Skip to main content
Menu Αναζήτηση

Αλ. Τσίπρας: «Ισχυρή εντολή από τον λαό για να συνεχίσουμε την προσπάθεια»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, στη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της 80ης ΔΕΘ

Tη δέσμευση πως θα τηρήσει τη συμφωνία και θα συνεχίσει την εφαρμογή του Μνημονίου, αλλά με αντισταθμιστικά μέτρα υπέρ της ανάπτυξης, εφόσον είναι κυβέρνηση, ανέλαβε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην 80η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Όπως είπε χαρακτηριστικά στόχος είναι να ξεφύγουμε το γρηγορότερο δυνατό από τη μέγγενη της επιτροπείας, με την ελάφρυνση του χρέους, την επιστροφή στην ανάπτυξη και την αλλαγή των κακώς κειμένων, με σημαντικές μεταρρυθμιστικές τομές. Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε ότι η συγκεκριμένη συμφωνία ήταν η καλύτερη που θα μπορούσε να φέρει. Σε ό,τι αφορά τις συνεργασίες που θα συνάψει ενδεχομένως μετά τις εκλογές σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ αναδειχθεί πρώτο κόμμα, «έριξε το γάντι» στα μικρά κόμματα λέγοντας χαρακτηριστικά «ρωτήστε τα αυτά αν θέλουν να συνεργαστούν μαζί μου».

«Διεκδικούμε ισχυρή εντολή από τον λαό»

«Διεκδικούμε ισχυρή εντολή από τον λαό για να συνεχίσουμε την προσπάθεια που ξεκινήσαμε τον περασμένο Γενάρη», «για να μην πραγματοποιηθεί το σχέδιο των πιο ακραίων συντηρητικών κύκλων σε Ελλάδα και Ευρώπη για "αριστερή παρένθεση"», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στη συνέντευξη Τύπου, σε ερώτημα με ποιον θα κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ την επομένη των εκλογών.

Τόνισε ότι από εκεί και πέρα, ο λαός θα κρίνει για το ποιος θέλει να τον κυβερνήσει. Υπογράμμισε ότι το δίλημμα είναι αν θα κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ή η ΝΔ που φέρει όλες τις αμαρτίες του παρελθόντος, όπως είπε και πρόσθεσε ότι ο λαός θα αποφασίσει αν θέλει τον ΣΥΡΙΖΑ είτε με απόλυτη πλειοψηφία είτε με συνεργασίες, προσθέτοντας ότι έχει αποδειχτεί πως ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να συνεργαστεί ακόμα και με δυνάμεις που έχουν αντίθετη ιδεολογία, όπως με τους ΑΝΕΛ, που υπήρξε μια έντιμη και ειλικρινής συνεργασία.

«Το αριστερό μου χέρι είναι μια χαρά»

Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι ο κ. Καμμένος του στάθηκε σε πολύ δύσκολες στιγμές πιο έντονα απ' ό,τι άλλοι συνεργάτες του, με τους οποίους είχαν την ίδια ιδεολογική αφετηρία. Δεν παρέλειψε μάλιστα να του ευχηθεί "καλή επιτυχία" και πρόσθεσε χιουμοριστικά σχολιάζοντας το τηλεοπτικό σποτ των ΑΝΕΛ: «να επισημάνω ότι το αριστερό μου χέρι είναι μια χαρά, δεν έχω κανένα πρόβλημα». Σχολιάζοντας το υποθετικό σενάριο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έρθει δεύτερος στις εκλογές, ο κ. Τσίπρας είπε: "Αυτό είναι Δημοκρατία, άμα ο ελληνικός λαός θέλει να επιλέξει την παλινόρθωση του παλιού καθεστώτος και επιλέξει την επιστροφή στο χθες, ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει ως υπεύθυνη δύναμη να αγωνίζεται και να υπερασπίζεται όλα όσα υπερασπίζεται μέχρι σήμερα αρχές, αξίες, ιδανικά, την κοινωνική πλειοψηφία, τους εργαζόμενους, τους άνεργους".

