Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Σαρωτικός ανασχηματισμός μετά τις απώλειες του ΣΥΡΙΖΑ στην ψηφοφορία

Διερευνητικές επαφές έχει ο Αλ. Τσίπρας με στενούς συνεργάτες του - Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου με φόντο τον ανασχηματισμό

Ανακοινώνεται κατά πάσα πιθανότητα αύριο ο ανασχηματισμός, όπως άλλωστε έγινε γνωστό σήμερα, από στέλεχος της κυβέρνησης. Να σημειωθεί ότι συνεργασία με στενούς του συνεργάτες έχει σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο Μέγαρο Μαξίμου με φόντο τον ανασχηματισμό που δρομολογήθηκε μετά τις απώλειες του ΣΥΡΙΖΑ και τις διαφοροποιήσεις υπουργών στην ψηφοφορία για τα προαπαιτούμενα μέτρα της συμφωνίας με τους εταίρους. Στην κυβέρνηση δεν παραβλέπουν το "ρήγμα" στην κυβερνητική πλειοψηφία και κάνουν λόγο για σοβαρό πολιτικό πρόβλημα, ωστόσο, τονίζουν ότι μείζον στόχος παραμένει αυτή την ώρα η επίτευξη της τελικής, συνολικής συμφωνίας με τους δανειστές.

Στο πρωθυπουργικό γραφείο βρέθηκαν σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ο Γραμματέας της ΚΟ Του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Μαντάς, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ν. Φίλης, ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς, ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Σακελλαρίδης και ο υφυπουργός Επικρατείας Τ. Κουίκ.

Οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα

Οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα βρέθηκαν προ των πυλών μετά τη διαφοροποίηση τριών υπουργών του Αλ. Τσίπρα, στην ψηφοφορία για τα προαπαιτούμενα μέτρα της συμφωνίας με τους εταίρους. Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρης Στρατούλης και ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Κώστας Ήσυχος είναι τα τρία στελέχη που καταψήφισαν τη συμφωνία των Βρυξελλών και αναμένεται να αντικατασταθούν. Παραίτηση υπέβαλε την Τετάρτη η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, ενώ στην Ευρωβουλή κατευθύνεται ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χουντής, ο οποίος παραιτήθηκε από βουλευτής. Στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας ανέφεραν χθες στους συνομιλητές τους ότι είναι συνεπείς στις συλλογικές αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ όπως και στις προεκλογικές δεσμεύσεις του κόμματος και άρα δεν προκύπτει λόγος παραίτησής τους. Σύμφωνα πάντως με τις πληροφορίες, μέχρι το μεσημέρι, δεν είχε δεχθεί ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, κ. Λαφαζάνης τηλεφώνημα από το Μαξίμου ώστε να του ζητηθεί η παραίτηση. Πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης δήλωσε μετά την επεισοδιακή συνεδρίαση στη Βουλή ότι «βασική προτεραιότητα του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της συμφωνίας». Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι οι κύριοι Σκουρλέτης και Δρίτσας αλλάζουν υπουργεία, με τον πρώτο να αντικαθιστά τον Λαφαζάνη στο ΥΠΑΠΕΝ. Για την είσοδο τους στην κυβέρνηση ακούγονται τα ονόματα των κυρίων Μητρόπουλου, Βαρεμένου, Μπαλάφα και Ρομπόλη.

Η πρόεδρος της Βουλής

Εκτός από το ρήγμα με τους βουλευτές που διαφοροποιήθηκαν, ζήτημα έχει προκύψει και με την Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία πρωτοστάτησε στο "όχι", ενώ προκάλεσε και αντιδράσεις για τη στάση της επί των διαδικαστικών, τόσο στην ψηφοφορία των μέτρων όσο και στην ψηφοφορία για την παροχή εξουσιοδότησης στην κυβέρνηση για τη διαπραγμάτευση. Δεν είναι ακόμα σαφές το πως θα χειριστεί η κυβέρνηση το συγκεκριμένο θέμα. Δεν αποκλείεται να κατατεθεί και πρόταση μομφής, αφού η ίδια η κ. Κωνσταντοπούλου έχει διαμηνύσει ότι "και ο ίδιος ο Πάπας να της το ζητήσει, δεν πρόκειται να παραιτηθεί". Για την θέση της, πάντως, ακούγονται τα ονόματα των κυρίων Βίτσα, Μητρόπουλου και Βούτση.

