Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ν. Φίλης: «Έναρξη εθνικού διαλόγου για την Παιδεία»

Ο διάλογος θα διαρθρωθεί σε τρία επίπεδα, από ισάριθμες επιτροπές, ανέφερε ο υπ. Παιδείας

Την άμεση έναρξη του εθνικού διαλόγου για την Παιδεία ανακοίνωσε και επίσημα η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα. Πιο συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο υπουργός Νίκος Φίλης, ο διάλογος θα διαρθρωθεί σε τρία επίπεδα, από ισάριθμες επιτροπές, οι οποίες θα επιφορτιστούν με την αναζήτηση λύσεων στα προβλήματα όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης. Πρώτον, θα συγκροτηθεί η Επιτροπή Εθνικού και Κοινωνικού Διαλόγου, υπό την προεδρία του καθηγητή Αντώνη Λιάκου, με τη συμμετοχή και προσωπικοτήτων από όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Δεύτερον, θα ανασυσταθεί το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας, με πρόεδρο τον καθηγητή Νίκο Θεοτοκά και τη συμμετοχή κοινωνικών φορέων και εταίρων. Τρίτο βήμα διαλόγου θα αποτελέσει η Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, στην οποία θα προεδρεύει ο καθηγητής Κώστας Γαβρόγλου και στην οποία συμμετέχουν όλα τα κόμματα, με τη δυνατότητα υπόδειξης εμπειρογνωμόνων. Σε πρώτη φάση, όπως ανέφερε ο κ. Φίλης, μέχρι τις γιορτές θα έχουν εντοπιστεί και διατυπωθεί τα προβλήματα και οι προτεραιότητες. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει συζήτηση σε ομάδες εργασίας, αλλά και δημόσιες εκδηλώσεις, ούτως ώστε «να βρεθούν οι αναγκαίες και ρεαλιστικές λύσεις». Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο υπουργός στη συμμετοχή στο διάλογο όχι μόνο των φορέων, αλλά και των ίδιων των εκπαιδευτικών.

Από την πλευρά της, η αναπληρώτρια υπουργός Σία Αναγνωστοπούλου αναφέρθηκε στις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί για τη λύση λειτουργικών θεμάτων των πανεπιστημίων και ΤΕΙ. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στην πρόσληψη έκτακτου προσωπικού, αλλά και μόνιμων μελών ΔΕΠ, για την κάλυψη άμεσων αναγκών.

Από τη μεριά του, ο αναπληρωτής υπουργός για Θέματα Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστας Φωτάκης προανήγγειλε την άμεση κατάθεση νομοθετικών ρυθμίσεων για την Έρευνα, με τις οποίες θα εξασφαλίζεται η δημοκρατική διακυβέρνηση των Ερευνητικών Κέντρων, θα βελτιώνονται οι εργασιακές συνθήκες για τους νέους επιστήμονες και θα απλοποιούνται οι κανόνες υλοποίησης των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, ενώ, παράλληλα, θα τεθούν οι βάσεις για έναν νόμο-πλαίσιο, «μακράς πνοής», για την έρευνα και την καινοτομία, που θα κατατεθεί έπειτα από ευρύ διάλογο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σχοινάς: «Τα ευρωπαϊκά σύνορα στον Έβρο φυλάσσονται και είναι ασφαλή»
Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με σκάφος της ΕΛ.ΑΣ. ακολούθησε τη διαδρομή συνοριακής περιπολίας στο Δέλτα του Έβρου
Σχοινάς: «Τα ευρωπαϊκά σύνορα στον Έβρο φυλάσσονται και είναι ασφαλή»