Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Σε αδιέξοδο η Ευρώπη για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων

Google Logo Προσθέστε το typosthes.gr ως προτιμώμενη πηγή στα αποτελέσματα αναζήτησης στην Google.

Δεν βρέθηκε λύση κατά τη χθεσινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Oι υπουργοί Εσωτερικών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέτυχαν χθες να άρουν το αδιέξοδο στο θέμα κατανομής των εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων που έχουν αναζητήσει άσυλο στην Ευρώπη φέτος, καθιστώντας αμφίβολη μια τελική συμφωνία.

Οι διαφωνίες ενός πυρήνα ανατολικών χωρών εμπόδισε τις προσπάθειες της Γερμανίας και της Γαλλίας να εξασφαλίσουν συμφωνία στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την μετεγκατάσταση 120.000 ατόμων από χώρες που βρίσκονται στα σύνορα της Ε.Ε. βάσει υποχρεωτικών εθνικών ποσοστώσεων.

Μετά από έξι ώρες διαβουλεύσεων, οι υπουργοί ανέβαλαν την τελική τους απόφαση, με την ελπίδα να συμφωνήσουν στην προγραμματισμένη συνάντησή τους στις 8 Οκτωβρίου.

Όπως ανέφεραν αξιωματούχοι μετά από την τελική νομική έγκριση ενός προηγούμενου σχεδίου για τη μετεγκατάσταση 40.000 ατόμων σε χώρες που δέχονται εθελοντικά να τους φιλοξενήσουν, η Ουγγαρία και η Σλοβακία ήταν οι πρώτες χώρες που απέρριψαν τις εκκλήσεις να αποδεχθούν ένα σύστημα ποσόστωσης για ένα μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων. Οι διαφωνούντες υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο θα προσελκύσει περισσότερους μετανάστες και θα θέσει σε κίνδυνο το σύστημα ανοιχτών συνόρων της Ευρώπης.

«Δεν φτάσαμε στη συμφωνία που θέλαμε», δήλωσε ο επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Αβραμόπουλος. «Τα περισσότερα μέλη-κράτη είναι έτοιμα να προχωρήσουν. Όχι όμως όλα», πρόσθεσε.

Οι υπουργοί συμφώνησαν να αυξήσουν το προσωπικό και τους πόρους για την προστασία των εξωτερικών συνόρων καθώς και να αυξήσουν την βοήθεια στην Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, την Τουρκία και άλλες χώρες που φιλοξενούν εκατομμύρια Σύρων οι οποίοι έχουν τραπεί σε φυγή από τον εμφύλιο στη χώρα τους.

Οι υπουργοί συμφώνησαν επίσης να επισημοποιήσουν σύντομα μια λίστα «ασφαλών κρατών» των οποίων οι υπήκοοι δεν θα δικαιούνται να αιτηθούν άσυλο κάτω από συνήθεις καταστάσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βρετανία: Νέος πρωθυπουργός ο Άντι Μπέρναμ: «Οι πολίτες έχουν μπουχτίσει»
«Πρέπει να γίνουμε καλύτεροι», είπε και προανήγγειλε παρεμβάσεις για το κόστος ζωής – «Πήραμε λάθος δρόμους τη δεκαετία του 1980»
Βρετανία: Νέος πρωθυπουργός ο Άντι Μπέρναμ: «Οι πολίτες έχουν μπουχτίσει»
Νέο Κοινωνικό Οδοντιατρείο στη Θεσσαλονίκη – Δωρεάν υπηρεσίες σε ευάλωτες ομάδες
Από τους Γιατρούς του Κόσμου σε συνεργασία με το δήμο Θεσσαλονίκης και στήριξη από την Ελληνική Πρωτοβουλία Αυστραλίας
Νέο Κοινωνικό Οδοντιατρείο στη Θεσσαλονίκη – Δωρεάν υπηρεσίες σε ευάλωτες ομάδες
Καρυστιανού μετά τη δίκη για τα Τέμπη: «Δέχθηκα λεκτική επίθεση από τον Πλακιά»
Σχολίασε και τις εξελίξεις που αφορούν την υπόθεση της ΕΡΓΟΣΕ και τη στάση της Δικαιοσύνης - Τι απάντησε ο Νίκος Πλακιάς
Καρυστιανού μετά τη δίκη για τα Τέμπη: «Δέχθηκα λεκτική επίθεση από τον Πλακιά»