Ρήγμα στον ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ βγαίνει τραυματισμένος από την ψηφοφορία, καθώς 32 βουλευτές του ψήφισαν "Όχι", έξι δήλωσαν "παρών", ενώ υπήρξε και μία απουσία, παρά το κάλεσμα που είχε απευθύνει προηγουμένως ο Αλ. Τσίπρας στην ΚΟ του κόμματος να στηρίξουν τη συμφωνία και να μην κάνουν «το χατίρι» σε όσους προσδοκούν "αριστερή παρένθεση". Ενδεικτική της κατάστασης είναι η δήλωση του Γαβριήλ Σακελλαρίδη ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας "συνιστά σοβαρή διαίρεση στην ενότητα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ".

Κ. Ήσυχος: «Στη διάθεση του Πρωθυπουργού η υπουργική μου θέση»

Στη διάθεση του Πρωθυπουργού βρίσκεται η υπουργική θέση του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας όπως δήλωσε σήμερα ο Κώστας Ήσυχος, μετά και τη διαφοροποίησή του στην προχθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή. «Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ έχει και την αυτογνωσία, την εμπειρία αλλά και την κουλτούρα να έχει μια διαφορετικότητα σε μια κρίσιμη στιγμή, για τη χώρα, για το λαό. Υπό την έννοια αυτή, εγώ δηλώνω ότι είμαι στην διάθεση του πρωθυπουργού σε ό,τι αφορά τη θέση μου στην κυβέρνηση, αλλά είναι αυτονόητο ότι αυτή η κυβέρνηση έχει ολόθερμα τη στήριξή μου στο να χαράξει το πρόγραμμα εκείνο που θα είναι συμβατό με τις δεσμεύσεις της», σημείωσε ο κ. Ήσυχος μιλώντας στον ΑΝΤ1. Και συνέχισε λέγοντας πως «αυτή είναι μια κυβέρνηση της Αριστεράς, η οποία θα προχωρήσει αταλάντευτα με τη στήριξή μου στο έργο της». «Η συνείδηση του κάθε βουλευτή δεν εκφράζει μόνο τον εαυτό του, εκφράζει και τη συλλογική συνείδηση, όλων εκείνων που όλα αυτά τα χρόνια αγωνίστηκαν εναντίον των μνημονίων. Υπό την έννοια αυτή, από τη δική μου πλευρά και σε ό,τι με αφορά, έχει αμέριστα την ψήφο εμπιστοσύνης όποτε τη χρειαστεί αυτή η κυβέρνηση», ανέφερε.

Ν. Φίλης: «Η Κωνσταντοπούλου συμπλέει για πολλοστή φορά με τη Χρυσή Αυγή»

Ευθεία επίθεση στη Ζωή Κωνσταντοπούλου εξαπέλυσε ο Νίκος Φίλης, λέγοντας στον ΑΝΤ1 ότι προσπάθησε να χρησιμοποιήσει το θεσμικό της ρόλο για να μην πάρει απόφαση η Βουλή, και συμπλέει για πολλοστή φορά με τη Χρυσή Αυγή. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ πέταξε το γάντι στους διαφωνούντες βουλευτές και υπουργούς, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «αν διαφωνούσα θα είχα παραιτηθεί και θα παρέδιδα την έδρα». Είπε ακόμη ότι τα μέτρα πρέπει να τα ψηφίσουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί τότε θα είναι πιο δίκαια. Δεν μπορεί να ρίξουν, είπε την πρώτη κυβέρνηση της αριστεράς. Σε κάθε περίπτωση πρόσθεσε ο κ. Φίλης, ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα συνεργαστεί με το παλιό πολιτικό σύστημα και σε περίπτωση αδιεξόδου θα γίνουν εκλογές. «Θέμα μισής ώρας είναι αυτά τα οργανωτικά θέματα» αρκέστηκε να σχολιάσει στον ΣΚΑΪ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας, πρόσθεσε όμως ότι «ένας μεγάλος πόλεμος απαιτεί ελιγμούς και υποχωρήσεις».

Γ. Μιχελογιαννάκης: Δεν υπήρχε σχέδιο δραχμής, πώς να ψήφιζα «όχι»;

Τη μεταστροφή από το «όχι» στο «ναι» κατά την κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή επί του νέου προγράμματος στήριξης αιτιολογεί ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μιχελογιαννάκης. «...Είχα κάνει μία εκπομπή και είχα πει την έκφραση και θα την ξαναπώ γιατί ο Μιχελογιαννάκης δεν είναι κωλοτούμπας... Είχα πει τότε από μόνος μου πόσο μαλ... είμαι που δυο χρόνια δεν ετοιμαζόμουν για τη δραχμή» είπε την Πέμπτη μιλώντας στον Ant1. Εκτιμώντας ότι δεν υπήρχε εναλλακτική και σχέδιο για το εθνικό νόμισμα προσέθεσε: «Δυστυχώς η όλη συζήτηση των ωρών με δικαίωσε».

