Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Αλ. Τσίπρας: «Ο λαός ζητάει να κυβερνήσουμε και να είμαστε αποτελεσματικοί»

Οι προτεραιότητες του κυβερνητικού έργου και το αυστηρό μήνυμα Τσίπρα στους υπουργούς - Ζήτησε να ολοκληρωθεί ταχύτατα η αξιολόγηση

Για περίπου μισή ώρα ο Αλέξης Τσίπρας, στην εισήγησή του κατά την πρώτη συνεδρίαση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου με τη νέα του σύνθεση, μετά τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου, έδωσε τις κατευθυντήριες γραμμές πάνω στις οποίες θα κινηθεί η κυβέρνηση το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Στην εισαγωγική ομιλία του, ο Αλ. Τσίπρας διεμήνυσε πως η εντολή του λαού μεταφράζεται με τη φράση «σκληρή δουλειά, με συλλογικότητα και χωρίς ιδιοτέλειες» και στο πλαίσιο αυτό -όπως τόνισε- όλοι θα κριθούν από το έργο τους. «Δεν είστε μόνιμοι, πρέπει να σηκώσουμε τα μανίκια και να κυβερνήσουμε» είπε, ενώ δεν δίστασε να ζητήσει από τους υπουργούς να μην στελεχώνουν τηλεοπτικές εκπομπές, αλλά να αφοσιωθούν στα καθήκοντά τους. «Σταματήστε τις τηλεοπτικές εμφανίσεις και γυρίστε στα υπουργεία να κυβερνήσετε, δεν είστε μόνιμοι και δεν έχετε χρόνο» είπε. «Θέλω να σας καλέσω να σταματήσετε άμεσα και τις συνεχείς τηλεοπτικές σας εμφανίσεις και τις διαρκείς δημόσιες δηλώσεις. Σας επέλεξα για υπουργούς για να κυβερνάτε και να λύνετε τα προβλήματα του λαού. Όχι για να στελεχώνετε τις πρωινές εκπομπές των τηλεοπτικών καναλιών» και πρόσθεσε ότι ο καθένας θα κριθεί από το έργο που θα αφήσει» είπε με έμφαση.

«Θα υλοποιήσουμε τα συμφωνηθέντα χωρίς χρονοτριβή»

Στόχος της κυβέρνησης, όπως ανέφερε, είναι στο τέλος της τετραετίας να έχει διαμορφωθεί μια διαφορετική Ελλάδα, που θα έχει βγει από την κρίση, θα έχει φύγει από την επιτροπεία των δανειστών, θα έχει αποκαταστήσει το κύρος της στο εξωτερικό και θα έχει επιστρέψει στην ανάπτυξη. Ο πρωθυπουργός μίλησε για κυβέρνηση τετραετίας, θέτοντας ως κεντρικό στόχο ένα νέο οικονομικό παραγωγικό μοντέλο. Υπογράμμισε ότι απαιτείται η προσήλωση στην εφαρμογή των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη συμφωνία με τους δανειστές, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί με επιτυχία η πρώτη αξιολόγηση και να ανοίξει ο δρόμος για τη διαπραγμάτευση για το χρέος και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Τόνισε ακόμη πως απέναντι στην αποτυχημένη νεοφιλελεύθερη συνταγή, «εμείς θέλουμε να αντιτείνουμε ένα άλλο παραγωγικό μοντέλο». Περιγράφοντας το μοντέλο αυτό είπε πως θα στηρίζεται στο σεβασμό της εργασίας, στην αναδιανομή των φορολογικών βαρών και στην έμφαση τεχνολογίας, αξιοποίησης υψηλών προσόντων ανθρώπινου δυναμικού. Επισήμανε την υποχρέωση για γρήγορη υλοποίηση των συμφωνηθέντων και χαρακτήρισε ως πρώτο βήμα σε αυτόν τον στόχο την ταχύτατη υλοποίηση της πρώτης αξιολόγησης για να ξεκινήσει η συζήτηση για την απομείωση του χρέους και να ολοκληρωθεί η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

«Ο λαός ζητά να κυβερνήσουμε»

«Δεν έχουμε απεριόριστο χρόνο. Η διαπραγμάτευση τελείωσε. Πρέπει να ανταποκριθούμε στην απαίτηση του ελληνικού λαού, που ζητά να κυβερνήσουμε. Πρέπει να σηκώσουμε τα μανίκια και να δουλέψουμε με ταχύτητα, υπευθυνότητα, μεθοδικότητα» σημείωσε. Περιγράφοντας τις προτεραιότητες της κυβέρνησης, ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις αναγκαίες παρεμβάσεις που χρειάζονται στο χώρο της Υγείας, στην αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ, αλλά και στην πάταξη της φοροδιαφυγής. «Πρέπει να προχωρήσουμε στις απαραίτητες τομές, πρέπει να σπάσουμε το απόστημα» είπε χαρακτηριστικά. «Στην υγεία πρέπει να προχωρήσουμε οργανωμένα και γρήγορα ώστε να συνεχιστεί η προσπάθεια αναβάθμισης του εθνικού συστήματος υγείας και πρέπει να βάλουμε ως μεγάλο στόχο τη δημιουργία ενός εθνικού συστήματος πρόνοιας και πρωτοβάθμιας φροντίδας που μπορεί να αποτελέσει μεταρρύθμιση ιστορικής σημασίας, μια μεταρρύθμιση εμβληματική για την ελληνική κοινωνία» είπε, προσθέτοντας πως «αντιστοίχως εμβληματική πρέπει να είναι και η παρέμβαση μας στα ζητήματα της παιδείας και της έρευνας».

