Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Έκτακτο:

Πολιτική

Για «πατριωτικό καθήκον» συνεχίζει να μιλά ο Παπανδρέου

Για «πατριωτικό καθήκον» συνεχίζει να μιλά ο Παπανδρέου
Προσθέστε το typosthes.gr ως προτιμώμενη πηγή στα αποτελέσματα αναζήτησης στην Google Google Logo">

Τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αλλά όχι και τους πολιτικούς αρχηγούς, ενημέρωσε χθες ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής, συνεχίζοντας να υποστηρίζει τα περί «πατριωτικού καθήκοντος» απέναντι στον ελληνικό λαό. Τόνισε ότι η κυβέρνηση προχωρά με όσους θέλουν και μπορούν και αυτή, πρόσθεσε, είναι η συντριπτική πλειοψηφία των απλών πολιτών. «Γνωρίζουμε τον πόνο του καθενός, τις διαμαρτυρίες, αλλά ξέρουμε ότι, στο βάθος, η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών θέλει να πετύχουμε», είπε χαρακτηριστικά. Που την είδε όμως την πλειοψηφία, όταν χιλιάδες πολιτών, επί μέρες πολλές, διαδηλώνουν κατά των μέτρων της κυβέρνησής του; Πού την είδε την πλειοψηφία όταν το κόμμα του, με βάση τις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις, δεν συγκεντρώνει ούτε καν 20% στην πρόθεση ψήφου;

Ειδικότερα, μιλώντας στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την υπερηφάνεια του για τους βουλευτές του κόμματός του, τονίζοντας ότι έκανε το πατριωτικό καθήκον της, απέναντι στον ελληνικό λαό, αγνοώντας τις απειλές και τις λοιδορίες. "Επιβεβαιώσαμε τη συμμετοχή μας στον στενό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου. Αναφερόμενος στις αποφάσεις της Συνόδου, έκανε λόγο για καθοριστικές αποφάσεις για το άμεσο και απώτερο μέλλον της χώρας και τόνισε ότι διασφαλίστηκαν: οι δανειακές ανάγκες της χώρας για το επόμενο διάστημα, η εξυπηρέτηση του χρέους και η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος και των καταθέσεων των πολιτών.

Ο πρωθυπουργός απένειμε όμως και εύσημα στον ελληνικό λαό «για τις θυσίες που έκανε και στάθηκε όρθιος κλείνοντας τα αυτιά του στις σειρήνες του λαϊκισμού».

Ταυτόχρονα, άνοιξε νέο μέτωπο με τη ΝΔ, εξαπολύοντας επίθεση κατά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι «την ώρα που εμείς προσπαθούσαμε να σβήσουμε τη φωτιά που αυτοί άναψαν, εκείνοι έριχναν λάδι στη φωτιά που είχαν ανάψει, ποντάροντας στην αποτυχία της κυβέρνησης και της χώρας».

Κινηθήκαμε, είπε, μακριά από δήθεν σωτήρες που προέβαλαν μια «μαγική» πλην καταστροφική λύση. Αυτοί οι σωτήρες, πρόσθεσε, υποτιμούν τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού και θεωρούν τους Ευρωπαίους «κουτόφραγκους» που μπορούμε να τους ξεγελάσουμε.

Εμείς, τόνισε, δεν κάναμε μια γενικώς και αορίστως επαναδιαπραγμάτευση, αλλά διαπραγματευτήκαμε σκληρά και πετύχαμε, μαζί με τον ελληνικό λαό να πάρουμε, ως χώρα, μια βαθιά ανάσα. Αναφέρθηκε και στις εκκλήσεις του προς την αντιπολίτευση για κοινή συμπόρευση για την επίλυση των προβλημάτων. Αντί γι αυτό, τόνισε η κυβέρνηση εισέπραξε ανευθυνότητα, ενώ περίσσεψε η λάσπη, η λοιδωρία, ακόμα και η «αμφισβήτηση του πατριωτισμού μας».