Δ. Παπαδημούλης: Χρειάζεται ανασύνθεση της κυβέρνησης χωρίς «καπετανάτα»

Εξάλλου, την ανάγκη ανασύνθεσης της κυβέρνησης ώστε το νέο σχήμα που θα προκύψει να είναι συνεκτικό και να μην έχει «καπετανάτα» υπογράμμισε χθες ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης μιλώντας στον Alpha 989. «Αν θέλουν να αλλάξουν τα πράγματα χρειάζεται αυτή η κυβέρνηση να μείνει, να ολοκληρωθεί η συμφωνία, να επανέλθει η οικονομία και να αρχίσουμε βήμα-βήμα να διορθώνουμε τις παθογένειες», τόνισε ο κ. Παπαδημούλης. Εκτίμησε επίσης ότι «ουδείς από τα άλλα κόμματα ή την εσωκομματική αντιπολίτευση επιχειρεί να ρίξει την κυβέρνηση γιατί αν πέσει ο Τσίπρας, πέφτει η χώρα». Για τις διαφοροποιήσεις που υπήρξαν στον ΣΥΡΙΖΑ κατά την ψηφοφορία στη Βουλή ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου παραδέχθηκε ότι «χθες το γυαλί ράγισε στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ», προσθέτοντας ότι «ένας σημαντικός αριθμός ψήφισε αντίθετα από αυτά που ζήτησε ο πρωθυπουργός γιατί έχουν ατζέντα τη δραχμή». «Ο Τσίπρας από ηγέτης ενός αριστερού κόμματος γίνεται αριστερός ηγέτης, δεν θα γίνει όμηρος ούτε του κόμματος της δραχμής, ούτε του παλιού κοινωνικού κατεστημένου», κατέληξε.

Ν. Βούτσης για κάλπες: «Αν δεν είναι Σεπτέμβρης θα είναι Οκτώβρης»

Προσφυγή στις κάλπες το φθινόπωρο «βλέπει» υπό την κατάσταση που διαμορφώνεται ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκος Βούτσης. «Αν δεν είναι Σεπτέμβρης θα είναι Οκτώβρης» λέει ο Ν. Βούτσης, επισημαίνοντας πως κατά την ψηφοφορία στη Βουλή την Τετάρτη η κυβέρνηση βρέθηκε σε απόσταση τριών ψήφων από την πτώση. «Είναι πολύ πιθανές οι εκλογές, αυτό όμως θα είναι αποτέλεσμα συνολικής -και όχι μόνο από την κυβέρνηση- ενόρασης ως προς τις γενικότερες εξελίξεις» δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο.

Σύμφωνα με τον Νίκο Βούτση, το ελάχιστο πολιτικό και ηθικό όριο για την έγκριση νομοσχεδίων και την επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση είναι ο αριθμός των 120 βουλευτών. Υπό αυτήν την έννοια και δεδομένου ότι στην ψηφοφορία της Τετάρτης οι ψήφοι της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ήταν 123, μόλις τρεις πάνω από το συγκεκριμένο όριο, η κυβέρνηση βρέθηκε κοντά στην πτώση, κατά τον κ. Βούτση.

Ο υπουργός Εσωτερικών επισήμανε πως υπάρχει «ένα θέμα πολιτικής και θεσμικής δέσμευσης που αφορά στην ανάκτηση της κανονικότητας στην οικονομία», αλλά και προβλήματα πολιτικής ηθικής από τη στιγμή που «ο πρωθυπουργός υπέγραψε μία συμφωνία με την οποία διαφωνούμε -όπως και ο ίδιος στην ουσία της- κι αυτά θα πρέπει με τη δική μας παρουσία να τα θέσουμε σε εφαρμογή».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πάμε Στοίχημα: Over με αξία στο Ουντινέζε - Νάπολι
Δευτέρα του Πάσχα (06/05) με τη δράση να παραμένει αμείωτη στο κουπόνι στοιχήματος, καθώς στο πρόγραμμα υπάρχουν δυνατά παιχνίδια σε Premier League &...
Πάμε Στοίχημα: Over με αξία στο Ουντινέζε - Νάπολι
Τέλος χρόνου για «Φωτοβολταϊκά στη στέγη» - Μέχρι πότε γίνονται αιτήσεις
Με τη λήξη του προγράμματος, όλα τα νέα φωτοβολταϊκά οικιακών καταναλωτών, τα οποία καταθέτουν αίτηση σύνδεσης στον ΔΕΔΔΗΕ, θα υπάγονται στο...
Τέλος χρόνου για «Φωτοβολταϊκά στη στέγη» - Μέχρι πότε γίνονται αιτήσεις