«Δεν είστε μόνιμοι»

Ο πρωθυπουργός έστειλε σαφές μήνυμα στους υπουργούς ότι δεν είναι «μόνιμοι» στις θέσεις τους και πως καλούνται να ανταποκριθούν στην ευθύνη που ανέλαβαν. «Οποιαδήποτε άλλη στάση δεν θα γίνεται αποδεκτή. Δεν έχετε χρόνο, δεν πρέπει να λειτουργήσετε έχοντας στο μυαλό σας ό,τι "έχει ο Θεός"» είπε, ζητώντας μάλιστα να μη στελεχώνουν τις πρωινές τηλεοπτικές εκπομπές, γιατί η δουλειά τους, όπως είπε, είναι στα υπουργεία για το καλό του ελληνικού λαού. Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι ο καθένας θα κριθεί από το έργο που θα παράγει.

Τα νομοσχέδια

Tα νομοσχέδια που είναι έτοιμα να ψηφιστούν άμεσα είναι, όπως είπε ο πρωθυπουργός:

- για ραδιοσυχνότητες

- για καταπολέμηση λαθρεμπορίας καπνικών

- για τις βαθμίδες εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας

- για τους συνεταιρισμούς αγροτών

- για την επιλογή προϊσταμένων στη δημόσια διοίκηση

- για την ερεύνα και την καινοτομία

Οι αλλαγές στον κυβερνητικό σχεδιασμό και συντονισμό

Το σχήμα και τη δομή του κυβερνητικού σχεδιασμού και συντονισμού περιέγραψε χθες ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας. «Θα συστήσουμε τρεις βασικούς κύκλους κυβερνητικού σχεδιασμού και συντονισμού. Κύκλους διυπουργικής επαφής ώστε να επιλύονται άμεσα τα όποια προβλήματα και ταυτόχρονα να εκπονείται ένας συμπαγής κυβερνητικός σχεδιασμός νομοθετικών αλλά και άλλων παρεμβάσεων», ανέφερε ο κ. Τσίπρας και εξήγησε:

- Ο πρώτος κύκλος αφορά το ΚΥΣΟΙΠ, Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής, στο οποίο θα συμμετέχουν τα οικονομικά και παραγωγικά υπουργεία. Ρόλος του θα είναι ο σχεδιασμός και υλοποίηση μεταρρυθμίσεων για τον μεγάλο παραγωγικό σχεδιασμό της ελληνικής κοινωνίας.

- Ο δεύτερος κύκλος θα είναι το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής, στο οποίο θα συμμετέχουν τα υπουργεία Υγείας, Εργασίας και Παιδείας και θα έχει στόχο τον συντονισμό των πολιτικών για τη στήριξη της εργασίας και του κοινωνικού κράτους.

- Ο τρίτος κύκλος του κυβερνητικού συντονισμού θα είναι το ΚΥΣΕΑ, το οποίο δεν θα συνεδριάζει μόνο για να παίρνει αποφάσεις, αλλά για να χαράζει πολιτική και στρατηγική.

Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, το επιτελικό όργανο που θα έχει την ευθύνη για την καθημερινή λειτουργία της κυβέρνησης θα είναι ένα ολιγομελές κυβερνητικό συμβούλιο, το οποίο θα ελέγχει και θα αξιολογεί, διαρκώς, τις δομές συντονισμού, ώστε να επιλύονται στο ανώτατο δυνατό επίπεδο πιθανές δυσλειτουργίες. «Και εγώ ο ίδιος θα έχω περισσότερο χρόνο να ασχοληθώ με την αξιολόγηση και τον έλεγχο του κυβερνητικού έργου και κάθε υπουργείο ξεχωριστά» πρόσθεσε.

Η προσφυγική κρίση

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στο προσφυγικό, το οποίο -όπως εξήγησε- φέρνει στην επιφάνεια τις μεγάλες πολιτικές συγκρούσεις οι οποίες διαιρούν την Ευρώπη από την μια άκρη στην άλλη αλλά και την κάθε χώρα ξεχωριστά. Αναφερόμενος στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, είπε ότι η απόφαση ανοίγει ένα δρόμο, αν και έρχεται καθυστερημένα. «Πάρθηκε λοιπόν μια απόφαση για την ενεργοποίηση του προγράμματος μετεγκατάστασης για επιπλέον 120.000 πρόσφυγες. Και βεβαίως για υλικοτεχνική και χρηματοδοτική υποστήριξη στις χώρες πρώτης υποδοχής, καθώς επίσης και για άμεση συνεννόηση και στήριξη στις χώρες διέλευσης, όπως, για παράδειγμα, η Τουρκία, ώστε να μπορέσει να υπάρξει μια ανάσχεση αυτής της ροής, που καμία χώρα, πόσο μάλλον η χώρα μας, που βρίσκεται και σε κατάσταση δημοσιονομικής κρίσης, ασφυξίας θα έλεγε κανείς, δεν είναι εύκολο να διαχειριστεί.