Κατηγόρησε, εμμέσως, τον κ. Σαμαρά ότι για να υπηρετήσει τα εκλογικά του ποσοστά δεν διστάζει μπροστά σε τίποτα. Η ΝΔ είπε, έχασε την ευκαιρία να συμμετέχει στη λύση του προβλήματος, ενώ δήλωσε ότι θα ήταν ευτυχής αν η κυβέρνηση μπορούσε να μοιραστεί με την αντιπολίτευση την επιτυχία των Βρυξελλών. Διότι, όπως είπε, «τι να τα κάνω τα εκλογικά ποσοστά, αν καταστρέφεται η χώρα»;

Επίσης, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι οι εποχές που ζούσαμε με δανεικά, οι εποχές των ελλειμμάτων, έχουν τελειώσει και ο στόχος είναι να μηδενιστούν τα ελλείμματα και να έχουμε πλεονασματικούς προϋπολογισμούς.

ΝΔ: Ο κόσμος κουράστηκε να ακούει τα παραληρήματα του κ. Παπανδρέου

Ο κόσμος κουράστηκε να ακούει τα παραληρήματα του κ. Παπανδρέου, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, σχολιάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ. «Αφού οδήγησε τη χώρα στα όρια της κατάρρευσης, ψεύδεται και βρίζει για να διασωθεί ο ίδιος από την κατάρρευση», τόνισε ο κ. Μιχελάκης.

Απαντώντας, ο υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος, είπε ότι «το ύφος του πολιτικού λόγου της Ν.Δ. υποβαθμίζει την ποιότητα της πολιτικής αντιπαράθεσης». «Ένα κόμμα, το οποίο με τη διακυβέρνησή του έφερε τη χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, θα έπρεπε τουλάχιστον να δείχνει υπεύθυνη στάση», σημειώνει ο κ. Μόσιαλος και προσθέτει ότι «η διατύπωση εποικοδομητικών προτάσεων και η αναγνώριση των επιτυχιών της χώρας είναι πολυτέλεια για την ηγεσία της Ν.Δ., που επενδύει στην άρνηση, στην απαξίωση και την καταστροφολογία».

«Ο κ. Μόσιαλος εξ ιδίων κρίνει τα αλλότρια», ήταν η ανταπάντηση του κ. Μιχελάκη. «Θα μπορούσε, ωστόσο, να ακούει τους κορυφαίους της κυβέρνησης που ομολογούν δημόσια ότι κόμμα δημαγωγικό υπήρξε το ΠΑΣΟΚ. Υποσχόταν στους πάντες τα πάντα, έλεγε ‘όχι’ σε κάθε μεταρρύθμιση και εξαπατούσε τους Έλληνες με το ‘λεφτά υπάρχουν’», σημειώνει, μεταξύ άλλων.

«Ενώ η χώρα είναι στην ουσία ‘κλινικά νεκρή’, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ επιδίδονται σε μια στείρα, άνευ ουσίας και ευτελισμένη αντιπαράθεση», σχολίασε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης.

Κριτική στη «θριαμβολογία»

Οι τόνοι της θριαμβολογίας κάθε μέρα ανεβαίνουν, στο τέλος θα το πιστέψει και ο ίδιος ότι η ελληνική κυβέρνηση έσωσε όλη την Ευρώπη, σχολίασε σχετικά με την ομιλία του πρωθυπουργού η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, σε παρέμβασή της από το βήμα της Βουλής.

«Ο πρωθυπουργός με την ομιλία του προσπάθησε απελπισμένα να βαφτίσει τα πεπραγμένα της κυβέρνησης ως επιτυχημένα. Τα όποια επικοινωνιακά τρικ της κυβέρνησης έχουν τελειώσει, όπως και τα τελευταία υπολείμματα λαϊκής της νομιμοποίησης», σχολίασε το γραφείο Τύπου του Συνασπισμού.

