Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Με περιορισμένες προσδοκίες το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο

Θέλω εθνικό διάλογο, όχι απαραίτητα συναίνεση, τονίζει ο Πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας

"Κλείδωσε" σήμερα, η διεξαγωγή του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, το οποία θα πραγματοποιηθεί αύριο, στις 12 το μεσημέρι, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο πρωθυπουργός με τους επικεφαλής των πολιτικών κομμάτων. Στην ατζέντα θα βρίσκονται το Προσφυγικό, το Ασφαλιστικό και η Συνταγματική Αναθεώρηση. Η κυβέρνηση επιδιώκει συντεταγμένο εθνικό διάλογο και καταγραφή απόψεων, χωρίς να θέτει ως προαπαιτούμενο τη συναίνεσή, ανέφερε ο πρωθυπουργός στον κύκλο τηλεφωνικών συνομιλιών. Ωστόσο είπε ότι είναι επιθυμητή η σύνθεση εφόσον διαπιστωθεί ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό.

Το κλίμα που επικράτησε στα τηλεφωνήματα και στις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών μετά την επικοινωνία που είχαν με τον Αλ. Τσίπρα, δεν δίνουν χώρο για αισιοδοξία. Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τους επικεφαλής της Νέας Δημοκρατίας Γ. Πλακιωτάκη, του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα, του ΠΑΣΟΚ Φ. Γεννηματά, του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκη και της Ένωσης Κεντρώων Β. Λεβέντη. Ενημέρωσε ότι ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκληθεί σύσκεψη πολιτικών αρχηγών προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση σε σχέση με το προσφυγικό, ενόψει και της Συνόδου ΕΕ- Τουρκίας, καθώς και να προσδιοριστεί από κοινού διαδικασία Εθνικού Διαλόγου σχετικά με το Ασφαλιστικό και τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Η ανακοίνωση της Προεδρίας

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος συγκάλεσε σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ύστερα από αίτημα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Προεδρικό Μέγαρο, για το Σάββατο, 28 Νοεμβρίου 2015 και ώρα 12:00.

Οι αντιδράσεις των αρχηγών

Με μεγάλη επιφύλαξη αντιμετωπίζουν τα κόμματα τις προθέσεις του πρωθυπουργού για συναίνεση και σε κάθε περίπτωση επιλέγουν να μείνουν μακριά από τις επικείμενες αποφάσεις στο Ασφαλιστικό.

"Η συμμετοχή της ΝΔ στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ως στήριξη στους τακτικισμούς και τα τερτίπια του κ. Τσίπρα", τόνισε ο μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ Γ. Πλακιωτάκης. "Ο κ. Τσίπρας με την κίνησή του αυτή, παρά τη νωπή λαϊκή εντολή, δηλώνει αδυναμία να κυβερνήσει και να υλοποιήσει τις ψεύτικες προεκλογικές του υποσχέσεις" δήλωσε. Τέλος ξεκαθάρισε πως η ΝΔ ως σοβαρή και υπεύθυνη, όπως είπε , πολιτική δύναμη θα ανταποκριθεί στον θεσμικό της ρόλο και θα παρευρεθεί στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών.

Ο Δ. Κουτσούμπας απάντησε αρνητικά για τη συμμετοχή του στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι είναι στη διάθεσή του να τον ενημερώσει όποτε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ το κρίνει σκόπιμο.

Δημοκρατική Συμπαράταξη

"Δεν πρόκειται να συμμετάσχω σε συζήτηση για το Ασφαλιστικό, υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας", ξεκαθάρισε η Φώφη Γεννηματά. Σε αυστηρό ύφος, όπως λένε κύκλοι του ΠΑΣΟΚ, κατέστησε σαφές στον κ. Τσίπρα ότι διαφωνεί πλήρως με την ατζέντα που έχει προτείνει και ειδικότερα για την συμπερίληψη του Ασφαλιστικού. "Θα μπορούσε να γίνει προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση ή να καταθέσεις τις προτάσεις της κυβέρνησης στην ΟΚΕ ή να μας καλέσεις και να μας ενημερώσεις γι' αυτές", φέρεται να είπε. Επίσης, διεμήνυσε ότι μπορούν να συζητηθούν τα εθνικά θέματα που αφορούν στο ταξίδι του κ. Τσίπρα στην Τουρκία, τις ραγδαίες εξελίξεις στον πόλεμο της Συρίας και το προσφυγικό και γι αυτά είναι έτοιμη να συμμετέχει. Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, με δύο μηνύματα στο twitter, λίγη ώρα μετά τη τηλεφωνική της επικοινωνία με τον πρωθυπουργό προσδιόρισε τη στάση που θα κρατήσει. "Δεν πρόκειται να συναινέσουμε σε παρωδία διαλόγου με προειλημμένες αποφάσεις", ήταν το πρώτο και "ο κ. Τσίπρας πέταξε στον κάλαθο των αχρήστων το κεκτημένο της συνεννόησης, προχωρώντας σε εκλογές τον Σεπτέμβριο", το δεύτερο.

