Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ευρύς ανασχηματισμός μετά την ψηφοφορία στη Βουλή

Πυρετός συσκέψεων στο Μαξίμου και στο βάθος ανασχηματισμός

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα παραιτηθεί και θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό κατά πάσα πιθανότητα μετά την αυριανή ψηφοφορία στη Βουλή για το επίμαχο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, σύμφωνα με όσα δηλώνει κυβερνητικός αξιωματούχος τον οποίο επικαλείται το Reuters. Όπως προσθέτει ο αξιωματούχος, δεν αναμένεται να αλλάξει η σύνθεση του κυβερνητικού συνασπισμού. Ο ανασχηματισμός αναμένεται ευρύτερος και δεν θα αφορά μόνο τους διαφωνούντες υπουργούς. Η εκτίμηση είναι ότι δεν θα πρόκειται μόνο για αλλαγές που θα αφορούν υπουργούς που διαφωνούν με τη συμφωνία, αλλά θα είναι ένας πιο ευρύς ανασχηματισμός που θα αφορά την καλύτερη λειτουργία της κυβέρνησης.

Στο Μαξίμου απορρίπτουν το ενδεχόμενο να αλλάξει η κομματική σύνθεση της κυβέρνησης, και σημειώνουν ότι ο Πρωθυπουργός δεν θεωρεί ηθική και υπεύθυνη στάση να αφήσει τη θέση του από τη στιγμή που έφερε τη συμφωνία. Ένας επιπρόσθετος λόγος ως προς αυτό, όπως αναφέρουν, είναι και το γεγονός πως ο Πρωθυπουργός αντιλαμβάνεται ότι ο κόσμος δεν θέλει να δει να εμπλέκονται στην κυβέρνηση δυνάμεις και πρόσωπα του παλαιού πολιτικού συστήματος. Να σημειωθεί ότι το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα κατατέθηκε χθες με χαρακτήρα κατεπείγοντος στην Βουλή και η ψηφοφορία θα γίνει σήμερα.

Συνεχείς συσκέψεις στο Μαξίμου

Ο πρωθυπουργός είχε συνεχείς συσκέψεις με υπουργούς και στελέχη. Στο Μέγαρο Μαξίμου προσήλθε χθες ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ νωρίτερα είχε αποχωρήσει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γάννης Δραγασάκης. Επίσης, τις πύλες του Μεγάρου Μαξίμου πέρασαν ο γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Μαντάς, ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κορωνάκης και ο υπουργός Εργασίας, Πάνος Σκουρλέτης. Στο Μέγαρο Μαξίμου μετέβη ο υφυπουργός Επικρατείας, Τέρενς Κουίκ, ο οποίος προσερχόμενος παρέπεμψε στις δηλώσεις του προέδρου των ΑΝΕΛ και υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου, προσθέτοντας ότι «το πραξικόπημα που πήγε να γίνει μέσα στην Ευρώπη, δεν θα γίνει μέσα στη Βουλή των Ελλήνων».

Π. Λαφαζάνης: «Να αποσυρθεί η συμφωνία»

Με δήλωσή του νωρίτερα, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης κάλεσε την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό, έστω και στο και πέντε, να πάρουν πίσω τη συμφωνία, πριν ληφθούν τελικές και οριστικές αποφάσεις στη Βουλή, υποστηρίζοντας ότι "η Ελλάδα είχε και έχει εναλλακτική λύση απέναντι στη συμφωνία" και ότι "το δίλημμα των πιστωτών: συνθηκολόγηση ή καταστροφή, είναι ψεύτικο και τρομοκρατικό και έχει καταρρεύσει στη λαϊκή συνείδηση". Στο ίδιο μήκος κύματος και το άλλο στέλεχος της Αριστεράς Πλατφόρμας, βουλευτής Πειραιά, Στάθης Λεουτσάκος, ο οποίος έγραψε στο Facebook: "Αυτή η συμφωνία δεν αποτελεί διέξοδο, αντίθετα μονιμοποιεί τα αδιέξοδα… ".

Δ. Κοδέλας: «Θα καταψηφίσω τη συμφωνία και θα παραιτηθώ»

Ο αναβρασμός εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ "φουντώνει" με πολλούς βουλευτές να δηλώνουν δεν θα ψηφίσουν νέα συμφωνία. Ένας από αυτούς είναι ο Δ. Κοδέλας από την Αργολίδα που σε επιστολή του ζητεί συγνώμη από τους πολίτες και τονίζει ότι δεν θα ψηφίσει και θα παραιτηθεί.

Δ. Χαραλαμπίδου: Θα ψηφίσω «όχι» και δεν θα παραδώσω την έδρα

«Είναι ειλημμένη απόφαση, το σχέδιο αυτό που είναι ένα σκληρό τρίτο Μνημόνιο, δεν πρόκειται να το ψηφίσω», δήλωσε η αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Χαραλαμπίδου, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα». Όπως είπε, είχε ψηφίσει "ναι" στην εξουσιοδότηση, για να κάνει η ελληνική κυβέρνηση διαπραγμάτευση και ήταν ανάμεσα στους βουλευτές που δήλωσαν - μετά την ψηφοφορία - ότι αν έλθουν μέτρα λιτότητας, δεν θα τα ψηφίσουμε.

Η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας

Πάντως στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος - όπου υπήρξε ενημέρωση για τη συμφωνία από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο- καταβλήθηκε προσπάθεια να υπάρξει ένα συναινετικό κλίμα. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κορωνάκης υποστήριξε ότι δεν θέλει επί των ημερών του να προχωρήσει σε διαγραφές ή στη μετάλλαξη του κόμματος σε ένα μνημονιακό κόμμα. Προσερχόμενοι χθες το πρωί στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης τόνισαν ότι ο Αλ. Τσίπρας θα στηριχθεί, ενώ απέρριψαν και τα σενάρια για κυβερνήσεις ειδικού σκοπού. Από την πλευρά του ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης κάλεσε όλους να συναισθανθούν τους κινδύνους που διατρέχει η χώρα μας και να αποτρέψουν το διχασμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