Είναι καλό πράγμα να ζητάει κανείς «συγγνώμη»

Αναφερόμενος στη συνέντευξη του προέδρου της ΝΔ, Ευ. Μεϊμαράκη, είπε ότι είναι καλό πράγμα να ζητάει κανείς "συγγνώμη" και πως όμως ο κ. Μεϊμαράκης θα έπρεπε να ζητήσει "συγγνώμη" για όσα έκανε το κόμμα του τα προηγούμενα 40 χρόνια, αλλά και για τα τελευταία 2,5 χρόνια συγκυβέρνησής του με το ΠΑΣΟΚ χωρίς καμία διεκδίκηση, «γιατί όταν εμείς δίναμε τη μάχη μάς έλεγε ότι κωλυσιεργούμε και ότι έπρεπε να υπογράψουμε ό,τι μας δίνουν οι δανειστές». «Δεν ζητάω να μου πει συγγνώμη που με είπε "ψευτράκο", "πονηρούλη"», είπε και τόνισε ότι «είναι οξύμωρο να ζητάει συνεργασία και να θέλει να πείσει ότι δεν έχει διαφορές».

Σημείωσε ότι υπάρχουν πολύ μεγάλες διαφορές ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ, τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου και τις δυνάμεις εκείνες που δοκιμάστηκαν στη διακυβέρνηση της χώρας επί 40 χρόνια, όπου η ΝΔ είχε κομβικό ρόλο. Τόνισε πως το διακύβευμα των εκλογών είναι αν θα κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ η οποία θα φέρνει μαζί της όλα αυτά που έρχονται από το παρελθόν.

«Ο καθένας αυτοπροσδιορίζεται πολιτικά όπως θέλει»

Αναφερόμενος στην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κα Φώφη Γεννηματά και διερωτώμενος πού συγκαταλέγει το κόμμα η νέα ηγέτης του, υποστήριξε ότι η κα Γεννηματά επιλέγει να στοιχίζεται πίσω από τον κ. Μεϊμαράκη το κόμμα του οποίου ανήκει στο ΕΛΚ, το κόμμα της κ. Μέρκελ. Σημείωσε ότι ο καθένας αυτοπροσδιορίζεται πολιτικά όπως θέλει, για να συμπληρώσει πως όμως δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι «το κόμμα που καθοδηγείται από τον κ. Βενιζέλο δεν μπορεί να έχει σχέση με το καινούριο». «Πώς να το κάνουμε», προσέθεσε. «Είναι ο βασικός υπαίτιος μιας πολιτικής κακοδαιμονίας και μιας εξαιρετικά αρνητικής εξέλιξης για τα ασφαλιστικά ταμεία», είπε, για προσθέσει πως «εκφράζει το πιο παλιό απ' το παλιό και είναι σήμερα κεντρικό στέλεχος αυτού του κόμματος».

«Σώσαμε τις τράπεζες, δεν τις χάσαμε»

Αναφερόμενος στις δύο συναντήσεις που είχε με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν, για την επανεκκίνηση των ελληνορωσικών σχέσεων, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «στη Ρωσία δεν πήγα ποτέ να ζητήσω λεφτά κι αυτό θα το διαπιστώσετε στις κοινές δηλώσεις που έκανα στη Μόσχα και στην Πετρούπολη». Σημείωσε ότι προσπάθησε να κάνει εμπορικές συνεργασίες, ότι οι ελληνορωσικές σχέσεις πρέπει να αποκατασταθούν, πως ο αγωγός αν περάσει από την Τουρκία πρέπει να περάσει κι από την Ελλάδα, και αυτό θα είναι μια σημαντική εξέλιξη διότι θα καταστεί ενεργειακός κόμβος η χώρα μας. Στο ερώτημα γιατί δεν κάνει αυτοκριτική για όσα έχουν γίνει με αποκορύφωμα τα capital controls απάντησε: «Σώσαμε τις τράπεζες, δεν τις χάσαμε», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ. «Είμαστε περήφανοι για τις επιλογές μας, τα λάθη μας τα παραδεχόμαστε με εντιμότητα, βλέπουμε με αισιοδοξία το αύριο. Είμαστε και σοφότεροι και εμπειρότεροι, ξέρουμε τα βήματα που θα περπατήσουμε, ξέρουμε πού θα πατήσουμε, είμαστε βέβαιοι ότι ο λαός θα μας δώσει τη δυνατότητα στις 20 Σεπτέμβρη να συνεχίσουμε τη μεγάλη προσπάθεια που ξεκινήσαμε», υπογράμμισε.

