Επιμέλεια: ΔΑΝΙΗΛ Γ. ΠΑΠΑΔΑΝΙΗΛ
Μετά την έντονη αντίδραση των στελεχών του Πολιτικού Συμβουλίου στο μοντέλο διαρχίας έως τον Ιούνιο που πρότεινε προχθές ο Γιώργος Παπανδρέου, έντονες αντιδράσεις υπήρξαν και χθες από πρωτοκλασάτα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Υπενθυμίζεται ότι την πρώτη πολιτική του ήττα υπέστη την Τετάρτη ο Γ. Παπανδρέου στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, όπου δεν κατάφερε να περάσει την πρότασή του για το χρονοδιάγραμμα και τις εσωτερικές διαδικασίες. Έτσι, στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ που θα συγκληθεί στις 14 και 15 Ιανουαρίου παραπέμφθηκε τελικά το θέμα της εκλογής προέδρου του κόμματος. Θα προηγηθεί το Πολιτικό Συμβούλιο όπου θα παρουσιαστεί σχετική εισήγηση. Η πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου ήταν μία μεταβατική διαρχία, να γίνει δηλαδή η εκλογή του νέου προέδρου μετά τις εθνικές εκλογές και να παραμείνει ο ίδιος στην προεδρία έως τότε, με παράλληλη ανάδειξη υποψήφιου πρωθυπουργού. Ωστόσο, οκτώ μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου ζήτησαν να ανοίξουν οι διαδικασίες άμεσα. Χαρακτηριστική του κλίματος που επικράτησε στην προχθεσινή συνεδρίαση ήταν η δήλωση στον «Βήμα 99,5» του Γιάννη Μίχα: «Δεν θα περάσει η λογική της δυαρχίας που πρότεινε ο Γιώργος Παπανδρέου, δεν πιστεύω ότι θα το θέλουν και οι υποψήφιοι για την αρχηγία του κόμματος» είπε, εκτιμώντας ότι το Εθνικό Συμβούλιο θα ψηφίσει υπέρ της ανάδειξης προέδρου πριν τις βουλευτικές εκλογές. «Μετά θα πρέπει να διεξαχθεί συνέδριο, πιθανώς Ιούνιο ή και Σεπτέμβριο, ώστε να γίνει το ΠΑΣΟΚ και πάλι μεγάλο κόμμα», συμπλήρωσε.
Χρυσοχοΐδης: «Αμετανόητη η εμμονή Παπανδρέου…»
Αμετανόητη εμμονή χαρακτηρίζει ο υπουργός Ανάπτυξης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, την προσπάθεια του Γιώργου Παπανδρέου να μετατεθεί ο χρόνος ανάδειξης του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές, σε μία σκληρή ανακοίνωση που εξέδωσε. «Η προσωπική απόφαση του Γ. Παπανδρέου να μην είναι υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συνιστά έμμεση αναγνώριση των ευθυνών διακυβέρνησής του και αυτό τον τιμά. Αντίθετα, η προσπάθεια μετάθεσης του χρόνου ανάδειξης νέου προέδρου μετά τις εθνικής εκλογές προδίδει μια αμετανόητη εμμονή που οδηγεί σε κατασπατάληση πολύτιμου χρόνου. Χρόνου που θα κοστίσει στο ΠΑΣΟΚ, στη δημοκρατική παράταξη και στην Ελλάδα» αναφέρει στην δήλωσή του. «Υπάρχει προφανής δυσαρμονία του κινήματος με την κοινωνία. Η οποία μπορεί να αρθεί μόνον αν οι πολίτες κρίνουν και δώσουν εντολή» δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται πρόεδρο και η χώρα προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης. Εδώ και τώρα. Αποδοχή της πρότασης Παπανδρέου ισοδυναμεί με σύμφωνο σιωπής πάνω από συντρίμμια. Και οδηγεί σε μόνιμη ύφεση τη δημοκρατική παράταξη».
