Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Τσίπρας-Βαρθολομαίος: «Μόνο με διάλογο η γεφύρωση των διαφορών»

Με τον Οικουμενικό Πατριάρχη συναντήθηκε ο Πρωθυπουργός

Την πίστη τους στον διάλογο ως τον μόνο δρόμο για τη γεφύρωση των διαφορών, εξέφρασαν ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, κατά τη συζήτηση που είχαν σήμερα μπροστά στις κάμερες κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης χαρακτήρισε τη συνάντηση τους ως ευκαιρία για να συγχαρεί τον κ. Τσίπρα και από κοντά για την επανεκλογή του, για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης της Ελλάδος, και να του ευχηθεί εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριαρχείου «αλλά και προσωπικώς, σαν παλιοί γνώριμοι που είμαστε, "καλή επιτυχία" στο πολύ δύσκολο έργο σας, την ευθύνη που αναλάβατε και πάλι με την εντολή του ελληνικού λαού».

«Στις δύσκολες αυτές συγκυρίες οι προσευχές της μητρός Εκκλησίας θα είναι μαζί σας για την επιτυχία του έργου σας, για την ευημερία του ελληνικού λαού, τον οποίο έχουμε πάντοτε στην καρδιά μας και στην προσευχή μας», συνέχισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης. Ευχήθηκε επιπλέον στον Πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του «όλα τα καλά του Θεού». Υποδεχόμενος τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ο Πρωθυπουργός τον ευχαρίστησε θερμά και χαρακτήρισε μεγάλη τιμή την παρουσία του στη Διεθνή Διάσκεψη των Αθηνών, «επιπλέον», όπως είπε, «διότι είναι γνωστές οι πρωτοβουλίες που έχετε αναλάβει για τον διαθρησκευτικό διάλογο, όχι μόνο στην ταραγμένη περιοχή της Μέσης Ανατολής, αλλά σε οικουμενική κλίμακα». Ο κ. Τσίπρας τον διαβεβαίωσε ότι και η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι «ο μόνος δρόμος για να γεφυρώνονται οι διαφορές είναι ο δρόμος του διαλόγου».

«Βιώνουμε μια περίοδο πολύ μεγάλων εντάσεων στην περιοχή»

Ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι βιώνουμε μια περίοδο πολύ μεγάλων εντάσεων στην περιοχή, δυστυχώς, τονίζοντας ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο μέσον τριών επάλληλων κύκλων κρίσης: Η οικονομική κρίση στην Ευρώπη, που δεν έχει σιγάσει ακόμα. Η προσφυγική κρίση, όπου αποδέκτες των ρευμάτων είμαστε εμείς, ο ελληνικός λαός και τα ελληνικά νησιά «που, παρά τις μεγάλες δυσκολίες της οικονομικής κρίσης, δείχνουν στάση ανθρωπιάς και φιλοξενίας». Τρίτος κύκλος είναι η κρίση της αποσταθεροποίησης, της αστάθειας, των πολέμων στην ευρύτερη περιοχή. Ο κ. Τσίπρας, τόνισε πως «η Ελλάδα δεν θέλουμε να είναι μέρος του προβλήματος, αλλά μέρος της λύσης, όχι μόνο μέρος της κρίσης αλλά και μέρος της λύσης». «Γι' αυτό», συμπλήρωσε, «προσβλέπουμε και προσδοκούμε και στις προσπάθειες του Οικουμενικού Πατριαρχείου που με την οικουμενική του οπτική έχει τη δυνατότητα να αναδεικνύει τις θέσεις εκείνες που εμπεριέχουν τον ανθρωπισμό, την αξία του διαλόγου, θέσεις που συμμεριζόμαστε, ενστερνιζόμαστε και θα υποστηρίξουμε κι εμείς σε όλα τα διεθνή φόρα».

«Ως Οικουμενικό Πατριαρχείο πιστεύουμε στον διάλογο»

Από την πλευρά του, ο κ. Βαρθολομαίος, τόνισε ότι «ως Οικουμενικό Πατριαρχείο πιστεύουμε στον διάλογο, ότι τα προβλήματα είτε μέσα στην Εκκλησία είτε μέσα στην κοινωνία και μεταξύ των κρατών, λύνονται με τον διάλογο, όχι με τα όπλα».

Στις 12:00 χθες το μεσημέρι ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Ολλανδίας Μπερτ Κέντερς. Στις 15:00 είχε συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου Σαμέχ Σούκρι. Απόψε ο πρωθυπουργός παρακάθεται σε δείπνο του υπουργού Εξωτερικών προς τιμήν των συνέδρων στη διεθνή διάσκεψη «Θρησκευτικός και Πολιτιστικός Πλουραλισμός και Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή», στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Κοινή σύσκεψη ΚΥΣΟΙΠ-ΚΥΣΚΟΙΠ υπό τον Τσίπρα

Εξάλλου, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, καθώς και η προώθηση της κυβερνητικής πολιτικής στον κοινωνικό τομέα θα αποτελέσουν αντικείμενα της κοινής σύσκεψης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) και του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ), υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, αύριο, Τρίτη, στο Μέγαρο Μαξίμου και ώρα 10:30. Με το χρόνο να πιέζει ασφυκτικά και τους εκπροσώπους των δανειστών να φθάνουν στην Αθήνα, ξεκινώντας ουσιαστικά τον άτυπο έλεγχο της προόδου των μεταρρυθμίσεων βάσει των συμφωνηθέντων, απαιτούνται επειγόντως λύσεις για τράπεζες και Ασφαλιστικό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αποδόμηση των εργασιακών σχέσεων επέρριψε στην κυβέρνηση ο Ηλιόπουλος
Για «κατάργηση του οκταώρου, απλήρωτες υπερωρίες» και «επικράτηση των ατομικών συμβάσεων» μίλησε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ
Αποδόμηση των εργασιακών σχέσεων επέρριψε στην κυβέρνηση ο Ηλιόπουλος