Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Αλ. Τσίπρας: «Έτοιμοι για συνεργασία με την Τουρκία στη βάση του διεθνούς δικαίου»

Δήλωσε o πρωθυπουργός, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες

Η Ελλάδα είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με την Τουρκία, «πάντα επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου και στο πλαίσιο της ενταξιακής διαδικασίας της χώρας με την ΕΕ», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Σύνοδος είναι σημαντική, καθώς το ζητούμενο είναι η εξεύρεση λύσης στο θέμα της προσφυγικής και ανθρωπιστικής κρίσης. «Η στήριξη στις ευρωπαϊκές χώρες πρώτης εισόδου, με σεβασμό και αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες, είναι προς το κοινό συμφέρον της Ευρώπης», δήλωσε ο πρωθυπουργός. «Η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Τουρκία πάντα στη βάση του διεθνούς δικαίου και στο πλαίσιο της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας με την ΕΕ», προσέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας και κατέληξε, λέγοντας: «Τώρα είναι η ώρα για θαρραλέες πολιτικές πρωτοβουλίες, προκειμένου να επιλυθεί η κρίση στη Συρία και να σταματήσουν τα κύματα προσφύγων στη Μεσόγειο –ανθρώπων που ψάχνουν μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη». Ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε τετ α τετ με την Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ , στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής.

Δηλώσεις Μέρκελ και Ολάντ

Προσερχόμενη στο κτίριο όπου θα λάβει χώρα η συνεδρίαση, η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ διεμήνυσε ότι θα οι ηγέτες της ΕΕ θα κάνουν ό,τι μπορούν προκειμένου να έχουν «περισσότερη τάξη και περισσότερο έλεγχο της κατάστασης». Θα εξετάσουμε όλες τις πρακτικές πτυχές που αφορούν στο προσφυγικό. «Θα υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι όλα τα κράτη θα είναι έτοιμα να συμμετέχουν σε αυτή την κατάσταση», σημείωσε ενώ πρόσθεσε ότι δεν είναι σωστή η κατανομή προσφύγων στην Ευρώπη αυτές τις μέρες. Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ανέφερε ότι στη Σύνοδο θα συζητηθεί το πώς μπορούν να προστατευθούν τα ευρωπαϊκά σύνορα. «Σκοπός μας είναι να βοηθήσουμε», είπε και δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξει βοήθεια προς την Ελλάδα για την προσφυγική κρίση. «Είναι πολύ σημαντικό να εγκαταστήσουμε hot spots σε Ιταλία και Ελλάδα, ενώ και η Τουρκία θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο. Έχουμε δεσμευτεί για την υλοποίηση ενός σχεδίου αντιμετώπισης του προσφυγικού», ανέφερε υπογραμμίζοντας ότι χρειάζονται «καθαροί κανόνες» για το προσφυγικό.

Προσφυγικό-αξιολόγηση στη συνάντηση Τσίπρα-Σουλτς

Νωρίτερα το μεσημέρι ο Αλ. Τσίπρας είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Αντικείμενο της συζήτησης ήταν η συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις διαδικασίες αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Επίσης παρουσιάστηκαν οι ελληνικές θέσεις σε σχέση με το προσφυγικό. Στο πλαίσιο αυτό τονίστηκε και από τις δύο πλευρές η ανάγκη μεγαλύτερης οικονομικής στήριξης των χωρών πρώτης υποδοχής προσφύγων, καθώς και η συγκρότηση ενός βιώσιμου μηχανισμού επανεγκατάστασης προσφύγων.

Συνάντηση του πρωθυπουργού με Γκάμπι Τσίμερ

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με την πρόεδρο της ομάδας της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Γκάμπι Τσίμερ. Στη συνάντηση επιβεβαιώθηκε η αποφασιστική στήριξη της Ευρωομάδας της Αριστεράς στην πρωτοβουλία για ενίσχυση του ρόλου του Ευρωκοινοβουλίου στην αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Συζητήθηκε επίσης το προσφυγικό καθώς και οι πολιτικές εξελίξεις και η αναβάθμιση του πολιτικού ρόλου της Αριστεράς στην Ευρώπη. Παραβρέθηκαν ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις Νίκος Ξυδάκης.

Πιέσεις στην Αθήνα για ελληνοτουρική συνεργασία στο Αιγαίο

Παρόλο που η Αθήνα απορρίπτει τις παραινέσεις, εντούτοις τόσο το Βερολίνο όσο και η Κομισιόν, διά του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, επιμένουν ότι χρειάζονται κοινές περιπολίες στο Αιγαίο. Το θέμα της αντιμετώπισης των προσφυγικών ροών συζήτησαν ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας και η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την Τετάρτη εν όψει της Συνόδου, αλλά και με αφορμή την επικείμενη επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ στην Άγκυρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός μετέφερε στη γερμανίδα καγκελάριο τη θέση της Αθήνας ότι η καταγραφή και ταυτοποίηση προσφύγων θα πρέπει να γίνεται στις ηπειρωτικές περιοχές της Τουρκίας. Βασικό επιχείρηση της κυβέρνησης είναι ότι με αυτόν τον τρόπο θα ελέγχεται η ροή προσφύγων και θα αποφεύγονται οι συνεχείς τραγωδίες στο Αιγαίο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χωρίς λεωφορεία ΟΑΣΘ η Θεσσαλονίκη σήμερα με 2 στάσεις – Ποιες ώρες απεργούν
Στάση εργασίας από τους εργαζόμενους στον ΟΑΣΘ στο πλαίσιο των απεργιακών κινητοποιήσεων για την εργατική Πρωτομαγιά
Χωρίς λεωφορεία ΟΑΣΘ η Θεσσαλονίκη σήμερα με 2 στάσεις – Ποιες ώρες απεργούν