Προσφυγή κατά της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου κατέθεσε ο πρώην υπουργός Άκης Τσοχατζόπουλος, όπως ανακοίνωσαν οι συνήγοροί του σε συνέντευξη Τύπου.
Ο νομικός Βασίλης Χειρδάρης και ο καθηγητής ποινικού δικαίου Λεωνίδας Κοτσαλής διευκρίνισαν ότι η προσφυγή τού πρώην υπουργού δεν αφορά την ουσία της υπόθεσης, που εκκρεμεί ενώπιον της ελληνικής δικαιοσύνης, αλλά «πλημμέλειες που εντοπίστηκαν κατά τη διαδικασία ενώπιον της Ειδικής Επιτροπής της Βουλής για την υπόθεση των υποβρυχίων». Όπως τόνισαν, η προσφυγή αφορά την παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας και σχετίζεται με δηλώσεις δύο βουλευτών μελών της επιτροπής.
Σύμφωνα με την προσφυγή, οι βουλευτές Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και Αργύρης Ντινόπουλος πριν την έκδοση πορίσματος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής προέβησαν σε δηλώσεις υπέρ της ενοχής τού πρώην υπουργού, γεγονός που «προσέβαλε και έτρωσε το τεκμήριο αθωότητας του κ. Τσοχατζόπουλου».
«Ο κ. Τσοχατζόπουλος με την καθυστερημένη προσφυγή του προσπαθεί να βάλει ενάντια στα αδιάσειστα στοιχεία που συγκέντρωσε η Προανακριτική Επιτροπή και στα οποία στηρίχθηκε η συντριπτική πλειοψηφία της Βουλής που αποφάσισε την παραπομπή του», τονίζει σε δήλωσή του ο κ. Βαρβιτσιώτης.
«Το τεκμήριο της αθωότητας σαφώς και ισχύει για όλους ακόμη και για τον κ. Τσοχατζόπουλο, ο οποίος νομίζω ότι θα πρέπει να επικεντρώσει τις προσπάθειές του όχι στον ‘τύπο’ του τεκμηρίου, αλλά στην ουσία της αθωότητας του, κόντρα στα ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία της παραπομπής του, ενώπιον της Ελληνικής δικαιοσύνης. Εγώ υπηρετώ το τεκμήριο του ‘κοινού νου’ που προσβάλλει βάναυσα ο κ. Τσοχατζόπουλος με τις ενέργειες εντυπωσιασμού και αποπροσανατολισμού που έχει επιλέξει», καταλήγει η δήλωση του βουλευτή της ΝΔ.