Του ΔΑΝΙΗΛ Γ. ΠΑΠΑΔΑΝΙΗΛ
Έντονη κινητικότητα παρουσιάζεται, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, γύρω από το ζήτημα του κατοχικού δανείου και των γερμανικών αποζημιώσεων, ενώ παράλληλα όπως έχει αναφέρει κατ’ επανάληψη ο «Τ.Θ.», σήμερα ανακοινώνεται η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης σχετικά με την υπόθεση που αφορά στην προσφυγή της Γερμανίας εναντίον της Ιταλίας και η οποία έχει σχέση με την υπόθεση των θυμάτων στο Δίστομο. «Το καλύτερο που θα θέλαμε να ακούσουμε σήμερα είναι ότι τα εγκλήματα πολέμου δεν διέπονται από τους κανόνες συμβάσεως της Χάγης», τονίζει εν αναμονή της απόφασης ο γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Θυμάτων Γερμανικής Κατοχής, δικηγόρος, Μιλτιάδης Σφουντούρης, ο οποίος συμπληρώνει ωστόσο ότι «ικανοποιητικό θα είναι και αν ανακοινωθεί πως κατά περίπτωση κάμπτεται η ετεροδικία των κρατών, που είναι κάτι ενδιάμεσο». Πάντως, είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι πληθαίνουν οι φωνές γύρω από τις
γερμανικές αποζημιώσεις που ανέρχονται στο διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 168 δισ. ευρώ και δεν απομένει μόνη της η αειθαλής φωνή του ιστορικού στελέχους της Ανανεωτικής Αριστεράς Μανώλη Γλέζου, να δίνει τον διαρκή της αγώνα, πραγματικά όπου βρεθεί κι όπου σταθεί.
Μια νέα πρόταση, ιδιαίτερης σημασίας, κατατέθηκε χθες από ομάδα 28 βουλευτών, από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς και ανεξάρτητων. Πρόταση να συζητηθεί στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής το ζήτημα του γερμανικού κατοχικού δανείου, των γερμανικών επανορθώσεων για τις υποδομές, των αποζημιώσεων που αφορούν τα θύματα και τους ελληνικούς θησαυρούς. Με πρωτοβουλία του ανεξάρτητου Π. Κουρουμπλή οι βουλευτές απέστειλαν επιστολή προς τους προέδρους των Επιτροπών Οικονομικών Υποθέσεων, Εθνικής Άμυνας και Δημόσιας Διοίκησης με την οποία ζητούν να συζητηθεί το θέμα παρουσία των υπουργών Οικονομικών, Εξωτερικών, Εθνικής Άμυνας και Δικαιοσύνης όπως και εκπροσώπων εμπλεκόμενων φορέων και να πάρει θέση το ελληνικό κοινοβούλιο «επάνω σε αυτό το κρίσιμο εθνικό ζήτημα».
Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας, πρόκειται για την πρώτη φορά από την απελευθέρωση της χώρας από τις κατοχικές δυνάμεις, που επιδιώκεται να οργανωθεί -με την παρουσία της πολιτικής ηγεσίας των υπουργείων Εξωτερικών, Οικονομικών, Δικαιοσύνης και Εθνικής Άμυνας, καθώς και εκπροσώπων του Εθνικού Συμβουλίου για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών- συζήτηση για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων. Στόχος της προσπάθειας αυτής είναι να πάρει θέση το ελληνικό κοινοβούλιο πάνω σε αυτό το κρίσιμο εθνικό ζήτημα, ενώ όπως υπογραμμίζεται, επιτακτική καθίσταται η ανάληψη των αρμοζουσών ενεργειών προς το γερμανικό κοινοβούλιο και κάθε σχετικό ευρωπαϊκό θεσμό όπως το Ευρωκοινοβούλιο «προκειμένου η Γερμανία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τις που παράγονται από το διεθνές δίκαιο απέναντι στην Ελλάδα».
Το πλήρες κείμενο της επιστολής
«Αξιότιμοι κύριοι Πρόεδροι, Με τη Συνδιάσκεψη της Ρώμης το 1942, οι Γερμανοί και οι Ιταλοί αυθαίρετα αποφάσισαν ότι η Ελλάδα όφειλε να δανείζει τις δύο χώρες τόσο με σκοπό τη συντήρηση των στρατευμάτων τους, όσο και με επιπλέον ποσά για άλλους σκοπούς. Με αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα δάνεισε τις χώρες που την είχαν ουσιαστικά υποδουλώσει. Η χώρα μας από δανειζόμενος μετατράπηκε σε δανειστή την χειρότερη περίοδο της ιστορίας της. Ενώ, όμως, η Ιταλία αποπλήρωσε το δάνειό της προς την Ελλάδα και ο Χίτλερ είχε ξεκινήσει τις διαδικασίες αποπληρωμής του αντίστοιχου γερμανικού δανείου, οι ενέργειες αυτές σταμάτησαν. Η Γερμανία σήμερα οφείλει στη χώρα μας περίπου 54 δις ευρώ (χωρίς τους τόκους) προκειμένου να αποπληρώσει το δάνειο το οποίο μας επέβαλε. Η καταστροφή, υλική και ανθρώπινη, που προκάλεσε η Γερμανία στην Ελλάδα, ήταν απαράμιλλης σκληρότητας. Εκτός από το αναγκαστικό δάνειο, η Γερμανία χρωστάει στην Ελλάδα τόσο τις επανορθώσεις που σχετίζονται με την, κατά τη διάρκεια της κατοχής, καταστροφή της ελληνικής οικονομίας, όσο και με τις αποζημιώσεις που συνδέονται με τους αρχαιολογικούς θησαυρούς και τα πολιτιστικά αγαθά που έκλεψαν ή λεηλάτησαν οι Γερμανοί. Το ποσό για την καταστροφή των υποδομών της ελληνικής οικονομίας που μας οφείλει η Γερμανία ανέρχεται στα 108 δις ευρώ (χωρίς τους τόκους).
