Αλλεπάλληλες συσκέψεις με τους στενούς του συνεργάτες πραγματοποιεί τις τελευταίες ημέρες ο πρόεδρος της ΝΔ, στο πλαίσιο της προετοιμασίας του για την 76η ΔΕΘ
Επιμέλεια: ΔΑΝΙΗΛ ΠΑΠΑΔΑΝΙΗΛ
Αλλεπάλληλες συσκέψεις με τους στενούς του συνεργάτες πραγματοποιεί τις τελευταίες ημέρες ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, στο πλαίσιο της προετοιμασίας του, ενόψει της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης. Οι πληροφορίες λένε ότι έδωσε το σύνθημα για κατά μέτωπο επίθεση τόσο στον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου όσο και στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλο. Παρά το γεγονός ότι οι συνεργάτες του Αντ. Σαμαρά δεν έχουν καταλήξει ακόμα στο αν και φέτος στη Θεσσαλονίκη η συνέντευξη τύπου του προέδρου της ΝΔ θα ξεκινήσει με σποτάκι ανάλογο με αυτό που μεταδόθηκε πέρσι με δηλώσεις του Γ. Παπανδρέου, εντούτοις η απόφαση της Συγγρού να εμπλακεί στις διαρροές που έγιναν για το εάν θα μιλήσει ή όχι ο πρωθυπουργός στο Βελλίδειο, δείχνουν ότι πρόθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να δημιουργήσει συνθήκες προεκλογικού κλίματος στη ΔΕΘ. Αν και η ΝΔ επίσημα, με τον Ανδρέα Λυκουρέντζο, έσπευσε να πάρει αποστάσεις από τις κινητοποιήσεις που ετοιμάζονται υπό τον φόβο των επεισοδίων, ωστόσο, πολιτικά ο Αντ. Σαμαράς δεν θα μπορούσε να φανταστεί καλύτερο «δώρο» από αυτό που του έκαναν με τη διαρροή ότι ο Γ. Παπανδρέου δεν έχει αποφασίσει εάν θα μιλήσει στους παραγωγικούς φορείς. Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Γιάννης Μιχελάκης χαρακτήρισε την κυβέρνηση «καταρρέουσα που βλέπει ως εφιάλτη τη ΔΕΘ απαξιώνοντας τον θεσμό μέσα στον πανικό της». Πάντως, ο Αντ. Σαμαράς εκτιμά ότι η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει τελικά με την πολιτική που ακολουθεί να καταφέρει να βγάλει τη χώρα από την κρίση και ότι το οικονομικό επιτελείο θα αναγκάζεται να παίρνει συνεχώς επώδυνα μέτρα, οδηγώντας τη χώρα σε αναστάτωση και μεγάλη κοινωνική αναταραχή.
Στο μεταξύ, η υπ. Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, μπορεί να ζήτησε και να πήρε τη συναίνεση του Αντώνη Σαμαρά στο μείζον θέμα της Παιδείας ωστόσο στο πεδίο της οικονομίας η ΝΔ δείχνει αποφασισμένη να συνεχίσει το «σκληρό ροκ» και σε αντίθεση με τη στάση που κράτησαν οι «γαλάζιοι» απέναντι στην υπουργό Παιδείας, η επίθεση προς τον Ευ. Βενιζέλο συνεχίστηκε και μέσα στην εβδομάδα. Ο Ευ. Βενιζέλος που κατά καιρούς έχει τονίσει πως ακόμη και ένα μικρό δείγμα συναίνεσης αποτελεί ένα ισχυρό μήνυμα προς τους εταίρους και δανειστές μας δέχθηκε τα πυρά του Γιάννη Μιχελάκη ο οποίος τον κατηγόρησε ότι με τον ΦΠΑ δυο ταχυτήτων «τιμωρεί τους Έλληνες τουρίστες» ενώ σε ειδικό σημείωμα της Γραμματείας Πολιτικού Σχεδιασμού περιγράφεται ως «ο λαλίστατος υπουργός Οικονομικών» με την υπενθύμιση της δήλωσής του ότι «μπήκε πάτος στο βαρέλι του χρέους» μετά από τη Σύνοδο Κορυφής της 21ης Ιουλίου. Η ΝΔ εστιάζει στη μείωση των εσόδων κατά 6,4%, στην αύξηση των δαπανών κατά 7,3%, στην αύξηση της ανεργίας στο 16,6% και στην αύξηση του ελλείμματος κατά 25,1%.
Πάντως πολλά και σημαντικά είναι τα οφέλη που αποκομίζει ο πρόεδρος της ΝΔ, μετά και τη συναίνεση στο ζήτημα της Παιδείας, ο οποίος με τη στάση του φιλοδοξεί ότι θα κερδίσει επιπλέον πόντους τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της χώρας: 1. Ο κ. Σαμαράς «καίει» το έως τώρα επιχείρημα της κυβέρνησης ότι αρνείται τη συναίνεση, 2. Ενισχύει το πολιτικό του επιχείρημα ότι «δεν είμαστε όλοι ίδιοι» και πως «η ΝΔ δεν είναι ΠΑΣΟΚ», 3. Στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα προς τους ευρωπαίους ότι το κόμμα του στηρίζει τις μεταρρυθμίσεις που είναι προς όφελος της χώρας, 4. Οικοδομεί το προφίλ του «υπεύθυνου πολιτικού αρχηγού» εν αντιθέσει με τη στάση που είχε κρατήσει ο Γ. Παπανδρέου όταν ήταν στην αντιπολίτευση, 5. Περνάει τη θέση που είχε υποστηρίξει από τον Ιανουάριο και με πρόταση νόμου για κατάργηση του ασύλου, 6. Κερδίζει επιπλέον πόντους στο εσωτερικό του κόμματός του κυρίως απέναντι στις πιο μετριοπαθείς φωνές που φλερτάρουν διαρκώς με τη συναίνεση, 7. Η συναίνεση στην Παιδεία του δίνει τη δυνατότητα να ανεβάσει ακόμη περισσότερο τους τόνους στο πεδίο της Οικονομίας. Ωστόσο, ο Αντ. Σαμαράς φαίνεται πως τώρα θα έχει να αντιμετωπίσει τη «γαλάζια» νεολαία που από την πρώτη στιγμή είχε τηρήσει σκληρή στάση με σειρά ανακοινώσεων για τις αλλαγές που προωθούσε η Άννα Διαμαντοπούλου και που είναι η πρώτη δύναμη σε όλα σχεδόν τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.