Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Έκθεση κόλαφος για την Τουρκία του Ερντογάν από την Κομισιόν

Google Logo Προσθέστε το typosthes.gr ως προτιμώμενη πηγή στα αποτελέσματα αναζήτησης στην Google.

Διέρρευσε έκθεση κόλαφος της ΕΕ για την Τουρκία – Δικαιώματα, ΜΜΕ και δικαιοσύνη στο στόχαστρο

Τη στιγμή που η ΕΕ διαπραγματεύεται επιτάχυνση της ενταξιακής διαδικασίας και χρηματοδότηση για το προσφυγικό, έκθεση της Κομισιόν κατηγορεί ανοικτά τον Ερντογάν για πισωγύρισμα σε κρίσιμα θέματα. Μένει στο συρτάρι λόγω εκλογών.

Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία, η δημοσιοποίηση της οποίας καθυστερεί λόγω των εκλογών της Κυριακής ώστε να μη δημιουργηθεί πρόβλημα με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατηγορεί την Άγκυρα για πισωγύρισμα στο κράτος δικαίου, στην ελευθερία της έκφρασης και στην ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.

Αντίγραφο του προσχεδίου της ετήσιας έκθεσης προόδου για την υποψηφιότητα ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, το οποίο έχει δει το Reuters, κάνει επίσης λόγο για σοβαρή υποβάθμιση της ασφάλειας στη χώρα και για αυξανόμενη πολιτικοποίηση της δημόσιας διοίκησης, καθώς το κόμμα του Ερντογάν, το AKP, που βρίσκεται στην εξουσία εδώ και 13 χρόνια, σφίγγει τον κλοιό του στην εξουσία.

Η Κομισιόν, η οποία προσπαθεί επειγόντως να εξασφαλίσει τη βοήθεια του Ερντογάν για να περιοριστεί η ροή των προσφύγων και των μεταναστών από την Τουρκία προς την Ευρώπη, επιμένει πως δεν καθυστέρησε τη δημοσιοποίηση της έκθεσης για πολιτικούς λόγους.

Ανέφερε επίσης πως αυτός που αποφασίζει το πότε εγκρίνονται και δημοσιοποιούνται οι εκθέσεις προόδου (που συνήθως δημοσιοποιούνται τον Οκτώβριο) είναι ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Σύμφωνα με το Reuters, η έκθεση της Κομισιόν περιγράφει μια γενικότερη στροφή προς μια πιο απολυταρχική διακυβέρνηση στην Τουρκία, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «η απερχόμενη κυβέρνηση έχει κάνει προσπάθειες να αναζωογονήσει τη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ, όμως η προσήλωσή της αντισταθμίστηκε από την υιοθέτηση βασικών νομοθεσιών στον τομέα του κράτους δικαίου, της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθερίας του συνέρχεσθαι, που αντίκεινται στα ευρωπαϊκά πρότυπα».

Κάνει λόγο για ένα δικαστικό σύστημα που όλο και περισσότερο βρίσκεται υπό την επιρροή της κυβέρνησης ή πολιτικών πιέσεων, αναφέροντας πως η κατάσταση οπισθοδρομεί από το 2014. «Η ανεξαρτησία του δικαστικού συστήματος και ο διαχωρισμός των εξουσιών έχει υπονομευτεί σημαντικά και οι δικαστές και εισαγγελείς έχουν δεχθεί ισχυρές πολιτικές πιέσεις».

Η έκθεση επικρίνει επίσης την προσωπική άσκηση εξουσίας του Ερντογάν, λέγοντας πως ο πρόεδρος παραμένει εμπλεγμένος σε ένα μεγάλο εύρος εξωτερικών και εσωτερικών ζητημάτων πολιτικής, που οδηγούν σε επικρίσεις στην Τουρκία ότι υπερβαίνει των συνταγματικών δικαιωμάτων του.

Το Reuters σημειώνει πάντως πως πηγή που γνωρίζει το έγγραφο είπε πως η εκδοχή που έχει δει το πρακτορείο γράφτηκε πριν την επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ στην Κωνσταντινούπολη, στις 18 Οκτωβρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επίσημη συγγνώμη από Ουκρανία στην Ελλάδα - Για το drone στη Λευκάδα
«H ουκρανική πλευρά εκφράζει τη συγγνώμη της για το συμβάν, τονίζοντας ότι αυτό υπήρξε αποτέλεσμα των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί εξαιτίας της...
Επίσημη συγγνώμη από Ουκρανία στην Ελλάδα - Για το drone στη Λευκάδα
Οι 2 βιταμίνες που μάλλον σας λείπουν αν νιώθετε συνέχεια κουρασμένοι
Νέα μελέτη συνδέει τη χρόνια κόπωση με χαμηλά επίπεδα δύο δομικών στοιχείων του οργανισμού - Τι λένε οι ερευνητές και γιατί έχει σημασία η διατροφή
Οι 2 βιταμίνες που μάλλον σας λείπουν αν νιώθετε συνέχεια κουρασμένοι