Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Στη Λέσβο οι πρέσβεις των «28» της ΕΕ για το προσφυγικό

Οι πρέσβεις έγιναν μάρτυρες της άφιξης μιας λέμβου με δεκάδες μετανάστες και πρόσφυγες

Επίσκεψη εργασίας πραγματοποίησαν την Τρίτη στη Μυτιλήνη, με πρωτοβουλία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, οι πρέσβεις στην Ελλάδα των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών μελών της Σένγκεν.

Όπως ανέφερε μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Μουζάλας, «θέλαμε να δούνε από κοντά τις πραγματικές συνθήκες κάτω από τις οποίες δουλεύουμε στο προσφυγικό, τις προσπάθειες που έχουμε κάνει για τη διαχείριση του τεράστιου αυτού προβλήματος». Τους πρέσβεις συνόδευσαν προκειμένου να τους ενημερώσουν σχετικά ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα ευρωπαϊκών υποθέσεων, Νίκος Ξυδάκης, ο αναπληρωτής υπουργός για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, η υποστράτηγος, προϊσταμένη του κλάδου αλλοδαπών και προστασίας συνόρων της ΕΛΑΣ, Ζαχαρούλα Τσιριγώτη και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Αμέσως μετά την άφιξη τους στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης οι πρέσβεις έγιναν μάρτυρες της άφιξης μιας λέμβου με δεκάδες μετανάστες και πρόσφυγες.

Ακολούθησαν επισκέψεις στον καταυλισμό Σύρων προσφύγων στον Καρά Τεπέ και στο Κέντρο Καταγραφής και Διαπίστευσης Μεταναστών και προσφύγων στη Μόρια, ενώ αργά το μεσημέρι επιβιβάστηκαν σε σκάφος Ανοικτής Θάλασσας του Λιμενικού Σώματος και έπλευσαν στη θαλάσσια οριογραμμή Ελλάδας και Τουρκίας.

«Έπρεπε», εξήγησε ο κ. Μουζάλας, «να δουν από πού έρχονται οι βάρκες και να τους εξηγήσουμε για ακόμα μια φορά ότι στη θάλασσα η δουλειά που κάνουμε για να υπερασπιστούμε τα σύνορα της Ευρώπης είναι να διασώζουμε τους ανθρώπους. Δεν γίνεται απώθηση στη θάλασσα. Στα στεριανά μας σύνορα μπορούμε και κρατάμε απέξω τους ανθρώπους που δεν έχουν το δικαίωμα να μπούνε. Στα θαλασσινά σύνορα πρέπει να τους σώζουμε». Σε ό,τι αφορά τις κατηγορίες σε βάρος της Ελλάδας για την ακολουθούμενη πρακτική σε σχέση με το μεταναστευτικό - προσφυγικό θέμα, ο κ. Μουζάλας σημείωσε: «Μας κατηγορούν για τις διαδικασίες καταγραφής. Είναι σαφές ότι όταν στη Λέσβο, για παράδειγμα, που έχουμε οργανωμένες διαδικασίες για 4.000 ανθρώπους, έρθουν σε μια νύχτα 15 χιλιάδες άνθρωποι είναι προφανές ότι οι διαδικασίες δεν θα γίνουν το ίδιο καλά.

Υπενθύμισε δε ότι οι δυο τρομοκράτες που είχαν περάσει από την Ελλάδα τον Οκτώβριο, «σε μια εποχή που είχαμε για την Ελλάδα 12 μόλις μηχανήματα, ήταν πλήρως ταυτοποιημένοι με βάση τις προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Μετά περάσανε χωρίς να πιστοποιηθούν στις κεντρικές ευρωπαϊκές χώρες, δηλαδή η Γαλλία, η Αυστρία η Γερμανία δεν τους πιστοποίησε. Εμείς τους είχαμε πιστοποιήσει και ξέραμε πού βρίσκονταν. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να κάνουμε πολύ καλύτερα τη δουλειά μας. Αυτό προσπαθούμε κι αυτό θέλαμε να τους δείξουμε σήμερα», συμπλήρωσε ο κ. Μουζάλας.

Πάνω από 1.700 αφίξεις σε μία ημέρα

Περισσότεροι από 1.700 μετανάστες και πρόσφυγες έφτασαν στη Λέσβο από το πρωί της Τρίτης μέχρι και τις 6 το απόγευμα. Όπως φάνηκε οι νότιοι άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή εμπόδιζαν τις αφίξεις ιδιαίτερα πλαστικών λεμβών. Μία ημέρα πριν, η θάλασσα ξέβρασε άλλα τρία πτώματα προσφύγων από παλαιότερα ναυάγια σε προχωρημένη σήψη. Μια σορός παιδιού ξεβράστηκε στο Πυθαγόρειο της Σάμου και δύο αντρών αναβρέθηκαν στην είσοδο του κόλπου της Γέρας και στο Πλωμάρι της Λέσβου.

Συνάντηση με τον δήμαρχο Λέσβου

Οι πρέσβεις των κρατών μελών της ΕΕ, συναντήθηκαν και με τον δήμαρχο Λέσβου, Σπύρο Γαληνό, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου. Μετά το τέλος της συνάντησης, ο κ. Γαληνός, έδωσε στους πρέσβεις από ένα σωσίβιο, που φορούν οι πρόσφυγες κατά τη διάρκεια του επικίνδυνου ταξιδιού τους. Όπως είπε ο δήμαρχος «αυτά τα σωσίβια, θα τους θυμίζουν το έγκλημα που συντελείται καθημερινά, από τους αδίστακτους διακινητές».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λήγει σήμερα η προθεσμία για τις αιτήσεις σε βρεφονηπιακούς σταθμούς
Ολοκληρώνεται η παράταση που δόθηκε για την καλύτερη εξυπηρέτηση όλων των γονέων που επιθυμούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα
Λήγει σήμερα η προθεσμία για τις αιτήσεις σε βρεφονηπιακούς σταθμούς