Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

OHE: 5.000 πρόσφυγες φτάνουν καθημερινά στην Ελλάδα από Συρία και Ιράκ

«Η κορυφή του παγόβουνου»

Καθημερινά, 5.000 πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ φτάνουν στην Ελλάδα, σημειώνει ο ΟΗΕ. Συνολικά, 8.000 πρόσφυγες φτάνουν στην Ευρώπη καθημερινά, αριθμός που αναμένεται να διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα, αναφέρει ο Αμίν Άουαντ, επικεφαλής της διεύθυνσης της UNHCR, η οποία είναι αρμόδια για τη Μέση Ανατολή και τη βόρεια Αφρική. «Δεν βλέπω να υποχωρεί, δεν βλέπω να σταματά. Αν μη τι άλλο, δίνει μία ένδειξη ότι ίσως αυτό είναι η κορυφή του παγόβουνου» σημείωσε ο Αουαντ.

Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι περίπου 10 εκατομμύρια άνθρωποι στο Ιράκ αναμένεται να χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια μέχρι το τέλος του έτους. Μάλιστα, ο ΟΗΕ ανέφερε ότι αναμένει ένα κύμα περίπου 500.000 προσφύγων από τη Μοσούλη, εάν ο ιρακινός στρατός επιχειρήσει την ανακατάληψη της πόλης από το Ισλαμικό Κράτος.

Η προσφυγική ροή αναμένεται να συνεχιστεί στη διάρκεια του χειμώνα, εάν ο καιρός είναι καλός και τα σύνορα παραμείνουν ανοιχτά, σημειώνει ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης.

Περίπου μισό εκατομμύριο πρόσφυγες έχουν φτάσει φέτος στην Ευρώπη. 

Η Κροατία εξετάζει άρση των περιορισμών στα σύνορα με τη Σερβία

Η Κροατία εξετάζει την πιθανότητα να άρει τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί στα σύνορα με τη Σερβία μέσα στις επόμενες 24 ώρες, σημείωσε ο πρωθυπουργός της Κροατίας Ζόαραν Μιλάνοβιτς.

Η Κροατία έχει απαγορεύσει σε πολίτες και οχήματα από τη Σερβία να περνούν στην επικράτειά της, ως αντίποινα στην απαγόρευση από τη Σερβία της κυκλοφορίας φορτηγών από την Κροατία

Ο Μιλάνοβιτς έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ότι έχει έντονες συνομιλίες με τους συνεργάτες του για την άρση των μέτρων στα σύνορα το Σάββατο ή την Κυριακή. Νωρίτερα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν, μιλώντας από το Βελιγράδι, κάλεσε την Κροατία να άρει τους περιορισμούς.

«Καλώ την κροατική κυβέρνηση να αλλάξει την απόφασή της» είπε. Η κατάσταση μπορεί να επιβληθεί μόνο «με άρση του μπλόκου. Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση» σημείωσε.

Την ίδια ώρα, η εκπρόσωπος της Κομισιόν Μάγια Κοτσιγιάνιτς ζητούσε από την Κροατία να δώσει «επειγόντως διευκρινίσεις» για το κλείσιμο των συνόρων της με τη Σερβία ώστε να αποτρέψει την άφιξη μεταναστών στο έδαφός της, εκτιμώντας ότι το μπλοκάρισμα φορτηγών στα σύνορα ως συνέπεια του μέτρου εγείρει σοβαρά ερωτήματα.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι τηλεφώνησε σήμερα στους πρωθυπουργούς των δύο χωρών και τους κάλεσε σε μια «εποικοδομητική προσέγγιση που θα επιτρέψει τη διευθέτηση του θέματος και την αποκατάσταση της διακίνησης εμπορευμάτων», διευκρίνισε η εκπρόσωπος.

Δεν τα βρήκαν Αυστρία - Ουγγαρία

Καμία συγκεκριμένη προσέγγιση στις διαφορετικές θέσεις των δύο χωρών στο θέμα της προσφυγικής κρίσης, ούτε και εκτόνωση στην ένταση που επικρατεί τελευταία εξαιτίας της στις σχέσεις μεταξύ τους, δεν έφεραν οι συνομιλίες που είχαν πριν το μεσημέρι στη Βιέννη, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν και ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν.

Ενδεικτικό του τεταμένου κλίματος είναι το γεγονός ότι μετά τις συνομιλίες υπήρξαν ξεχωριστές δηλώσεις προς τους εκπροσώπους των ΜΜΕ, του μεν Φάιμαν στην αυστριακή καγκελαρία, του δε Ορμπάν στο κτίριο της ουγγρικής πρεσβείας στην αυστριακή πρωτεύουσα, με τους δύο να τονίζουν, πάντως, την αναγκαιότητα να υπάρχει βάση συζήτησης μεταξύ γειτόνων και συνεργασίας στο καθημερινό έργο των αρχών των δύο χωρών.

Στις δηλώσεις του, ο ούγγρος πρωθυπουργός επισήμανε ότι αποτελεί υποχρέωσή του η εφαρμογή των κανονισμών της Συνθήκης του Σένγκεν και του Δουβλίνου, ενώ υπεραμύνθηκε της αναγκαιότητας των φρακτών που έχει υψώσει στα σύνορά της η χώρα του.

Σημείωσε πως αποτελεί επίσης αναγκαιότητα το κλείσιμο από την Ουγγαρία των συνόρων της με την Κροατία, στο οποίο όμως δεν θα προχωρήσει χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με την Αυστρία, από την οποία ο ίδιος εκτιμά ότι θα γίνει αποδεκτό. Θεωρεί επίσης πως η τελική απόφαση για τα κροατο-ουγγρικά σύνορα θα παρθεί μέσα στις επόμενες ημέρες, ενώ, όπως σημείωσε αυτή τη στιγμή δεν σχεδιάζει έναν φράχτη ανάμεσα στην Ουγγαρία και στη Σλοβενία. Ο Ορμπάν δεν συνάντησε τον αρχηγό της αυστριακής Ακροδεξιάς, όπως εκτιμάτο αρχικά. Σε ανακοίνωσή της το βράδυ της Πέμπτης, η ουγγρική πρεσβεία διέψευσε ότι θα υπάρξει τέτοια συνάντηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