Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Μαξίμου: Θεσμική δυσαρμονία από διαφοροποιήσεις Κωνσταντοπούλου

Σε άλλο μήκος κύματος οι Τσίπρας και Κωνσταντοπούλου

Τον προβληματισμό του για τη θεσμική δυσαρμονία που προκαλείται από την, κατά τα άλλα σεβαστή, επιλογή της να διαφοροποιείται από την συλλογική κατεύθυνση της κυβέρνησης και της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που την στηρίζει, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, κατά τη διάρκειας περίπου δύο ωρών συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου, όπως αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι. Οι κύκλοι της κυβέρνησης αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός δέχτηκε σήμερα την πρόεδρο της Βουλής ύστερα από αίτημά της και πως άκουσε προσεκτικά τις απόψεις της κ. Κωνσταντοπούλου. Αναφέρουν επίσης ότι η συνάντηση έγινε σε κλίμα ειλικρίνειας και συντροφικότητας.

Σε άλλο μήκος κύματος Τσίπρας - Κωνσταντοπούλου

Δύο είναι οι ειδήσεις που βγαίνουν μετά τη συνάντηση των 2,5 ωρών ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και της Ζωή Κωνσταντοπούλου στο Μαξίμου. Η πρώτη είδηση είναι ότι η πρόεδρος της Βουλής δεν αποχωρεί (ή δεν σκοπεύει να αποχωρήσει) από τη θέση της. Η δεύτερη, και προφανώς πιο σημαντική, είναι ότι Μαξίμου και Κωνσταντοπούλου εκπέμπουν σε διαφορετικό μήκος κύματος. Η κ. Κωνσταντοπούλου, στις δηλώσεις της, μίλησε για σχέσεις συντροφικότητας με τον πρωθυπουργό, χωρίς να κάνει καμία αναφορά για την παραμονή της ή μη στο θώκο του προεδρείου της Βουλής.

«Επιβάλλεται να αναληφθούν θεσμικές πρωτοβουλίες»

"Είχαμε μία ειλικρινή και εις βάθος συζήτηση με τον πρωθυπουργό για όλες τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών και τις θεσμικές πρωτοβουλίες που επιβάλλεται να αναληφθούν σε σχέση με την προστασία εκείνων που είναι αδιαπραγμάτευτα δίκαια του λαού μας και σε σχέση με τη θωράκιση της δημοκρατίας που δοκιμάζεται σκληρά στην Ευρώπη με θύμα την Ελλάδα, την ελληνική κυβέρνηση και τον λαό", τόνισε.

"Με τον πρωθυπουργό μας συνδέει σχέση συντροφικότητας και ειλικρίνειας και η κοινή διάθεση και επιθυμία να διαφυλάξουμε τα δίκαια του λαού μας και τη συνοχή της Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ που κάποιοι θα επιθυμούσαν να δουν να διαρρηγνύεται", τόνισε. "Είναι αδιαπραγμάτευτη η κοινή στράτευση του πρωθυπουργού και η δική μου στην υπηρέτηση των συμφερόντων του λαού και σε τέτοιες στιγμές όπου δοκιμάζονται και οι θεσμικές εκπροσωπήσεις και οι πολιτικές τοποθετήσεις, έχει σημασία οι εκπρόσωποι των Θεσμών να μπορούν με ειλικρίνεια να μιλούν με ευθύτητα, να συνεννοούνται και να καταλήγουν σε λύσεις". Η κ. Κωνσταντοπούλου έφθασε στο Μέγαρο Μαξίμου μετά τις δώδεκα, έχοντας ζητήσει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Ανώτατα στελέχη ομολογούν πως η ενότητα στο κόμμα έχει διαρραγεί ανεπανόρθωτα, όπως φάνηκε εκ νέου κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας στη Βουλή.

Στον απόηχο της επιστολής

Σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον της κ. Κωνσταντοπούλου, η συνάντηση διεξήχθη έπειτα από αίτημά της ΠτΒ προκειμένου να συζητηθεί το περιεχόμενο της επιστολής που απέστειλε τόσο στον πρωθυπουργό όσο και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καλώντας τους να ενημερώσουν τους ομολόγους τους για την εξόφθαλμη αντισυνταγματική διαδικασία με την οποία έχουν εισαχθεί τα νομοσχέδια με τα προαπαιτούμενα μέτρα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος απέστειλε απαντητική επιστολή προς την πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, λέγοντας ότι η επιστολή της εκφράζει προσωπικές της απόψεις, αφού δεν έχει ληφθεί απόφαση του Σώματος, και ότι ο ίδιος δεν μπορεί να ενημερώσει σχετικώς του ομολόγους του.

«Καταπέλτης» στη Βουλή

"Έχω με σαφήνεια διατυπώσει τη θεσμική μου τοποθέτηση απέναντι σε αυτό το πραξικόπημα που συντελείται στην Ελλάδα. Εκβιασμός που μετακυλύεται κατά ριπάς στη Βουλή, με την αξίωση να υποκύψει", τόνισε από το βήμα της Βουλής η Ζωή Κωνσταντοπούλου. "Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί και να συγκαλύψει τον εκβιασμό", πρόσθεσε. "Κάποιοι στην Ευρώπη θέλουν να απελπίσουν συλλογικά τους ευρωπαϊκούς λαούς, θέλουν να τους πείσουν ότι η δημοκρατική διαδικασία δεν έχει νόημα". "Κόπτονται ότι το 61,3% του "όχι" στο δημοψήφισμα να μετατραπεί σε "ναι", πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν δυνάμεις που επιθυμούν να καταστήσουν το μνημόνιο θεσμικό πλαίσιο ενώ δεν είναι. "Συμφωνώ με τον πρωθυπουργό ότι κανένας δεν θα γίνει ρίψασπις", είπε και πρόσθεσε: "Σας καλώ να δώσουμε τη μάχη για τη διαγραφή του χρέους".

Παρέμβαση ομάδας αναρχικών έξω από το Μέγαρο Μαξίμου

Εξάλλου, παρέμβαση πραγματοποίησαν μέλη της Αναρχικής Συλλογικότητας Ρουβίκωνας έξω από το Μέγαρο Μαξίμου το μεσημέρι της Πέμπτης. Περίπου 15 άτομα έφτασαν πεζή στην εξωτερική πύλη του Μεγάρου Μαξίμου και πέταξαν φέιγ βολάν ζητώντας διαγραφή του χρέους και έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ομάδα πέρασε στη συνέχεια στο απέναντι πεζοδρόμιο, φώναξε συνθήματα και στη συνέχεια απομακρύνθηκε από δυνάμεις των ΜΑΤ. Η αστυνομία προχώρησε σε οκτώ προσαγωγές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