Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Οι αγωγοί στο επίκεντρο της επικοινωνίας Τσίπρα - Πούτιν

Συνάντηση Τσίπρα - Πούτιν τον Ιούνιο σε συνέδριο στην Αγία Πετρούπολη

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε το μεσημέρι της Παρασκευής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενώ κορυφώνονται οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές στη βάση του σκληρού πακέτου μέτρων που ζήτησαν να εφαρμοστεί στην Ελλάδα. Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν την επιχειρηματική και ενεργειακή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, την επικείμενη επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού στην Αγία Πετρούπολη, στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ, και την συμμετοχή της Ελλάδας στην επενδυτική τράπεζα των BRICS. Η τηλεφωνική επικοινωνία έγινε σε πολύ καλό κλίμα.

Τα ενεργειακά θέματα στο επίκεντρο της συζήτησης

Την τηλεφωνική συνομιλία επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο, επισημαίνοντας ότι τα ενεργειακά θέματα βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης μεταξύ των δύο ηγετών. “Συζητήθηκαν τα πρακτικά βήματα για την υλοποίηση των συμφωνιών, που επιτεύχθηκαν κατά την πρόσφατη επίσκεψη εργασίας του Αλ. Τσίπρα στη Ρωσία και ειδικότερα η σχεδιαζόμενη κατασκευή υποδομών μεταφοράς φυσικού αερίου μέσω του εδάφους της Τουρκίας και της Ελλάδας”, αναφέρει το Κρεμλίνο. Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συναντηθούν στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, στις 18-20 Ιουνίου, όπου ο πρωθυπουργός έχει προσκληθεί ως τιμώμενος ξένος ηγέτης. Όπως επισημαίνει το ρωσικό πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι, κατά τη συνομιλία συζητήθηκε το σχέδιο της κατασκευής κόμβου για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου στα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας “από όπου οι χώρες της ΕΕ πρέπει με δικές τους δυνάμεις να κατασκευάσουν υποδομές μεταφοράς αερίου για περαιτέρω υποδοχή του φυσικού αερίου στο έδαφός τους”. Σχολιάζοντας τη συνομιλία το κρατικό, επίσης, πρακτορείο ΤΑΣΣ διαπιστώνει ότι “οι ηγέτες Ρωσίας και Ελλάδας τον τελευταίο καιρό έχουν αυξήσει τις επαφές τους” και προσθέτει ότι το θέμα του αγωγού μέσω της Ελλάδας συζητήθηκε στις 7 Μαΐου κατά τη διάρκεια της προηγούμενης τηλεφωνικής συνομιλίας των δύο ηγετών, οι οποίοι είχαν συναντηθεί στο Κρεμλίνο στις 8 Απριλίου.

«Κλείστε συμφωνία»

"Η Ελλάδα πρέπει να κλείσει συμφωνία με την Ευρώπη", δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών λίγο μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν Τσίπρας και Πούτιν. Ο κ. Σιλουάνοφ τόνισε ότι είναι νωρίς ακόμα να μιλάμε για ελληνική χρεοκοπία και πως είναι απαραίτητο η Ελλάδα να προχωρήσει σε συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους της.

Επικοινωνία μετά την παρέμβαση του αμερικανικού ΥΠ.ΕΞ.

Οι δυο άντρες είχαν συναντηθεί τον Απρίλιο στο Κρεμλίνο, όπου ελήφθησαν αποφάσεις για τον αγωγό GreekStream. Η τηλεφωνική επικοινωνία πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες μετά την παρέμβαση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο εμμέσως πλην σαφώς προέτρεψε να μην περάσει το ρωσικό φυσικό αέριο από την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, ο συντονιστής του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για τις διεθνείς ενεργειακές υποθέσεις Έιμος Χόχσταϊν μιλώντας στο 31ο συνέδριο της παγκυπριακής οργάνωσης ΠΣΕΚΑ είπε ότι αν προχωρήσει ο Greek Stream, ο οποίος σχεδιάζεται να μεταφέρει ρωσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω της χώρα μας, η Ελλάδα θα γίνει μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης. Την έντονη δυσαρέσκειά τους για τη δήλωση του αμερικανού αξιωματούχου εξέφρασαν κύκλοι του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Όπως τονίζουν, «αυτές συνιστούν ανεπίτρεπτη επέμβαση στα εσωτερικά της χώρας μας και υπογράμμιζαν ότι η ελληνική κυβέρνηση αποφασίζει με βάση το εθνικό συμφέρον και το συμφέρον του ελληνικού λαού».

Στη Ρωσία ο Αλ. Τσίπρας στις 18-20 Ιουνίου

Τσίπρας και Πούτιν θα συναντηθούν και στις 18-20 Ιουνίου στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, ενώ πρόσφατα ο υπουργός Ανάπτυξης Παναγιώτης Λαφαζάνης ταξίδεψε στη Ρωσία, κομίζοντας συμφωνία για ελληνική συμμετοχή σε αγωγό ρωσικών συμφερόντων. Ιδιαίτερο "ενδιαφέρον" παρουσιάζει η χρονική συγκυρία της επικοινωνίας καθώς οι συνομιλίες με τους δανειστές έχουν βρεθεί σε "τοίχο", με τους μεν επιμένουν στην επιβολή μέτρων λιτότητας και την κυβέρνηση να διαμηνύει πως αυτά τα μέτρα δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά - και ενώ Ρωσία και Βερολίνο βρίσκονται σε φάση σφοδρού ανταγωνισμού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τελετή Παράδοσης Ολυμπιακής Φλόγας: Ποια ερμηνεύτρια θα ψάλει τον Εθνικό Ύμνο
«Το ήθελα για τη Γαλλία να συμβεί, γιατί οι πρώτοι που με πήραν από την Ελλάδα ήταν οι Γάλλοι» δήλωσε η μεγάλη ερμηνεύτρια
Τελετή Παράδοσης Ολυμπιακής Φλόγας: Ποια ερμηνεύτρια θα ψάλει τον Εθνικό Ύμνο