Αντιδράσεις από ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και Βενιζέλο

Βολές κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα ότι «προσποιείται Αλτσχάιμερ» εξαπέλυσε η Νέα Δημοκρατία με αφορμή τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της ΔΕΘ. «Εάν, όμως, ο ίδιος ξέχασε τι υποσχόταν πριν ένα χρόνο, θυμούνται πολύ καλά οι Έλληνες που τον πίστεψαν. Ξέρουν πως, αντί να σκίσει το Μνημόνιο μέρα μεσημέρι, όπως έλεγε, έσκισε το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης…» αναφέρεται σε σχόλιο του κόμματος. Ο κ. Τσίπρας είναι η εικόνα του πρόωρα παλαιού, υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ, και καταλογίζει στον κ. Τσίπρα «αοριστίες» και «επαναλήψεις παλαιών διακηρύξεων», ενώ κάνει λόγο για «πεισματική εμμονή στην αυταπάτη της αυτοδυναμίας». «Βολές» κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα εξαπέλυσε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος τον κατηγόρησε ότι με το νέο μνημόνιο «γλύφει εκεί που έφτυνε και παρακαλάει να συμπληρωθεί το PSI και τα συνακόλουθα μέτρα» και του καταλόγισε ότι «είτε τελεί σε απόλυτη σύγχυση, είτε είναι ανερυθρίαστος και ωμός ψεύτης, είτε και τα δυο».

Η ομιλία Τσίπρα στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης»

Βάλαμε την πατρίδα πάνω από το κόμμα, κάναμε συμβιβασμό και όποιος νομίζει ότι θα μπορούσε να πετύχει καλύτερη συμφωνία, ας έρθει να μας το πει, τόνισε από το βήμα της 80ης ΔΕΘ το βράδυ της Κυριακής, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. Ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε ότι η πάλη την οποία έδωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έθεσε - για πρώτη φορά με τόση ένταση - σε αμφισβήτηση τα δόγματα της σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής, της λιτότητας και της εσωτερικής υποτίμησης, με τα οποία η Ευρώπη αντιμετώπισε την οικονομική κρίση από το 2008 μέχρι σήμερα. Οι χαμηλότεροι δημοσιονομικοί στόχοι πρωτογενών πλεονασμάτων για τα επόμενα έτη θα φέρουν εξοικονόμηση πόρων 20 δισ. ευρώ σε βάθος τετραετίας για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και των δημοσίων επενδύσεων, ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ πρόσθεσε ότι η εξασφάλιση χρηματοδότησης έως και 83 δισ. σε βάθος τριετίας από τον ESM «κλείνει τη συζήτηση για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη». «Θέλουμε έξοδο από την κρίση με την κοινωνία και τους πολίτες όρθιους, η ανάπτυξη δεν πρέπει να είναι αποτέλεσμα της κοινωνικής ισοπέδωσης, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από το συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης», παρουσία εκπροσώπων των παραγωγικών φορέων.

Επιτέθηκε στη Ν.Δ. λέγοντας ότι κάποιοι προσπαθούν να κρυφτούν από τον εαυτό τους και σημείωσε ότι «κάποιοι κραύγαζαν ότι έχουμε κρυφό σχέδιο να βγάλουμε τη χώρα από το ευρώ και τώρα που διαψεύστηκαν, δεν μιλούν για τον εαυτό τους κι έφτασαν να συγκρίνουν τον ΣΥΡΙΖΑ με τον ΣΥΡΙΖΑ, με το προεκλογικό του πρόγραμμα. Εάν δεν φέρναμε συμφωνία θα μας έλεγαν ότι καταστρέψαμε τη χώρα και τώρα μας λένε ότι δεν εφαρμόζουμε το προεκλογικό μας πρόγραμμα», τόνισε ο κ. Τσίπρας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τον ελληνικό λαό να συνεχίσει τον αγώνα που ξεκίνησε στις 25 Ιανουαρίου για την έξοδο από την κρίση, για την έξοδο από τις πολιτικές λιτότητας και σημείωσε πως είναι βέβαιος «ότι ο ελληνικός λαός έχει και κρίση και αισθητήριο. Δεν θα αφήσει αυτός ο έντιμος αγώνας, ο γενναίος αγώνας, να γίνει μια σύντομη παρένθεση στην πολιτική ζωή του τόπου. Δεν θα είναι παρένθεση ο αγώνας, η αγωνία του ελληνικού λαού για δίκιο και για ένα καλύτερο αύριο. Είμαι βέβαιος ότι ο ελληνικός λαός και οι δημιουργικές δυνάμεις έχουν ήδη αποφασίσει τι θα επιλέξουν... Θα επιλέξουν να βάλουν ένα οριστικό τέλος στο σχέδιο παλινόρθωσης μιας εξουσίας που χρεοκόπησε και ισοπέδωσε την οικονομία και τη χώρα. Ο αγώνας που ξεκίνησαν θα έχει προοπτική τετραετίας και ακόμα περισσότερο».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