Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Χάος και πάλι στη Λέσβο, χιλιάδες πρόσφυγες εγκλωβισμένοι στο νησί

Χιλιάδες πρόσφυγες - μετανάστες έχουν κατασκηνώσει στο λιμάνι της Μυτιλήνης και σε πάρκα της πόλης

Τραγική είναι για τους πρόσφυγες η κατάσταση, που διαμορφώθηκε ξανά στο λιμάνι της Μυτιλήνης και στους δημόσιους χώρους, στους δρόμους και στα πάρκα της πόλης. Παρ’ ότι χθες, Δευτέρα, και σήμερα, Τρίτη, 9.000 άνθρωποι αποχώρησαν ή είχε προγραμματισθεί η αποχώρησή τους, πηγές της Αστυνομίας υπολογίζουν σε 4.500 αυτούς που έχουν κατασκηνώσει στο χερσαίο τμήμα του λιμανιού ή κοιμούνται σε πεζοδρόμια της προκυμαίας και των γύρω γειτονιών και στα πάρκα της πόλης.

Η προχθεσινή, ευτυχώς σύντομη, βροχή έστειλε εκατοντάδες ανθρώπους να αναζητήσουν στέγη σε υπόστεγα, στοές, βιτρίνες καταστημάτων, εισόδους πολυκατοικιών και εγκαταλειμμένα σπίτια. Φωτιές άναψαν στο περιαστικό άλσος Τσαμάκια, στο Κιόσκι, γεγονός που προκάλεσε την επέμβαση της πυροσβεστικής υπηρεσίας και εθελοντών που περιπολούν για λόγους πυροπροστασίας.

Εμφανή είναι πλέον τόσο στο λιμάνι όσο και στις γειτονιές τα προβλήματα από τη συσσώρευση χιλιάδων ανθρώπων μέσα στον αστικό ιστό χωρίς την παραμικρή υποδομή υγιεινής.

Η αύξηση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών ενόψει του χειμώνα έχει τινάξει τον ως τώρα προγραμματισμό εκτάκτων δρομολογίων. Την ώρα που στη βόρεια και ανατολική Λέσβο φτάνουν καθημερινά, πλέον, από 2.500 έως και 4.000 άτομα, τα πλοία της γραμμής δεν αρκούν για τη μεταφορά στον Πειραιά και τα έκτακτα δρομολόγια δεν έχουν τη συχνότητα που μπορεί να αποσυμφορήσει το νησί.

Προβλήματα άρχισαν να διαφαίνονται και στη λειτουργία των εμπλεκόμενων υπηρεσιών. Η Αστυνομία αρκείται στο να διεκπεραιώνει την έκδοση μεγάλου αριθμού δικαιολογητικών που επιτρέπουν την αναχώρηση των προσφύγων από το νησί. Η έκδοση αυτών των δικαιολογητικών γίνεται στο κέντρο πρώτης υποδοχής στη Μόρια και στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ. Οι δικαιούχοι τους χωρίς να έχουν εξασφαλίσει εισιτήριο αποχωρούν για τη Μυτιλήνη, όπου και εγκλωβίζονται είτε επειδή κανείς δεν ξέρει πότε γίνονται τα έκτακτα δρομολόγια, είτε γιατί κάποιοι πράκτορες τους προμηθεύουν εισιτήρια για τακτικά δρομολόγια, πολλές φορές και για μετά από μια εβδομάδα. Στη Μυτιλήνη, όμως, καταφεύγουν πλέον και επειδή διακόπηκε η σίτιση στους καταυλισμούς. Η χρηματοδότηση των εταιρειών που προμηθεύουν με φαγητό τους πρόσφυγες και μετανάστες, και οι οποίες έχουν λαμβάνειν στη Μυτιλήνη 2,2 εκατομμύρια ευρώ για τις μέχρι σήμερα υπηρεσίες τους, διακόπηκε. Χωρίς πλέον φαγητό στους καταυλισμούς, νηστικοί δηλαδή μαζί με εκατοντάδες νηστικά παιδιά, αποχωρούν και κατεβαίνουν στην πόλη σε αναζήτηση τροφής.

"Καμία άλλη χώρα της ΕΕ δεν έδειξε τόση ανθρωπιά"

“H Ελλάδα με έκανε να σκεφτώ όλα όσα δεν θα σας πουν οι στατιστικές. Καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει ταλαιπωρηθεί τόσο τα τελευταία χρόνια και καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει ανταποκριθεί με τόση συνέπεια και τόση ανθρωπιά στην προσφυγική κρίση”. Έτσι ξεκινά εξάλλου, η ανταπόκριση του Roger Cohen των New York Times, αναφέροντας πως – όπως φαίνεται – οι πιο πλούσιες χώρες δείχνουν μικρότερη γενναιοδωρία. Πάνω από 200.00 πρόσφυγες – κυρίως από τη Συρία – έφτασαν στην Ελλάδα φέτος, σχεδόν οι μισοί από αυτούς αποβιβάστηκαν στη Λέσβο που βρίσκεται έξι μόνο μίλια από τις τουρκικές ακτές. Έφτασαν σε μία χώρα με το μισό του πληθυσμού άνεργο, που έχει χαθεί το ένα τέταρτο της παραγωγής, με αλλαγές στο τραπεζικό σύστημα και πολιτική αστάθεια. Η Ελλάδα θα μπορούσε να ήταν “κλασσικό δείγμα” χώρας όπου είναι πιθανότερο να αναπτυχθούν βίαια κρούσματα κατά ενός τόσο μεγάλου κύματος “ξένων”. Ωστόσο οι πρόσφυγες γίνονται δεκτοί με θετικό τρόπο. Υπάρχουν αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις και στη Λέσβο, αλλά δεν υπάρχει η άθλια προκατάληψη, ο μίζερος υπολογισμός και η μικρόνοια που βλέπουμε βορειότερα και ειδικά στην Ουγγαρία, αναφέρει περιγράφοντας στη συνέχεια μαρτυρίες για τη βοήθεια που προσφέρουν οι κάτοικοι στους πρόσφυγες και την άποψη που επικρατεί πως το σημαντικότερο στις δύσκολες συγκυρίες είναι να βοηθά ο ένας τον άλλον.

Μέρκελ: «Η Ελλάδα μόνη της δεν μπορεί»

Ιδιαίτερη μνεία στην ανάγκη φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκανε η καγκελάριος Μέρκελ, στη διάρκεια κοινών δηλώσεων με τον Φινλανδό πρωθυπουργό Γιούχα Σίπιλα, επισημαίνοντας ότι «μόνη της η Ελλάδα, χωρίς την στήριξη της Τουρκίας, δεν μπορεί να το κάνει». Η κ. Μέρκελ, ενόψει και της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για την προσφυγική κρίση, κάλεσε όλα τα κράτη-μέλη να σεβαστούν την ηθική τους υποχρέωση και να συνεισφέρουν στην προσπάθεια, ενώ ανέδειξε ως βασική προτεραιότητα την αποκατάσταση «συντεταγμένης διαδικασίας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