Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Χ. Βερναρδάκης: «Το Δημόσιο δεν χρειάζεται απολύσεις αλλά προσλήψεις»

Τι θα αλλάξει στο Δημόσιο σε αξιολόγηση, κινητικότητα και μισθολόγιο

Μετά τον θόρυβο που ξέσπασε με την επιστροφή επίορκων στο δημόσιο, ο αναπληρωτής υπουργός για θέματα Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χ. Βερναρδάκης προανήγγειλε νομοτεχνικές βελτιώσεις στο πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων με έμφαση στην αντιμετώπιση των περιπτώσεων όπου υπάρχει παραπομπή σε δίκη για διάπραξη σοβαρών ποινικών αδικημάτων και κακουργημάτων. Όπως είπε, θα παραμένουν σε αργία δημόσιοι υπάλληλοι που βαρύνονται με κακουργηματικές πράξεις, ακόμη και αν δεν έχουν συνεδριάσει τα πειθαρχικά όργανα. Συγκεκριμένα, σε συνεντεύξεις που παραχώρησε την Παρασκευή στην ΕΡΤ1 και την Εφημερίδα των Συντακτών, ο κ. Βερναρδάκης ερωτηθείς για το ζήτημα της αξιολόγησης, υπογράμμισε ότι δεν ταυτίζεται με απολύσεις στο Δημόσιο.

«Το Δημόσιο δεν χρειάζεται απολύσεις αλλά προσλήψεις», είπε χαρακτηριστικά. Επανέλαβε, ότι όσοι έχουν περάσει στο Δημόσιο με διαδικασίες ΑΣΕΠ, θα έχουν προτεραιότητα στις προσλήψεις.

Η κινητικότητα θα είναι εθελοντική

Τόνισε ότι η κινητικότητα θα είναι εθελοντική και χαρακτήρισε τις αποσπάσεις, διοικητική τρέλα λέγοντας ότι δεν μπορούν να χρονίζουν για έξι μήνες. Παράλληλα, ο Χρ. Βερναρδάκης έκανε λόγο για «έξυπνη, εθελούσια κινητικότητα, με κίνητρα για τους εργαζόμενους». Όπως εξήγησε, το νέο σύστημα κινητικότητας θα λαμβάνει υπόψη του τις ανάγκες κάθε υπηρεσίας και τις επιλογές κάθε υπαλλήλου. Οι κενές θέσεις θα ανακοινώνονται online και θα επιχειρείται να «κουμπώσουν» με την ειδικότητα και τα προσόντα των ενδιαφερόμενων υπαλλήλων. Εάν οι κενές θέσεις δεν μπορούν να καλυφθούν με τον τρόπο αυτό, τότε θα γίνονται προσλήψεις.

Εργασιακό «προφίλ» στο πλαίσιο της αξιολόγησης

Το εργασιακό «προφίλ» του κάθε εργαζόμενου θα καταγράφεται στο πλαίσιο της αξιολόγησης. Όπως παρατήρησε ο κ. Βερναρδάκης, πλέον η διαδικασία «δεν θα αφορά μια ατομοκεντρική αξιολόγηση, αλλά θα είναι μια αξιολόγηση δομών, προσφερόμενου έργου, μέσα στην οποία και οι ατομικές αξιολογήσεις θα συμβάλλουν στο μέτρο που τους αναλογούν, στη γενική αξιολόγηση του έργου της δομής». «Η αξιολόγηση δεν θα είναι ούτε τιμωρητική, ούτε εποπτική. Θα συμβάλει στην καλύτερη κατανομή των θέσεων εργασίας, στην καλύτερη περιγραφή της εργασίας του καθενός, ανάλογα με τα προσόντα του, τις ιδέες του, τις δεξιότητές του. Για να τον κάνει καλύτερο ή για να τον αξιοποιήσει σε μια θέση που μπορεί να είναι περισσότερο παραγωγικός» σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Αποσύνδεση μισθολογίου από το βαθμολόγιο

Σε ό,τι αφορά το μισθολόγιο, ο ίδιος ανέφερε ότι θα αποσυνδεθεί από το βαθμολόγιο, δηλαδή «θα μπορεί κανείς να έχει βαθμολογική εξέλιξη, χωρίς να σχετίζεται με τη μισθολογική του εξέλιξη ή το αντίστροφο». Επίσης, παρατήρησε ότι στόχος είναι ο εξορθολογισμός στο μισθολόγιο του δημοσίου, δηλαδή «μια καταρχήν ενοποίησης ομοειδών μισθολογίων» και «μια μείωση των μισθολογικών ανισοτήτων για την ίδια δουλειά». Αν και τα πλαίσια είναι στενά, ο κ. Βερδαρδάκης ανέφερε ότι «θα κοιτάξουμε πρώτον να μην υπάρχει μείωση στο βασικό μισθό του Δημοσίου, αυτό είναι σίγουρο, όπως επίσης ότι για μεγάλη πλειοψηφία των δημοσίων υπαλλήλων είναι βέβαιο ότι θα δουν και μια μικρή αύξηση στους μισθούς, από το 2016». Παράλληλα, προανήγγειλε νομοτεχνικές βελτιώσεις στο πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων με έμφαση στην αντιμετώπιση των περιπτώσεων όπου υπάρχει παραπομπή σε δίκη για διάπραξη σοβαρών ποινικών αδικημάτων και κακουργημάτων. Όπως είπε, θα παραμένουν σε αργία δημόσιοι υπάλληλοι που βαρύνονται με κακουργηματικές πράξεις, ακόμη και αν δεν έχουν συνεδριάσει τα πειθαρχικά όργανα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