Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ο Ομπάμα πήρε τηλέφωνο τη Μέρκελ για την Ελλάδα!

Google Logo Προσθέστε το typosthes.gr ως προτιμώμενη πηγή στα αποτελέσματα αναζήτησης στην Google.

ΗΠΑ: Κρίσιμη η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ – Τι μήνυμα στέλνει ο Λευκός Οίκος προς το Βερολίνο – Να συζητηθεί το ελληνικό χρέος μετά το δημοψήφισμα

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα και η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ συνομίλησαν την Κυριακή και συμφωνήσαν πως είναι «εξαιρετικά σημαντικό» να βρούνε τρόπους ώστε να μείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη, λέει ο Λευκός Οίκος στην πρώτη του ηχηρή παρέμβαση μετά την προκήρυξη δημοψηφίσματος στην Ελλάδα.

Η ανακοίνωση από την Ουάσιγκτον για την τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον Ομπάμα και την Μέρκελ αναφέρει: «Οι ηγέτες επιβεβαίωσαν πως οι οικονομικές τους ομάδες παρακολουθούν στενά την κατάσταση και θα παραμείνουν σε στενή επαφή».

«Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν πως είναι εξαιρετικά σημαντικό να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να επιστρέψουμε σε ένα μονοπάτι, το οποίο θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επιστρέψει στις μεταρρυθμίσεις και την ανάπτυξη εντός της ευρωζώνης». 

Μάλιστα, το Σάββατο, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, ο Τζακ Λιού, προέτρεψε τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να συνεχίσουν να εργάζονται προς μία «βιώσιμη λύση» για την Ελλάδα και την αναβίωση της οικονομίας της εντός της ευρωζώνης. 

«Είναι σημαντικό για όλες τις πλευρές να συνεχίσουν να εργάζονται προς την λύση, συμπεριλαμβανομένης μίας συζήτησης για διαγραφή του ελληνικού χρέους, μετά το δημοψήφισμα στις 5 Ιουλίου», είπε χαρακτηριστικά ο Τζακ Λιού προς τον Β. Σόιμπλε, τον Μ. Σαπέν και την Κ. Λαγκάρντ.

Τι σημαίνουν αυτά

Εδώ έχουμε μία ξεκάθαρη θέση των ΗΠΑ για υποχώρηση των ευρωπαϊκών πιέσεων ώστε να διενεργηθεί το δημοψήφισμα κανονικά και στέλνουν μήνυμα πως μετά τις 5 Ιουλίου πρέπει να υπάρξουν νέες διαπραγματεύσεις και μία συμφωνία που θα περιέχει διαγραφή κομματιού του ελληνικού χρέους. Πρόκειται για ιδιαίτερα σημαντική παρέμβαση. Ο Λιού αναφέρει πως είναι «προς το συμφέρον της Ελλάδας, της Ευρώπης και της παγκόσμιας οικονομίας» να υπάρξει μία συμφωνία. Τέτοια λόγια δεν τα χαραμίζουν οι Αμερικανοί όταν τα δημοσιοποιούν και, μάλιστα, οικειοθελώς. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι 2 κατηγορίες ατόμων που πνίγονται πιο συχνά στις παραλίες - Τι ισχύει για Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική
Στην σημασία της πρόληψης και της σωστής ενημέρωσης στάθηκε μέλος της Ένωση Σχολών Ναυαγοσωστικής Ελλάδος, τονίζοντας πως οι παραλίες Χαλκιδικής και...
Οι 2 κατηγορίες ατόμων που πνίγονται πιο συχνά στις παραλίες - Τι ισχύει για Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική
Θεσσαλονίκη: Μεγάλη επιτυχία στο νοσοκομείο Άγιος Δημήτριος – Η σύνθετη επέμβαση
Εξαιρετικά απαιτητική επέμβαση διενεργήθηκε με επιτυχία σε ασθενή με σύνθετη παθολογία παγκρέατος
Θεσσαλονίκη: Μεγάλη επιτυχία στο νοσοκομείο Άγιος Δημήτριος – Η σύνθετη επέμβαση
Το μήνυμα του Μέσι μετά τον τελικό: «Ο πόνος είναι τεράστιος, κρατάω όλα όσα πετύχαμε»
«Θα θυμάμαι πάντα τη στήριξη μιας ολόκληρης χώρας, η οποία μας έφερε ξανά ανάμεσα στις καλύτερες ομάδες του κόσμου» δήλωσε ο Αργεντινός σταρ
Το μήνυμα του Μέσι μετά τον τελικό: «Ο πόνος είναι τεράστιος, κρατάω όλα όσα πετύχαμε»