Σημειωτέον δε ότι η Γερμανία έχει αποπληρώσει όλες τις χώρες τις οποίες κατέκτησε και πολέμησε, στη βάση των επανορθώσεων που όρισε η διασυμμαχική επιτροπή των Παρισίων το 1946, πλην της Ελλάδας. Η αδικία είναι προφανής. Σήμερα αθροίζονται, το λιγότερο, 65 ψηφίσματα προς την ελληνική κυβέρνηση, από ποικίλους φορείς, με θέμα τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών. Ζητάμε να συζητηθεί το ζήτημα του γερμανικού κατοχικού δανείου, των γερμανικών επανορθώσεων και των αποζημιώσεων που αφορούν τα θύματα και τους ελληνικούς θησαυρούς. Παρακαλούμε πολύ όπως κληθούν σύμφωνα με το άρθρο 41Α του κανονισμού της Βουλής ενώπιον των τριών συναρμόδιων Επιτροπών: α) Ο υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος, β) Ο υπουργός Εξωτερικών Σ. Δήμας, γ) Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δ. Αβραμόπουλος, δ) Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων Μ. Παπαϊωάννου και ε) Εκπρόσωποι των φορέων που ασχολούνται με τα εν λόγω ζητήματα». Την επιστολή συνυπογράφουν από το ΠΑΣΟΚ οι Π. Αντωνακόπουλος, Σ. Βαλυράκης, Λ. Γρηγοράκος, Η. Θεοδωρίδης, Εύα Καϊλή, Δ. Καρύδης, Άννα Νταλάρα, Αθ. Παπαδόπουλος, Δ. Παπουτσής, Μ. Σκραφνάκη, Π. Στασινός, Β. Τόγιας, Β. Τσόνογλου, από τη ΝΔ οι Μ. Χαρακόπουλος, Κ. Τζαβάρας, Κ. Μαρκόπουλος και Κ. Καραγκούνης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας και οι βουλευτές Θ. Δρίτσας, Π. Λαφαζάνης, Β. Μουλόπουλος, Δ. Παπαδημούλης και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Π. Κουρουμπλής, Π. Καμμένος, Β. Οικονόμου, Ευ. Παπαχρήστος, Σοφία Σακοράφα και Ν. Τσούκαλης.
Σήμερα η απόφαση της Χάγης για το Δίστομο
Σήμερα, Παρασκευή αναμένεται να ανακοινωθεί η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης σχετικά με την υπόθεση που αφορά στην προσφυγή της Γερμανίας εναντίον της Ιταλίας και η οποία έχει σχέση με την υπόθεση των θυμάτων στο Δίστομο. Η απόφαση θα αναγνωστεί στις 11 το πρωί (ώρα Ελλάδος) και θα μεταδοθεί ζωντανά από τον ιστότοπο του Δικαστηρίου (www.icj-cij.org). Η ιταλο-γερμανική διαφορά αφορά αποφάσεις ιταλικών δικαστηρίων, τα οποία, παρά τη δικαστική ασυλία της Γερμανίας, αναγνώρισαν και επιδίκασαν αποζημιώσεις σε θύματα σοβαρών παραβιάσεων του ανθρωπιστικού δικαίου, που τελέσθηκαν την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής. Μία από τις συγκεκριμένες υποθέσεις αφορούσε την εκτέλεση, επί ιταλικού εδάφους, της απόφασης του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς, η οποία είχε επιδικάσει αποζημιώσεις στα θύματα της σφαγής του Διστόμου. Αυτό το σημείο αποτελούσε και το έναυσμα της ελληνικής παρέμβασης στη διαφορά μεταξύ Γερμανίας-Ιταλίας. Η Ελλάδα, παρουσίασε τις απόψεις της γύρω από το ζήτημα της δικαστικής κρατικής ασυλίας, την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου. Την ελληνική επιχειρηματολογία ανέπτυξαν οι καθηγητές Περράκης και Μπρεδήμας.