Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Τα πρόσωπα και οι μετακινήσεις στη νέα σύνθεση της κυβέρνησης

Αρκετές αλλαγές περιλαμβάνει η σύνθεση του νέου κυβερνητικού σχήματος

Ανακοινώθηκε το βράδυ της Παρασκευής η νέα σύνθεση της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα. Η ορκωμοσία των νέων υπουργών, αναπληρωτών υπουργών και υφυπουργών αναβλήθηκε και πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί, «εξαιτίας των ειδικών συνθηκών που έχουν προκληθεί από τις πυρκαγιές». Με μία πρώτη ματιά το νέο κυβερνητικό σχήμα που ανακοινώθηκε, φαίνεται να έχει «κοντό» χρονικά ορίζοντα. Παράλληλα οι μετακινήσεις και οι «καραμπόλες» εντός της κυβέρνησης, φαίνεται να είναι περισσότερο απόρροια ανάγκης, μετά την απομάκρυνση των υπουργών που καταψήφισαν τη συμφωνία και λιγότερο υπακούουν σε μια λογική τετραετίας.

Οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα

Τη θέση του Παναγιώτη Λαφαζάνη, ως υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, αναλαμβάνει ο Πάνος Σκουρλέτης, μέχρι τώρα υπουργός Εργασίας. Υπουργός Οικονομικών ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με αναπληρωτές τους Τρύφωνα Αλεξιάδη (έσοδα) και Δημήτρη Μάρδα (Γενικό Λογιστήριο Κράτους). Στη θέση του αναπληρωτή υπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων τοποθετήθηκε ο Παύλος Χαϊκάλης από τους ΑΝΕΛ, θέση την οποία κατείχε έως τώρα ο «αντάρτης» του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης. Παράλληλα το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο μεταφέρθηκε από το υπουργείο Υγείας στο υπουργείο Εργασίας. Υπουργός Εργασίας ανέλαβε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, που αναβαθμίστηκε σε υπουργό από αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Τη θέση του κ. Κατρούγκαλου κατέλαβε ο Χριστόφορος Βερναρδάκης, έως τώρα γενικός γραμματέας συντονισμού του κυβερνητικού έργου.

Στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, τη θέση του επίσης «αντάρτη» αναπληρωτή υπουργού Κώστα Ήσυχου ανέλαβε ο Δημήτρης Βίτσας. Καθήκοντα κυβερνητικού εκπροσώπου και υπουργού παρά των Πρωθυπουργώ ανέλαβε η Όλγα Γεροβασίλη. Ο μέχρι πρότινος κυβερνητικό εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης ανέλαβε τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, μαζί με τους Νίκο Φίλη και Αλέξανδρο Τριανταφυλλίδη. Αλλαγές επήλθαν και στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου στη θέση του παραιτηθέντος αναπληρωτή υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Νίκου Χουντή, τοποθετήθηκε η καθηγήτρια Σία Αναγνωστοπούλου. Υφυπουργός στο ίδιο υπουργείο ανέλαβε ο Γιάννης Αμανατίδης. Τέλος στο Υπουργικό Συμβούλιο εισήλθε ως νέο πρόσωπο ο υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Παύλος Πολάκης. Στα υπόλοιπα χαρτοφυλάκια δεν έγιναν αλλαγές προσώπων.

Αυστηρό μήνυμα Τσίπρα σε όσους δεν στήριξαν

Ο πρωθυπουργός σε κυβερνητική σύσκεψη που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου έστειλε ξεκάθαρο και αυστηρό μήνυμα προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που καταψήφισαν την συμφωνία. Παράλληλα, υποστήριξε ότι κανένας βουλευτής στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας δεν παρουσίασε τεκμηριωμένες εναλλακτικές προτάσεις που θα μπορούσαν να κατατεθούν στη Σύνοδο Κορυφής και θα έδιναν διέξοδο στο εκβιαστικό δίλημμα που αντιμετώπισε η κυβέρνηση. «Το γεγονός ότι δεν εκφράστηκε ουσιαστική και τεκμηριωμένη αντίρρηση περί της αληθινής ισχύος του εκβιασμού, καθιστά την επιλογή 32 βουλευτών της ΚΟ να μη μοιραστούν την ευθύνη, τόσο με εμένα προσωπικά όσο και με τους υπόλοιπους 110 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ως μια επιλογή που έρχεται σε σύγκρουση με τις αρχές της συντροφικότητας και της αλληλεγγύης και σε μια κρίσιμη ώρα δημιουργεί ένα ανοιχτό τραύμα στο εσωτερικό μας. Προσωπικά δεν δύναμαι να επιτρέψω σε κανένα, μετά τα όσα πέρασα 6 μήνες, να θεωρεί ότι έχει ισχυρότερο δίλημμα συνείδησης έναντι των κοινών μας αρχών, αξιών, θέσεων και ιδεολογικών αναφορών» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Επίσης ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως είναι αποφασισμένος να προχωρήσει με κυβέρνηση μειοψηφίας. «Η επιλογή, δε, αυτή των συντρόφων μας, καθιστά ουσιαστικά έωλη τη στήριξη της πρώτης στην ιστορία του τόπου κυβέρνησης της αριστεράς, καθώς πλέον είμαι αναγκασμένος να συνεχίσω μέχρι και την ολοκλήρωση της συμφωνίας, με κυβέρνηση που θα στηρίζεται σε μειοψηφικό αριθμό βουλευτών σε σχέση με το συνολικό αριθμό των 300 αντιπροσώπων».

