Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Επιστολή Μπαλτά στα Συμβούλια Ιδρύματος ΑΕΙ-ΤΕΙ

Αναφορικά με το πολυνομοσχέδιο που τίθεται στη διαδικασία της διαβούλευσης, ο υπουργός αναφέρει ότι «επιδιώκει απλώς να ξεκαθαρίσει το έδαφος…»

Ζητήματα «ουσιαστικής, αν όχι και τυπικής, δημοκρατικής νομιμότητας» εγείρει η υποχρέωση των Συμβουλίων Ιδρύματος να «προεπιλέγουν» πρυτάνεις και κοσμήτορες, σύμφωνα με τον υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αριστείδη Μπαλτά. Σε σχετική επιστολή του προς τα μέλη των Σ.Ι. των πανεπιστημίων και ΤΕΙ, ο κ. Μπαλτάς αναφέρει ότι αποτέλεσμα αυτής της υποχρέωσης ήταν η δημιουργία μεγάλων εντάσεων και αντιπαραθέσεων εντός των πανεπιστημίων και ΤΕΙ της χώρας. Ο κ. Μπαλτάς προσθέτει ότι ο τρόπος που θεσμοθετήθηκαν τα Σ.Ι. τα ανήγαγε σε «εντολοδότες και συγχρόνως ελεγκτές του εαυτού τους, γεγονός που υπονομεύει κάθε ευνομούμενο οργανισμό». Και έτσι, η λειτουργία των Σ.Ι. «δεν μπορούσε παρά να δημιουργήσει αξεπέραστα προβλήματα συναφή με σύγκρουση αρμοδιοτήτων, να οδηγήσει σε αδυναμία εκτέλεσης αποφάσεων, σε συγχύσεις που πυροδότησαν εντάσεις και αντιθέσεις και κάποιες φορές σε τελμάτωση». Με αυτόν τον τρόπο, όπως αναφέρει ο υπουργός, εμποδίστηκαν «τα Σ. Ι. να ασκήσουν και την άλλη θεσμοθετημένη αρμοδιότητά τους, δηλαδή να παράσχουν ουσιώδεις και εφαρμόσιμες συμβουλές ως προς την στρατηγική ανάπτυξης των αντίστοιχων ιδρυμάτων και να ωθήσουν προς την αναγκαία όσο και πολύπλευρη εξωστρέφειά της». Αναφερόμενος στην εξαγγελμένη κατάργηση των Σ.Ι. αναφέρει ότι οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτήν την τοποθέτηση είναι «ανεξάρτητοι τόσο από το έργο που επιτελέσατε όσο και από την προσωπική συμβολή σας, την ανιδιοτελή συμμετοχή και διάθεση προσφοράς σας».

Αναφορικά με το πολυνομοσχέδιο που τίθεται στη διαδικασία της διαβούλευσης, ο υπουργός αναφέρει ότι «επιδιώκει απλώς να ξεκαθαρίσει το έδαφος προκειμένου να ξεκινήσει μια ουσιαστική, πλατιά και σε βάθος συζήτηση που θα αφορά ολόκληρο το τοπίο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα μας» και συμπληρώνει:

«Συμβούλια πραγματικά και αποκλειστικά συμβουλευτικά των αντίστοιχων Συγκλήτων ως προς όσα μπορούν να αφορούν τη στρατηγική ανάπτυξης και τους όρους πολύπλευρης εξωστρέφειας των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ της χώρας μας φαίνονται αναγκαία. Όπως μας φαίνεται αναγκαία και η δημιουργία ενός γνήσιου αντιγραφειοκρατικού θεσμού που θα μεριμνά για τα οικονομικά και διοικητικά ζητήματα και ενδεχομένως θα εποπτεύει τις συναφείς δραστηριότητες, χωρίς όμως να εμπλέκεται καθόλου στις ακαδημαϊκές λειτουργίες των Ιδρυμάτων. Ας θεωρηθεί, λοιπόν, αυτή η επιστολή ως έναυσμα για να ξεκινήσει η αντίστοιχη αναγκαία και εις βάθος συζήτηση».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