Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Αυστηρούς ελέγχους στα σχολικά κυλικεία ζητά η ΕΚΠΟΙΖΩ

Συμβουλές προς γονείς λίγο πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς ...

Αυστηρούς ελέγχους στα κυλικεία των σχολείων ζητά η Ένωση Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ) με επιστολή της σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, λίγο πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Υπογραμμίζει ότι επανειλημμένα έχει ζητήσει την υιοθέτηση και προβολή της μεσογειακής διατροφής και σημειώνει: «Δυστυχώς, αν και υπάρχει υγειονομική διάταξη για τα είδη που επιτρέπεται να πωλούνται στα κυλικεία, αυτή παραβιάζεται».

Επιπλέον, τονίζει ότι πρέπει να αποσυνδεθούν τα κυλικεία από πηγή εσόδων για τα σχολεία και προσθέτει ότι  "και οι γονείς μπορούν και επιβάλλεται μέσω των Συλλόγων Γονέων, να ελέγχουν τι προϊόντα πωλούνται από τα κυλικεία, και να πιέσουν την Πολιτεία για εντατικοποίηση των ελέγχων αλλά και για συνολική αντιμετώπιση του θέματος".

«Μία καλή κίνηση, ιδιαίτερα για τα παιδιά του Δημοτικού, είναι να παίρνουν κολατσιό από το σπίτι και βέβαια να συζητάμε πάντα με το παιδί τι αγόρασε με το χαρτζιλίκι του, κατευθύνοντάς το στο να κάνει τις σωστές επιλογές», επισημαίνει ακόμη η ΕΚΠΟΙΖΩ.

Η ΕΚΠΟΙΖΩ προτείνει, επίσης, στους γονείς προγραμματισμό, έρευνα αγοράς και σύγκριση τιμών ενόψει των αγορών τους για τη νέα σχολική χρονιά.

Εκτός από το θέμα των κυλικείων, η Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ. επισημαίνει, προς τους γονείς και κάποια άλλα θέματα που άπτονται της λειτουργίας του σχολείου, «για τα οποία απαιτείται ενεργοποίηση, προγραμματισμός και συμμετοχή των ίδιων, ώστε να έχουν τα παιδιά τους μία καλή και δημιουργική σχολική χρονιά».  Στην ανακοίνωση τονίζει:

Σχολικά είδη

 Η αγορά των σχολικών ειδών είναι μία ευκαιρία εκπαίδευσης των παιδιών για το πώς να κινούνται στο λαβύρινθο της αγοράς και πώς να αποφεύγουν τις παγίδες της διαφήμισης και της αχρείαστης κατανάλωσης, γι’ αυτό χρειάζεται προγραμματισμός, έρευνα αγοράς και σύγκριση τιμών.  

Η αγορά προσφέρει μεγάλη ποικιλία σε σχέδια, ποιότητα και τιμές. Οι γονείς που έχουν μικρά παιδιά, θα ήταν λάθος να τα αφήσουν να κάνουν μόνα τους την επιλογή, είναι πολύ πιθανόν και ακριβά να στοιχίσουν και τις ανάγκες τους να μην καλύψουν. Γι’ αυτό λοιπόν:

 1. Κάντε ένα κατάλογο με τα είδη που του χρειάζονται

2. Κάντε έρευνα αγοράς και συγκρίνετε τις τιμές και την ποιότητα των ειδών που πρόκειται να αγοράσετε, αν είναι δυνατόν μαζί με το παιδί.

3. Συζητήστε με το παιδί σας και αναζητήστε την πιο σωστή λύση.

4. Αν δεν είναι «πρωτάκια», εξηγήστε τους ότι πολλά από τα περσινά σχολικά είδη (τσάντα, κασετίνα) πρέπει να ξαναχρησιμοποιηθούν, αν είναι σε καλή κατάσταση.

5. Αποτρέψτε τα παιδιά να αγοράζουν είδη με μόνο κριτήριο την φίρμα (και τη διαφήμιση), ιδιαίτερα όταν η τιμή δεν αντιστοιχεί στην ποιότητα ή στις οικονομικές σας δυνατότητες.

Μετάβαση των μαθητών στο σχολείο

Ένα από τα ζητήματα που χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή είναι η ασφαλής μετάβαση και επιστροφή των μαθητών, όλων των ηλικιών, προς και από το σχολείο. Με δεδομένο ότι η κυκλοφοριακή αγωγή είναι ανεπαρκέστατη, αν όχι ανύπαρκτη, ο ρόλος των γονιών είναι καθοριστικός. Γι’ αυτό:  

1. Στις μικρές ηλικίες, και όχι μόνον στα πρωτάκια, διαλέξτε την πιο ασφαλή διαδρομή, σπίτι – σχολείο – σπίτι, κάντε τη μαζί με το παιδί και πείτε του τι να προσέχει. 

2. Φροντίστε να έχετε επαρκή χρόνο στην διάθεσή σας ώστε να γίνεται η διαδρομή με άνεση. Ακόμη όμως και αν πρόκειται να καθυστερήσετε λίγο από τη δουλειά σας ή να μην προλάβει το παιδί την  πρώτη ώρα, δεν κάνουμε ποτέ τρέχοντας την διαδρομή. Η βιασύνη μειώνει την προσοχή και φέρνει ατυχήματα.

3. Φροντίστε ώστε η τσάντα και τα ρούχα του παιδιού να έχουν έντονα χρώματα, και όχι αυτά του τσιμέντου και της ασφάλτου, για να διακρίνονται εύκολα από τους οδηγούς, ιδιαίτερα αν  επιστρέφει αργά το απόγευμα, που τον χειμώνα σκοτεινιάζει γρήγορα.

4. Για τα μικρά παιδιά φροντίστε να υπάρχει συνοδός κατά την διαδρομή από και προς το σχολείο.

5. Εάν πηγαίνετε το παιδί στο σχολείο με αυτοκίνητο, φροντίστε να κάθεται στο πίσω κάθισμα, να  φοράτε όλοι ζώνη, και να τηρείτε πιστά τον Κ.Ο.Κ. Να θυμάστε ότι τα παιδιά αντιγράφουν πολύ πιο εύκολα τις πράξεις από τα λόγια!

6. Πιέστε τους Συλλόγους Γονέων και την Πολιτεία να καθιερώσει, όπου δεν υπάρχει, τον σχολικό τροχονόμο, και να τηρείτε πρώτοι εσείς τις υποδείξεις του.

ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ & ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ

ΕΚΠΟΙΖΩ

Αθήνα Τ: 2103304444, E-mail: [email protected]

Θεσσαλονίκη T: 2310257776, E-mail: [email protected]

Πάτρα T: 2610222626

www.ekpizo.gr

Γενική Γραμματεία Καταναλωτή

Τ: 1520, F: 2103843549

E-mail: [email protected]

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