Δήλωση Χαϊκάλη μετά την υπουργοποίησή του

«Με βαθύ αίσθημα ευθύνης αποδέχτηκα την πρόταση του πρωθυπουργού προκειμένου να αναλάβω τα καθήκοντα του Υφυπουργού Εργασίας με αρμοδιότητα τα θέματα κοινωνικών ασφαλίσεων» έγραψε στο Facebook ο Παύλος Χαϊκάλης μετά την ανακοίνωση του ανασχηματισμού. «Έχοντας διατελέσει τα τρία τελευταία χρόνια τομεάρχης κοινοβουλευτικής ευθύνης για θέματα εργασίας και κοινωνικής ασφάλισης εκ μέρους των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ και γνωρίζοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία θα δώσω τη μάχη προκειμένου να συμβάλλω στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό στην δημιουργία κατάλληλων συνθηκών, ώστε να διαμορφωθεί ένα εργασιακό περιβάλλον ισονομίας και αξιοκρατίας με κύριο γνώμονα την εργασιακή ειρήνη και την εργασιακή ηθική» προσθέτει ο κ. Χαϊκάλης, ο οποίος αναλαμβάνει τη θέση που κατείχε ο Δημήτρης Στρατούλης.

Ποτάμι: Αδύναμη κυβέρνηση, κατώτερη των περιστάσεων

«Η οικογενειακή φωτογραφία της νέας κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, αποτυπώνει με τον πιο κραυγαλέο τρόπο την ατολμία του κ. Τσίπρα να προχωρήσει στις μεγάλες τομές που επιζητά η κοινωνία» σχολίασε το Ποτάμι για τον ανασχηματισμό, κάνοντας λόγο για «αδύναμη κυβέρνηση, κατώτερη των περιστάσεων». Η ανακοίνωση του Ποταμιού έχει ως εξής: «Η οικογενειακή φωτογραφία της νέας κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, αποτυπώνει με τον πιο κραυγαλέο τρόπο την ατολμία του κ. Τσίπρα να προχωρήσει στις μεγάλες τομές που επιζητά η κοινωνία. Αντί για νέα κυβέρνηση βλέπουμε ανακύκλωση στελεχών του κομματικού σωλήνα, αγωνιστών των τηλεοπτικών πάνελ και εσωτερικές διευθετήσεις με ισχυρές δόσεις κωμωδίας. Η αυτονόητη αντικατάσταση εκείνων που δεν στήριξαν τις επιλογές του πρωθυπουργού δεν συνιστά τομή. Δυστυχώς, η χώρα στην πιο κρίσιμη στιγμή προχωράει με μια αδύναμη κυβέρνηση, κατώτερη των περιστάσεων. ΥΓ: Και βέβαια είναι άδικο που ο κ. Τσίπρας έκανε υφυπουργό μόνο τον κ. Χαϊκάλη και όχι και την κυρία Ξουλίδου, όπως υποσχέθηκαν οι συνεργάτες του το ξημέρωμα της 11ης Ιουλίου στους δύο βουλευτές των ΑΝΕΛ προσπαθώντας να τους πείσουν να επιστρέψουν στην ολομέλεια και να δώσουν εξουσιοδότηση στον Πρωθυπουργό. Δεκάδες βουλευτές που ήταν μάρτυρες του περιστατικού συμπαραστέκονται σιωπηλά τούτες τις ώρες στην αδικηθείσα κυρία Ξουλίδου».

ΠΑΣΟΚ: Η «καταστροφική σκέψη για εκλογές» πίσω από τον ανασχηματισμό

Σκέψεις της κυβέρνησης για εκλογές βλέπει το ΠΑΣΟΚ με αφορμή τον ανασχηματισμό. «Με εμφανή τα σημάδια της καταστροφικής σκέψης για εκλογές» αναφέρει το ΠΑΣΟΚ «η αναγκαία αλλά καθυστερημένη αλλαγή των υπουργών που άδειασαν τον πρωθυπουργό δεν πείθει». «Έχουμε την εικόνα μιας κυβέρνησης αδύναμης, ανήμπορης και απρόθυμης να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις που ο κ. Τσίπρας ανέλαβε με την υπογραφή του», υπογραμμίζει το ΠΑΣΟΚ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Πόλεμος» του ντονέρ στην Ευρώπη: Αίτημα της Τουρκίας που προκαλεί αντιδράσεις
Μόνο μεγάλες πλάκες βοδινού και αρνίσιου κρέατος οριζόντια κομμένες σε κομματάκια πάχους 3 έως 5 χιλιοστών θα μπορούν να χαρακτηρίζονται ως ντονέρ αν...
«Πόλεμος» του ντονέρ στην Ευρώπη: Αίτημα της Τουρκίας που προκαλεί αντιδράσεις