Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Αλ. Τσίπρας: «Αναδιάρθρωση χρέους και αναπτυξιακή ατζέντα»

Ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού στη Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών

Στο ζήτημα της οικονομικής κρίσης αλλά και το μεταναστευτικό αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη διάρκεια της ομιλίας του στη Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών. Αναφερόμενος στις σύγχρονες προκλήσεις, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το μείζων ερώτημα είναι πώς αντιμετωπίζουμε τις κρίσεις βασιζόμενοι στις θεμελιώδεις αξίες που αντικατοπτρίζονται στον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Με αυτή την ευκαιρία ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην ελληνική οικονομική κρίση, η οποία παρά το γεγονός ότι ξέσπασε λόγω των διαρθρωτικών αδυναμιών της χώρας, εκβαθύνθηκε από τη νεοφιλελεύθερη συνταγή που κλήθηκε αυτή να εφαρμόσει. Αντιμετωπίσαμε σθεναρή αφοσίωση κάποιων στο ότι η Ελλάδα έπρεπε να φύγει από την Ευρωζώνη ή οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις να συνδυαστούν με άγρια λιτότητα, είπε ο πρωθυπουργός, κρίνοντας παραίτηση μία αναδιάρθρωση του χρέους, «αλλά χρειάζεται να παλέψουμε για μία αναπτυξιακή ατζέντα και όχι μία ατζέντα λιτότητας».

Αναφορά στο μεταναστευτικό

Αναφερόμενος στο προσφυγικό, τόνισε ότι σε συνεργασία με την Ε.Ε. η Ελλάδα καταβάλλει κάθε προσπάθεια να διαχειριστεί τις προσφυγικές ροές με ανθρώπινο τρόπο. «Ωστόσο, για κάποιους η αντιμετώπιση της κρίσης αυτής είναι να υψώσουμε τείχη και να μεταθέσουμε τις ελπίδες», συμπλήρωσε και συνέχισε: «Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ότι πολλοί από τους προγόνους μας υπήρξαν πρόσφυγες, δεν θα επιτρέψουμε να νικήσει ο ρατσισμός». Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι πρέπει «να αποθαρρύνουμε τους διακινητές και να δώσουμε ελπίδα στους πρόσφυγες» και ζήτησε υποστήριξη σε χώρες που υποδέχονται τους πρόσφυγες, όπως η Ελλάδα.

«Η Ελλάδα είναι στην καρδιά ενός τριγώνου αποσταθεροποίησης, ανάμεσα στις συγκρούσεις σε Ουκρανία, Λιβύη, Συρία», υπογράμμισε εν συνεχεία ο Πρωθυπουργός και στάθηκε στην ανάγκη να υπάρξει πολιτική λύση στη Συρία, χαρακτηρίζοντας «κορυφαίας σημασίας» την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή. «Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να αντιμετωπίσουμε τις ροές αυτές με ένα αποτελεσματικό και ανθρώπινο τρόπο» είπε ο κ. Τσίπρας. «Το μέλλον της Ευρώπης δεν μπορεί να δομηθεί με τείχη αποκλεισμού» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, αλλά και στις προσπάθειες σταθεροποίησης των σχέσεων Ελλάδας - Τουρκίας. Όπως ανέφερε, πρέπει «να αδράξουμε την ευκαιρία για μια βιώσιμη συμφωνία στην Κύπρο, προς όφελος όλων». Καταλήγοντας, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι Έλληνες πολίτες παλεύουν με αξιοπρέπεια, προκειμένου να κερδίσουν ξανά την ελπίδα τους.

Συνάντηση Τσίπρα με τον Μαχμούντ Αμπάς

Συνάντηση με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς είχε την Τετάρτη ο Αλ. Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός προσκάλεσε τον πρόεδρο Αμπάς να επισκεφθεί την αμέσως επόμενη περίοδο την Ελλάδα, και επεσήμανε ότι ο ίδιος θα ανταποκριθεί σύντομα στην πρόσκληση του κ. Αμπάς να επισκεφθεί την Παλαιστίνη. Στην συνομιλία τους συζήτησαν για τις περιφερειακές εξελίξεις, ενώ ο πρωθυπουργός τόνισε την σημασία που αποδίδει στην επίλυση του Παλαιστινιακού, με δημιουργία παλαιστινιακού κράτους, το οποίο θα συνυπάρχει ειρηνικά με το Ισραήλ, εντός διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων, με βάση την προ του 1967 γραμμή και με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Ν. Κοτζιάς: «Η Ελλάδα θα στηρίξει το επόμενο ψήφισμα του ΟΗΕ για το χρέος»

Τη διαβεβαίωση ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει λάβει την πολιτική απόφαση να υποστηρίξει το νέο σχέδιο απόφασης για το χρέος των χωρών και θα συμμετάσχει στην σχετική συνάντηση του Δεκεμβρίου έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στον αργεντινό ομόλογό του, Έκτορ Μάρκος Τίμερμαν, κατά τη συνάντησή τους στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Ο κ. Τίμερμαν είχε αναφερθεί στο ζήτημα του χρέους και του σχετικού σχεδίου απόφασης που υπεβλήθη πρόσφατα στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, και ιδιαίτερα στο ζήτημα των «vulture funds» που διακατέχουν το 6% του χρέους της Αργεντινής, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα δώσει μάχη ανάλογη με αυτή της Αργεντινής για την αντιμετώπιση του ζητήματος του χρέους, συμμετέχοντας σε προγραμματιζόμενη συνάντηση, τον προσεχή Δεκέμβριο, όπου θα συζητηθεί η προετοιμασία της επόμενης απόφασης. Κατά τη συνάντησή τους οι δύο υπουργοί Εξωτερικών εξέτασαν επίσης τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας και συζήτησαν για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική, δίνοντας έμφαση στη συριακή κρίση και τις επιπτώσεις της ως προς την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σοκολάτα: «Τσουχτερή» για αγρότες και καταναλωτές η τιμή του κακάο
Δεδομένου ότι οι τιμές σε δημοφιλή προϊόντα σοκολάτας έχουν ανέβει έως και 50% από πέρυσι, ορισμένοι αναλυτές προειδοποιούν ότι μπορεί να εξελιχθεί...
Σοκολάτα: «Τσουχτερή» για αγρότες και καταναλωτές η τιμή του κακάο