Η ανεργία, η φτώχεια, η ύφεση και ο εγκλωβισμός της χώρας στα αδιέξοδα νέων μνημονίων είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής που βυθίζει τη χώρα στην οικονομική και κοινωνική χρεοκοπία, σύμφωνα με το Συνασπισμό.

«Η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός αντί να πανηγυρίζουν και να αναλώνονται σε θριαμβολογίες εσωτερικής κατανάλωσης, καλό είναι να προχωρήσουν στην υλοποίηση των αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, με ρεαλισμό και τόλμη.

Δεν μπορούν να συνεχίσουν με αναβολές, καθυστερήσεις, παλινωδίες και συμβιβασμούς», σχολιάζει η Δημοκρατική Συμμαχία.

«Η ανάσα που πήρε η χώρα μας από τις αποφάσεις της πρόσφατης συνόδου κορυφής των Βρυξελλών απαιτεί άμεση αλλαγή πολιτικής στο εσωτερικό επίπεδο της χώρας», τονίζουν από τη Δημοκρατική Αριστερά και προσθέτουν: Καμιά μικροκομματική λογική που οδηγεί σε πανηγυρισμούς ή σε καταστροφολογία δεν αντιμετωπίζει με υπευθυνότητα τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και τα βάρη της κοινωνίας.

«Παγωμένες» οι συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς

Αναβολή επ’ αόριστον πήραν οι συναντήσεις που επρόκειτο σύμφωνα με τις αρχικές πληροφορίες να έχει χθες ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με τους αρχηγούς των κομμάτων της Βουλής, προκειμένου να τους ενημερώσει για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής και τα ερωτηματικά που γεννιούνται είναι πολλά. Αναβολή παίρνει και η ενημέρωση της Βουλής σε προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τα αποτελέσματα της Συνόδου.

Κυβερνητικοί κύκλοι ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός επιθυμεί την ολοκλήρωση ορισμένων διαδικασιών, όπως τις διαβουλεύσεις των εμπειρογνωμόνων για το περιεχόμενο της απόφασης της Συνόδου και μετά να ενημερώσει του πολιτικούς αρχηγούς. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ορισμένες από αυτές τις διαδικασίες επιταχύνονται, μετά τις επαφές του αντιπροέδρου και υπουργού Οικονομικών της κυβέρνησης, Ευάγγελου Βενιζέλου στις ΗΠΑ.

Το μήνυμα προς τους ιδιοκτήτες ταξί

Έκκληση στους ιδιοκτήτες των ταξί να προσέλθουν σε διάλογο με την κυβέρνηση, απηύθυνε ο πρωθυπουργός, ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο ότι η απελευθέρωση του επαγγέλματος θα προχωρήσει.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η απελευθέρωση όλων των επαγγελμάτων θα γίνει με κανόνες, αλλά και διάλογο. Ειδικά για τους ιδιοκτήτες ταξί ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα ακούσει κάθε πρόταση, στο πλαίσιο του διαλόγου που θα έχει σύντομη κατάληξη, με στόχο την αναβάθμιση των υπηρεσιών στον συγκεκριμένο τομέα.

Κάλεσε, επίσης, τους ιδιοκτήτες ταξί να συναισθανθούν τις επιπτώσεις που έχουν οι κινητοποιήσεις τους σε πολλούς τομείς, ενώ κατηγόρησε στελέχη της αντιπολίτευσης ότι υποδαυλίζουν τις κινητοποιήσεις, ποντάροντας στην καταστροφή.

Ακολουθήστε το Typosthes στo Google news Google News

Περισσότερα από Πολιτική

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΑΟΚΑΡΑ ΣΗΜΕΡΑ - Μπόλονι: "Ποντάρω στους έμπειρους και το κίνητρό τους"

Περιβαλλοντική εκδήλωση στην Καλαμαριά