Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Δ. Αβραμόπουλος: «Αποδέσμευση κονδυλίων για το προσφυγικό»

Αποδοκίμασαν το κλιμάκιο της Κομισιόν κάτοικοι της Κω

Αντιμέτωποι με τις αποδοκιμασίες μερίδας κατοίκων βρέθηκαν ο επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο α' αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς, οι οποίοι επισκέπτονται την Κω για να δουν από κοντά την κατάσταση που επικρατεί στο νησί. Τους δύο αξιωματούχους συνόδευε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας. Στην περιφέρεια πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, τον δήμαρχο Κω, καθώς και τους εκπροσώπους των αστυνομικών και λιμενικών αρχών του νησιού. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο αντιπρόεδρος συνεχάρη τους κατοίκους για τη στάση που τηρούν απέναντι σε χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες και τόνισε πως «θα αποτύχουμε στην προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος, αν δεν καταφέρουμε να εφαρμόσουμε στην Ευρώπη ενιαία πολιτική ασύλου».

Δ. Αβραμόπουλος: «Η Ευρώπη είναι σήμερα εδώ»

«Η Ευρώπη είναι σήμερα εδώ» ανέφερε από την πλευρά του ο επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος και έδωσε την διαβεβαίωση ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια αντιμετώπισης του μεταναστευτικού, το βάρος του οποίου έχει πέσει κυρίως στα νησιά και καλούνται να αντιμετωπίσουν με πενιχρά μέσα οι νησιωτικές κοινωνίες. Ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε ότι υπάρχουν εγκεκριμένα από την ΕΕ το ποσό των 442 εκατ. ευρώ που θα διατεθούν για τη διαχείριση του μεταναστευτικού, ενώ ειδικά για την Κω τόνισε ότι πρέπει άμεσα να υπάρξουν δράσεις και πρωτοβουλίες ταχύτατης διεκπεραίωσης της διαδικασίας ταυτοποίησης και άμεσης μεταφοράς εκτός νησιού, προκειμένου να αποσυμφορηθεί η Κως από τις χιλιάδες των προσφύγων και μεταναστών, που φθάνουν καθημερινά.

Ικανοποίηση από τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου

Νωρίτερα, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, υποδεχόμενος τους αξιωματούχους, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την παρουσία τους και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην τοπική κοινωνία της Κω και για τον τρόπο που στάθηκε απέναντι στο πρόβλημα των χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών, τιμώντας με την στάση τους τον ελληνικό και ευρωπαϊκό πολιτισμό. «Μέχρι σήμερα δώσαμε πολλές μάχες μόνοι μας, άλλες τις κερδίσαμε και άλλες τις χάσαμε. Τον πόλεμο όμως, χωρίς την Ευρώπη στο πλευρό μας, δεν έχουμε ελπίδα να τον κερδίσουμε. Το ότι επιβεβαιώνεται η πρόβλεψη που κάναμε πριν από ένα χρόνο, ότι δηλαδή σύντομα το πρόβλημα αυτό θα βρίσκεται στην αυλή του κάθε Ευρωπαίου, δεν μας χαροποιεί. Σήμερα είναι μια μέρα ελπίδας και μέρα ορόσημο για ένα νέο ξεκίνημα στο μεγάλο αυτό ζήτημα των μεταναστευτικών ροών. Ο χρόνος ανάληψης κοινής ευρωπαϊκής δράσης είναι χθες και ο τόπος είναι η Κως. Ενώνουμε χέρια, δυνάμεις και εμπειρίες για το κοινό ευρωπαϊκό μέλλον» ανέφερε ο κ. Χατζημάρκος στην τοποθέτησή του.

Έκτακτη χρηματοδότηση ζητά η ΕΛ.ΑΣ.

Αίτημα για έκτακτη χρηματοδότηση, ύψους 6,2 εκατ. 000 ευρώ απέστειλε το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την κάλυψη αναγκών που έχουν προκύψει από την άφιξη προσφύγων στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Το αίτημα υπεγράφη από τον υπαρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Τσουβάλα και εστάλη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή χτες το βράδυ, προκειμένου να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες εκταμίευσης του ποσού, εφόσον εγκριθεί. Το ποσό αφορά δύο σκέλη των αναγκών της Αστυνομίας, και ειδικότερα, τα περίπου 4.000.000 ευρώ θα διατεθούν για την μεταφορά προσωπικού για την ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων, καθώς και την μεταφορά μηχανημάτων, προκειμένου να προχωρήσουν άμεσα οι ταυτοποιήσεις των προσφύγων ώστε να φύγουν το ταχύτερο για τον Πειραιά και την Ευρώπη. Τα άλλα 2 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το αίτημα της ΕΛΑΣ, ζητούνται για την κάλυψη των εξόδων επιστροφής μεταναστών στις χώρες προέλευσης τους (ένα εκατομμύριο για τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και ένα για την Αστυνομία). Από αρμόδια στελέχη της ΕΛΑΣ εκφράζεται η πεποίθηση ότι το κονδύλι θα εγκριθεί και θα διατεθεί άμεσα.

