατάργηση πόθεν έσχες για κατοικία (γενικά), οι συμψηφισμοί οφειλών από και προς το δημόσιο, κ.α.

Στο μεταξύ, υπέρμαχος των επιθετικών αποκρατικοποιήσεων εμφανίζεται ο τομεάρχης της Ν.Δ. Κυρ. Μητσοτάκης, που ανέφερε (Ρ/Σ Βήμα 99,5), ότι η αξιωματική αντιπολίτευση με το «Ζάππειο ΙΙ», θα αποσαφηνίσει με μεγάλη λεπτομέρεια τις θέσεις της. Δεν αποκλείει ακόμα και την πώληση της δημόσιας περιουσίας ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Ι. Παπαθανασίου. «Η αξιοποίηση της περιουσίας, είτε λέγεται ακίνητη, είτε λέγεται ΔΕΚΟ, η προσωπική μου άποψη είναι, ότι ασφαλώς και πρέπει να υπάρχει» τόνισε (Ρ/Σ Αθήνα 9,84) ο πρώην υπουργός και συνέχισε: «Και, ασφαλώς μέσα στην αξιοποίηση είναι και η πώληση. Όχι το ξεπούλημα. Αλλά δεν μπορεί να λες να αξιοποιηθεί και να αποκλείεις την πώληση». Τέλος, σε non paper της Γραμματείας Πολιτικού Σχεδιασμού της Ν.Δ. επισημαίνεται ότι «οι επαναλαμβανόμενες και απέλπιδες προσπάθειες του πρωθυπουργού να δημιουργήσει ένα τεχνητό κλίμα ευφορίας, για την κυβέρνησή του και για την πορεία της οικονομίας, διαψεύδονται κάθε φόρα με τον ίδιο εκκωφαντικό τρόπο».

Σύνοδος των προέδρων των ΝΟΔΕ, υπό τον Αντ. Σαμαρά

Υπό την προεδρία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, θα πραγματοποιηθεί, σήμερα, Κυριακή 3 Απριλίου, σύνοδος των Προέδρων των Νομαρχιακών Διοικουσών Επιτροπών (ΝΟΔΕ) του κόμματος. Η σύνοδος θα πραγματοποιηθεί στις 11:00, στα κεντρικά Γραφεία της Νέας Δημοκρατίας, Λ. Συγγρού 340.

Ακολουθήστε το Typosthes στo Google news Google News

Περισσότερα από Πολιτική

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ
Σκληρή επίθεση Αλ. Τσίπρα στην κυβέρνηση

Αναβάλλεται η συνάντηση Μπαν Κι μουν-Χριστόφια-Έρογλου