» Είναι λοιπόν ένα θετικό βήμα η προχθεσινή απόφαση».

Οι δηλώσεις πριν τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου

Παναγιώτης Σγουρίδης: «Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ο Π. Καμμένος και ο πρωθυπουργός με τίμησαν να με βάλουν στη θέση ενός πολύ δύσκολου υπουργείου. Ένα υπουργείο, όμως, που χρειάζεται, για να μπορέσει η χώρα να ξαναμπεί στον δρόμο της ανάπτυξης. Το υπουργείο Υποδομών και Δικτύων πρέπει να βρει έναν δρόμο που θα οδηγήσει ξανά τη χώρα μπροστά» δήλωσε προσερχόμενος στη Βουλή ο υφυπουργός Μεταφορών Υποδομών και Δικτύων, Π. Σγουρίδης.

Τέρενς Κουίκ: Για το ζήτημα του Δ. Καμμένου ρωτήθηκε και ο υπουργός Επικρατείας Τ. Κουίκ. «Πήγα στην ορκωμοσία για να καμαρώσω τον original Θρακιώτη υπουργό σε αυτή την κυβέρνηση. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες είναι πολύ περήφανοι που έχουν τον Π. Σγουρίδη στο υπουργικό συμβούλιο».

Νίκος Τόσκας: Το θέμα των μεταναστευτικών ροών δεν λύνεται από τη μια μέρα στην άλλη, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, Ν. Τόσκας, προσερχόμενος στη Βουλή. Ο κ. Τόσκας σημείωσε ότι είναι ένα θέμα που απασχολεί την παγκόσμια κοινότητα, τονίζοντας: «Εμείς παίρνουμε τα μέτρα μας, εξετάζουμε τι πρέπει να γίνει».

Γιάννης Μουζάλας: Για το εάν θα δοθούν περισσότερα κονδύλια, ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας είπε ότι αυτά ζητήσαμε από την Ευρώπη, τα πήραμε, μένει να αποδειχθεί ότι θα τα δώσουν. Για το εάν το πρόβλημα είναι σε ύφεση στα νησιά, ο κ. Μουζάλας είπε ότι «το πρόβλημα είναι σε ύφεση, θα φουντώνει και θα ξανά υφίεται. Η τέχνη είναι να το κρατάς χαμηλά. Δεν πρόκειται να εξαφανιστούν οι πρόσφυγες, θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτούς, χωρίς όμως τα παράπλευρα βάρη που δημιουργούν…».

Μάρκος Μπόλαρης: Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μ. Μπόλαρης επισήμανε ότι «η κυβέρνηση και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης κρίνεται και θα κριθεί από το αποτέλεσμα, από το έργο, σε αυτό είμαστε δεσμευμένοι».

Νίκος Φίλης: «Με διάλογο θα προγραμματίσουμε τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο χώρος της εκπαίδευσης και θα δώσουμε τη μάχη της καθημερινότητας στο σχολείο» δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Ν. Φίλης. Ερωτηθείς πώς θα καλυφθούν τα κενά στα σχολεία, είπε ότι αυτό θα γίνει με το προσωπικό, με τους εκπαιδευτικούς που θα αναλάβουν.

Γιώργος Κατρούγκαλος: Ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γ. Κατρούγκαλος, στην ερώτηση αν θα υπάρξουν μειώσεις συντάξεων, δήλωσε ότι «οριζόντιες μειώσεις συντάξεων όπως έκαναν οι άλλοι δεν θα κάνουμε». «Εμείς θέλουμε τα ισοδύναμά μας να προκύπτουν από την αρχιτεκτονική του συστήματος» τόνισε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Κραυγή αγωνίας στο Θεαγένειο - Ένας νοσηλευτής για 30 ασθενείς
Οι εργαζόμενοι αντιδρούν και στα απογευματινά χειρουργεία - «Θέλουμε να κοιτάμε τους ασθενείς στα μάτια και όχι στην τσέπη», ανέφερε ο πρόεδρος του...
Θεσσαλονίκη: Κραυγή αγωνίας στο Θεαγένειο - Ένας νοσηλευτής για 30 ασθενείς
Χωρίς λεωφορεία σήμερα η Θεσσαλονίκη για 4 ώρες - Ξαφνική στάση εργασίας
Ποιες ώρες θα είναι χωρίς λεωφορεία ΟΑΣΘ σήμερα η Θεσσαλονίκη - Γιατί κάνουν στάση εργασίας οι εργαζόμενοι, τι απαντά η διοίκηση του Οργανισμού
Χωρίς λεωφορεία σήμερα η Θεσσαλονίκη για 4 ώρες - Ξαφνική στάση εργασίας