Ενίσχυση του Λιμενικού από Frontex

Μετά τις διμερείς επαφές και τη συνεργασία που είχαν, ο υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Ζώης και υπηρεσιακά στελέχη του αρχηγείου του Λιμενικού με τον διευθυντή της FRONTEX, ανακοινώθηκε ότι εξασφαλίστηκαν επιπλέον χρηματοδοτήσεις 32 εκατομμυρίων ευρώ. Οι χρηματοδοτήσεις αυτές αφορούν κατά βάση την αναβάθμιση των επιχειρήσεων επιτήρησης των θαλασσίων συνόρων και την ενίσχυση των μηχανισμών Έρευνας και Διάσωσης στο ανατολικό Αιγαίο για όλη τη διάρκεια του 2016.

Επεισόδια με πρόσφυγες σε Μυτιλήνη και Κω

Με επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων αποτράπηκε η είσοδος προσφύγων στο πλοίο Blue Star 1 το πρωί της Παρασκευής, ενώ συμπλοκές μεταξύ «αγανακτισμένων» κατοίκων και προσφύγων σημειώθηκαν το βράδυ της Πέμπτης έξω από το αστυνομικό τμήμα της Κω. Συγκεκριμένα, με χειροβομβίδες κρότου λάμψης και συνεχείς επεμβάσεις ανδρών του Λιμενικού Σώματος και της αστυνομίας αντιμετωπίστηκε η εξέγερση χιλιάδων μεταναστών, ιδιαίτερα Αφγανών, που βρίσκονται εγκλωβισμένοι εδώ και μέρες στο λιμάνι της Μυτιλήνης. Στις 8 το πρωί αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή η κατάληψη του Blue Star 1 από περίπου 1.000 Αφγανούς, που αποπειράθηκαν να εισβάλουν στο πλοίο φωνάζοντας «Αθήνα- Αθήνα». Η κατάληψη αποφεύχθηκε όταν έκλεισαν οι καταπέλτες του πλοίου, αλλά την ίδια ώρα εκατοντάδες επιβάτες που επιβιβάζονταν σε αυτό έμειναν προσωρινά έξω από το πλοίο, μαζί με τους μετανάστες.

Παράλληλα, συμπλοκές μεταξύ «αγανακτισμένων» κατοίκων, ανάμεσά τους αρκετοί νεαροί, και μεταναστών σημειώθηκαν το βράδυ της Πέμπτης έξω από το αστυνομικό τμήμα της Κω. Όπως μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης του νησιού, τα επεισόδια ξεκίνησαν μετά από διαπληκτισμούς μεταξύ κατοίκων του νησιού και μεταναστών. Στη συνέχεια σημειώθηκε πετροπόλεμος, ενώ η αστυνομία έκανε χρήση χημικών όταν οι μετανάστες επιχείρησαν να εισβάλουν στο αστυνομικό τμήμα. Για τουλάχιστον ένα δίωρο σημειώνονταν επεισόδια στην παραλιακή λεωφόρο της πόλης. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, μπροστά από το αστυνομικό Τμήμα βρέθηκε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Νίκος Μυλωνάς, ο οποίος αντέδρασε στη θέα χτυπημένου μετανάστη, για να δεχθεί τους προπηλακισμούς των «αγανακτισμένων» κατοίκων. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στη θέα της βίας κατά των μεταναστών, αντέδρασαν και τουρίστες, ενώ σύμφωνα με κάποιες μαρτυρίες «αγανακτισμένοι» έσπασαν την κάμερα εικονολήπτη ξένου τηλεοπτικού συνεργείου.

Η Διεθνής Αμνηστία, σε δελτίο Τύπου της, διαπιστώνει συνθήκες «κόλασης» για πρόσφυγες και μετανάστες στην Κω, ενώ καταγγέλλει και επιθέσεις σε βάρος προσφύγων και ακτιβιστών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