Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Φρ. Ολάντ: «Εάν η Ελλάδα έφευγε από το ευρώ, η Ευρώπη θα κατέρρεε»

Υποστήριξε ο πρόεδρος της Γαλλίας, κατά τη διάρκεια της τελετής αναγόρευσής του σε επίτιμο διδάκτορα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

«Είναι μια μεγάλη τιμή που μου κάνατε. Με δεχτήκατε εδώ σε αυτό το πανεπιστήμιο με το κύρος που έχει και με αναγορεύσατε σε επίτιμο διδάκτορα» είπε ο Γάλλος πρόεδρος στην ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών αμέσως μετά την τελετή αναγόρευσής του σε επίτιμο Διδάκτορα. Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ο Φρανσουά Ολάντ ευχαρίστησε για την τιμή που του έγινε και ανέφερε ότι «είχα την τύχη να ακούσω τους επαίνους για το έργο μου και για τις δεσμεύσεις που έχω αναλάβει. Δεν είναι τόσο συχνό να ακούει κανείς τέτοια λόγια σε διάφορες χώρες εκτός της δική του. Τα άκουσα με πολύ μεγάλη ευχαρίστηση». Ο Φρ. Ολάντ επεσήμανε σχετικά με την ευρωπαϊκή κρίση ότι «χρειάζεται θάρρος και προσπάθεια για να πείσουμε τους συμπολίτες μας ότι η πρόοδος είναι εφικτή». Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα είπε πως «κατέλαβα κάθε δυνατή προσπάθεια η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη» εξηγώντας παράλληλα πως αν η Ελλάδα αποχωρούσε, θα ακολουθούσε στη συνέχεια κι άλλη χώρα.«Μετά την Ελλάδα θα ακολουθούσαν και άλλες χώρες» υποστήριξε ο Γάλλος πρόεδρος.

«Εάν η Ελλάδα έφευγε από το ευρώ, η Ευρώπη θα κατέρρεε»

«Θα αναρωτιόμασταν ποια χώρα θα είχε υψηλό χρέος, υψηλό έλλειμμα, ώστε να φύγει από το ευρώ» διευκρίνισε χαρακτηριστικά. «Ήταν θέμα αλληλεγγύης» είπε σχετικά. Και πρόσθεσε πως: Εάν η Ελλάδα έφευγε από το ευρώ, η Ευρώπη θα κατέρρεε. Ο κ. Ολάντ σημείωσε ότι η προσπάθεια διατήρησης της Ελλάδας στην Ευρωζώνη ήταν δύσκολη και απολύτως αναγκαία, καθώς σε διαφορετική περίπτωση, το ευρωπαϊκό οικοδόμημα θα κατέρρεε. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι στην πολιτική ζωή, ποτέ δεν έχουμε μόνο μία επιλογή. Πάντα υπάρχει εναλλακτική λύση, έσπευσε να διευκρινίσει, τονίζοντας ότι στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν μονόδρομοι.

«Ευχαριστώ για την απονομή του τίτλου. Είστε ένα από τα πιο παλιά πανεπιστήμια» είπε λίγο πριν κλείσει την ομιλία του ενώ αναφέρθηκε και στην πολύ καλή συνεργασία των Γαλλικών και Ελληνικών πανεπιστημίων. «Ζήτω η φιλία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Γαλλία» είπε Φρ. Ολάντ.

Για την προσωπικότητα και το έργο του γάλλου Προέδρου

Την παρουσίαση της προσωπικότητας και του έργου του γάλλου Προέδρου έκανε ο Ναπολέων Μαραβέγιας, Καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών. Την ανάγνωση των ψηφισμάτων για την αναγόρευση του Φρανσουά Ολάντ σε επίτιμο διδάκτορα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών πραγματοποίησε ο Χρήστος Λυριντζής, Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης. Προτού αναχωρήσει (στις 20:00) ο κ. Ολάντ είχε συναντήσει εκπροσώπους της γαλλικής κοινότητας και επισκέφθηκε την έδρα της Ελληνικής Πρωτοβουλίας Τεχνολογικών Συνεργατικών Σχηματισμών «Corallia».

Ο Ολάντ στη Βουλή: «Στήριξη σε Ελλάδα, αιχμές κατά Σόιμπλε»

"Χωρίς την Ελλάδα η Ευρώπη δεν θα ήταν Ευρώπη και η ευρωζώνη θα έχανε τη νομιμότητα", τόνισε εμφατικά ο γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή. "Αυτό που μας ενώνει είναι οι κοινές μας αξίες. Νιώθω ιδιαίτερη συγκίνηση και είναι μεγάλη μου τιμή που μου δίνεται η δυνατότητα να εκφραστώ από το βήμα της ελληνικής βουλής. Εδώ στην αρχαία Αθήνα γεννήθηκε η ιδέα της Δημοκρατίας", δήλωσε. Επανέλαβε τη στήριξη της Γαλλίας προς την Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι "εκφράζω στήριξη για μια συνεργασία ισχυρή για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και την επιστροφή της ανάπτυξης". "Χαιρετώ το δίδαγμα που μας δώσατε τους τελευταίους μήνες, την αξιοπρέπεια και το θάρρος να αντιμετωπίσετε τις δυσκολίες", είπε.