Υπέρ της καθαρής λύσης ο Θ. Πάγκαλος
Από την πλευρά του ο κ. Θεόδωρος Πάγκαλος πρότεινε την άμεση σύγκληση της κοινοβουλευτικήας ομάδας του κόμματος για την εκλογή υποψηφίου πρωθυπουργού. Μιλώντας στο MEGA, αν και τάχθηκε υπέρ της καθαρής λύσης και εναντίον της διαρχίας «καθώς δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην Ελλάδα» σημείωσε πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μπορεί να εκλεγεί από τη βάση και μετά τις εκλογές. Ο κ. Πάγκαλος παράλληλα άφησε αιχμές κατά στελεχών που κρατούν αποστάσεις από τη διετή πολιτική που εφάρμοσε η κυβέρνηση Παπανδρέου, επισημαίνοντας πως όλα τα στελέχη είναι συνυπεύθυνα. Τόνισε πως ο ίδιος θα προτιμούσε να εξαντλήσει η κυβέρνηση Παπαδήμου την τετραετία, ενώ αναγνώρισε πως σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις το ΠΑΣΟΚ δεν θα κερδίσει τις εκλογές.
Σαλαγιάννης: «Άμεση και καθαρή λύση»
«Άμεση και καθαρή λύση» με εκλογή προέδρου από τη βάση, πρότεινε το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου, Ν. Σαλαγιάννης, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ. «Μπορούμε να πάμε σε μια εκλογή ενός ανθρώπου που θα αναλάβει να κινήσει όλη την διαδικασία και μέχρι τις εκλογές θα έχουμε ξεκαθαρίσει σε μια συνδιάσκεψη, σε ένα δεύτερο συνέδριο θέσεων τις προτάσεις μας. Η άλλη άποψη λέει ότι σέρνουμε μια διαδικασία 6-7 μήνες μέχρι να σαπίσουμε», τόνισε.
Λ. Κατσέλη: Μπορεί να είμαι υποψήφια
Δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ η Λούκα Κατσέλη. «Εάν με προτείνουν δεν μπορώ να πω όχι» είπε. Η κ. Κατσέλη δηλώνει παρούσα στους πολιτικούς αγώνες του ΠΑΣΟΚ και υπενθυμίζει ότι δεν «αυτοχρίζονται» οι υποψήφιοι πρόεδροι, αλλά σύμφωνα με το καταστατικό πρέπει να προταθεί η υποψηφιότητά τους από το 1/3 της βάσης. Όσον αφορά στην πρόταση του Γ. Παπανδρέου για διαρχία είπε ότι δεν πέρασε από το Πολιτικό Συμβούλιο και θα κριθεί στο Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο και θα αποφασίσει. Εκείνο, ωστόσο, που την ενδιαφέρει περισσότερο αυτήν την ώρα, συνεχίζει η ίδια, είναι να προσδιορισθεί το στίγμα του ΠΑΣΟΚ, να ξαναβρεί την επαφή του με τη βάση και οι διαδικασίες διαδοχής να είναι ανοιχτές, «να είναι διαδικασίες βάσης και όχι από το κογκλάβιο».
Μιλώντας στη ΝΕΤ σημείωσε ότι έχει καταθέσει συγκεκριμένη πλατφόρμα στο Εθνικό Συμβούλιο με τις θέσεις της για την έξοδο της χώρας από την κρίση.
Τ. Αντωνίου: «Θα στηρίξω τον Ευ. Βενιζέλο»
«Το 2007 στήριξα τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Αν είναι υποψήφιος, θα τον στηρίξω και τώρα», δήλωσε στον Real Fm η Τόνια Αντωνίου, επισημαίνοντας ότι ο υπουργός Οικονομικών έχει αποδείξει ότι στα δύσκολα δίνει τη μάχη και κρατάει ενωμένη την παράταξη. «Πρέπει να πάμε για αλλαγή ηγεσίας πριν τις εθνικές εκλογές, είναι βασική προϋπόθεση για να πάμε στις εκλογές και να επικοινωνήσουμε με τα μέλη, αλλά αυτό δεν επαρκεί. Χρειάζονται σοβαρές αλλαγές και ανατροπές όσον αφορά την πρόταση του ΠΑΣΟΚ», τόνισε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ σημειώνοντας ότι πρέπει να γίνουν ολοκληρωμένα βήματα. Τέλος, άσκησε κριτική για την καθυστέρηση των διαδικασιών, υπογραμμίζοντας ότι θα έπρεπε να τελειώσουν όλα μέσα στον Ιανουάριο.