Κατά… 1.000% αυξάνεται από 23 Ιανουαρίου 2011 το παράβολο υποβολής μήνυσης, δηλαδή από δέκα ευρώ που είναι σήμερα αυξάνεται στα 100 ευρώ, ενώ παράλληλα αυξάνεται κατά 500% το παράβολο δήλωσης παράστασης πολιτικής αγωγής (αυξάνεται από τα δέκα ευρώ στα πενήντα).
Την αύξηση αυτή στα δικαστικά έξοδα στην ποινική διαδικασία, σύμφωνα με απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Δικαιοσύνης (υπ’ αριθμ. 123827/2010), επισημαίνει σε χθεσινή ανακοίνωσή του ο υποψήφιος πρόεδρος των εκλογών στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών Δ. Μουστακάτος, ο οποίος επισημαίνει ότι «όποιος πολίτης είναι θύμα κλοπής, ληστείας ή βανδαλισμού θα καταβάλλει πλέον 150 ευρώ στο οικείο Αστυνομικό Τμήμα ή στην Εισαγγελία για να δηλώσει την αξιόποινη πράξη και να ζητήσει την ποινική δίωξη του δράστη».
Και προσθέτει: «σε καιρούς οικονομικής κρίσης και αυξημένης εγκληματικότητας, η ρύθμιση αυτή εμποδίζει την άσκηση συνταγματικών δικαιωμάτων του πολίτη και μάλιστα καθιστά σχεδόν αδύνατη την πρόσβαση των ασθενέστερων οικονομικών στρωμάτων στην ποινική δικαιοσύνη».
Τέλος, καταλήγει ο κ. Μουστακάτος: «Τα προβλήματα στο χώρο της Δικαιοσύνης δεν επιλύονται με κοινωνικούς αποκλεισμούς και χαράτσια. Εισπρακτικά παιχνίδια που εμποδίζουν την πρόσβαση του πολίτη στη Δικαιοσύνη, προσβάλλουν το Κράτος Δικαίου».
Εξάλλου, την αποχή από την εργασία τους, μέχρι να αποκατασταθούν οι ζημιές από τη βομβιστική ενέργεια της 30ης Δεκεμβρίου, αποφάσισαν οι υπάλληλοι των διοικητικών δικαστηρίων της Αθήνας.