Αιχμές κατά Σόιμπλε

"Πιστέψατε στην ευρωπαϊκή ιδέα και δεν ακούσατε όσους περιστασιακά σας πρότειναν να βγείτε", σχολίασε, για να προσθέσει: "Ο ελληνικός λαός πήρε το λόγο τρεις φορές αυτή την περίοδο και η Ευρώπη σας κοιτούσε". "Σταθήκατε στο ύψος των περιστάσεων. Εκφράσατε τις δικές σας ευαισθησίες, αλλά και τη δέσμευσή σας να μείνετε στην Ευρωζώνη έναντι διχαστικών δυνάμεων, αλλά και διαφόρων που σας συμβούλευαν να βγείτε από την Ευρωζώνη για λίγο", είπε, αφήνοντας αιχμές προς το Βερολίνο και ειδικά προς το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας. Εξαίροντας την αξιοπρέπεια του λαού, τόνισε: "Ενάντια σε διχαστικές δυνάμεις στην Ευρώπη, εσείς επιλέξατε να μην κλειστείτε σε χάρτινα σύνορα, αλλά να ανανεώσετε την προσήλωσή σας στις ευρωπαϊκές ιδέες". "Υποστηρίξατε τη χώρα σας χωρίς να γίνετε εθνικιστές. Στηρίξατε μία συμβιβαστική λύση που θεμελιώνει την ευρωπαϊκή ιδέα. Προστατεύσατε την Ευρώπη από αναταραχές που θα την είχαν αποσταθεροποιήσει και προστατεύσατε τη χώρα σας από την κερδοσκοπία που θα την είχε καταστρέψει", συμπλήρωσε.

"Θέλω να εκφράσω τη στήριξη μου στην Ελλάδα. Εδώ και χρόνια περνάτε πρωτοφανή κρίση. Το ένα τέταρτο του ΑΕΠ έχει καταστραφεί, το βάρος πλήρωσαν οι αδύναμοι, οι νέοι δεν έχουν μέλλον. Δεν εκφράζω συμπόνια, αλλά στήριξη", τόνισε, προσθέτοντας: "Δεσμεύομαι ως Γάλλος και ως Ευρωπαίος". Και αναφερθείς στις δυνατότητες ενίσχυσης των οικονομικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών, επανέλαβε ότι θα παροτρύνει τους επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα. Αναφερόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της 12ης Ιουλίου, είπε ότι "η νύχτα αυτή δεν σημάδεψε μόνο την τύχη της Ελλάδας και της ιδέας που έχουμε για την Ευρώπη". Δήλωσε ότι ως γάλλος προοδευτικός πολιτικός στήριξε εξ αρχής την παραμονή της χώρας μας στο ευρώ. "Τότε, ακόμα και εγώ ο ίδιος κοιτούσα τους συναδέλφους μου. Τους έβλεπα ανήσυχους για το αν θα μπορούσε να μείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Χρειάστηκαν επιχειρήματα. Θα ήθελα όμως να χαιρετίσω τη στάση του Αλέξη Τσίπρα, γιατί αγωνίστηκε για τη χώρα σε ένα πνεύμα εμπιστοσύνης".

Δύσκολες αλλά απαραίτητες οι μεταρρυθμίσεις

"Αναγνωρίζω τη δυσκολία των μεταρρυθμίσεων στο ασφαλιστικό, τη φορολογία. Τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί. Όλα αυτά όμως είναι απαραίτητα για την εγγύηση του μέλλοντος των νέων και την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών", είπε. Διαβεβαίωσε ότι η Γαλλία θα είναι στο πλευρό της Ελλάδας για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και "των δύσκολων μεταρρυθμίσεων, πολλές από τις οποίες πρέπει να εφαρμόσει και η Γαλλία". Υπογράμμισε την ανάγκη να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, "ώστε να αρθεί η αβεβαιότητα, να ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες και να επιστρέψει η ομαλότητα". Αναφέρθηκε μάλιστα και στο μήνυμα που έλαβε από την ελληνική πολιτική ηγεσία για το θέμα των πλειστηριασμών και την ανάγκη να προστατευθεί η πρώτη κατοικία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χωρίς λεωφορεία ΟΑΣΘ η Θεσσαλονίκη σήμερα με 2 στάσεις – Ποιες ώρες απεργούν
Στάση εργασίας από τους εργαζόμενους στον ΟΑΣΘ στο πλαίσιο των απεργιακών κινητοποιήσεων για την εργατική Πρωτομαγιά
Χωρίς λεωφορεία ΟΑΣΘ η Θεσσαλονίκη σήμερα με 2 στάσεις – Ποιες ώρες απεργούν