Το Ποτάμι

Ο Σταύρος Θεοδωράκης θα προσέλθει με έντονη επιφυλακτικότητα στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, διαμηνύουν από το Ποτάμι, λίγη ώρα μετά την επικοινωνία με τον πρωθυπουργό. Ο κ. Θεοδωράκης απάντησε στον κ. Τσίπρα ότι προσέρχεται στη σύσκεψη με επιφυλακτικότητα για ειλικρινή συνεννόηση την οποία επιδιώκει η κυβέρνηση. "Θα ακούσουμε, θα αποχωρήσουμε και ύστερα θα πάρουμε τις αποφάσεις μας", επισήμαναν στελέχη του Ποταμιού, ενώ ανέφεραν ότι έθεσε το ζήτημα του εκλογικού νόμου καθώς θεωρεί πολύ σημαντικό το ζήτημα της αλλαγής του. Ο επικεφαλής του Ποταμιού είπε στον κ. Τσίπρα ότι "παιδεία, δικαιοσύνη και προσφυγικό είναι οι τομείς όπου τα δείγματα γραφής της κυβέρνησης είναι αρκετά. Η κυβέρνηση δεν έχει δείξει δείγματα ειλικρινούς διαλόγου καθώς καμία πρόταση του Ποταμιού σ’ αυτούς τους τομείς δεν εισακούστηκε".

Ένωση Κεντρώων

Θετικά απάντησε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, σημειώνοντας ωστόσο ότι εκείνος ζήτησε οικουμενική κυβέρνηση και όχι συναίνεση επί μερικών θεμάτων. Για "γέφυρα συνεργασίας" με την κυβέρνηση έκανε λόγο νωρίτερα ο Βασίλης Λεβέντης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο πρόεδρος των Κεντρώων, μίλησε τηλεφωνικά με τον Αλ. Τσίπρα για το ζήτημα της σύγκλησης του Συμβουλίου Αρχηγών και προσφέρθηκε να ψηφίσουν οι βουλευτές του τα μέτρα χωρίς να ζητήσει υπουργεία. Ο κ. Λεβέντης αποκάλυψε ότι θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό, την προσεχή εβδομάδα, προκειμένου να συζητήσουν για τα "9 σημεία" που έχει θέσει το κόμμα της Ένωσης Κεντρώων. "Αν τα δεχτεί, του είπα ότι είμαι έτοιμος να δώσω ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, αλλά όχι να πάρω υπουργεία", δήλωσε και πρόσθεσε: "Πάντως για την ώρα ισχύει η θέση μου για Οικουμενική κυβέρνηση, γιατί εγώ δεν θέλω να είμαι τσόντα".

Χρυσή Αυγή

Η Χρυσή Αυγή δεν θα συμμετέχει στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών. Ο Νίκος Μιχαλολιάκος εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: "Με έκπληξη πληροφορήθηκα ότι η Χρυσή Αυγή δεν θα συμμετάσχει στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών και αναφέρω την λέξη έκπληξη, γιατί κανένας δεν μας τηλεφώνησε ούτε μας εκάλεσε. Η κυβέρνηση βεβαίως εκφράζει την άποψη ότι δεν συνομιλεί με... υποδίκους, όταν αποδεδειγμένα συνομιλεί με καταδίκους σύμφωνα με τις καταγγελίες του πρώην υπουργού Πανούση. Επί της ουσίας βεβαίως σίγουρα δεν έχουμε να πούμε τίποτε με μία κυβέρνηση για το λεγόμενο "προσφυγικό ζήτημα", μια κυβέρνηση άμεσα υπεύθυνη για την παράνομη είσοδο στην Πατρίδα μας εκατοντάδων χιλιάδων αλλοδαπών. Ούτε βεβαίως για το ασφαλιστικό, το οποίο σύμφωνα με το Μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγήσει στην εξαθλίωση τον λαό μας. Η Χρυσή Αυγή καταγγέλλει την κυβέρνηση για την εθνικά επικίνδυνη πολιτική της, καθώς και τους συνενόχους της (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ), οι οποίοι είπαν "ναι" στο Μνημόνιο της αριστεράς στις 14 Αυγούστου 2015".

Η ανακοίνωση του Μαξίμου για τις τηλεφωνικές επικοινωνίες

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το πρωθυπουργικό γραφείο για τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρεται: "Ο πρωθυπουργός επικοινώνησε σήμερα τηλεφωνικά με τους αρχηγούς της Νέας Δημοκρατίας κ. Πλακιωτάκη, του ΚΚΕ κ. Κουτσούμπα, του ΠΑΣΟΚ κ. Γεννηματά, του Ποταμιού κ. Θεοδωράκη και της Ένωσης Κεντρώων κ. Λεβέντη. Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τους συνομιλητές του ότι ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκληθεί σύσκεψη Πολιτικών Αρχηγών προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση σε σχέση με τον Προσφυγικό, εν όψει και της Συνόδου ΕΕ- Τουρκίας, καθώς και να προσδιοριστεί από κοινού διαδικασία Εθνικού Διαλόγου σχετικά με το Ασφαλιστικό και την Συνταγματική Αναθεώρηση. Ο πρωθυπουργός διευκρίνισε στους πολιτικούς αρχηγούς ότι δεν θέτει ως προαπαιτούμενο την συναίνεση, αλλά αυτό που επιδιώκει κατ αρχάς είναι ο συντεταγμένος Εθνικός Διάλογος, η καταγραφή των απόψεων και, βεβαίως, η σύνθεση, εφ όσον διαπιστωθεί ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό".

Όλγα Γεροβασίλη: «Δευτερεύουσας σημασίας, αυτή τη στιγμή, οι αντιδράσεις»

Θετικό χαρακτήρισε το γεγονός ότι υπήρξε ανταπόκριση των πολιτικών αρχηγών στην πρόσκληση του Πρωθυπουργού για σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη κρίνοντας ότι οι όποιες αντιδράσεις είναι αυτή τη στιγμή απολύτως δευτερεύουσας σημασίας. «Το ουσιαστικό είναι ότι, αύριο (σ.σ. σήμερα), η Σύσκεψη θα γίνει. Και είμαστε βέβαιοι ότι οι Πολιτικοί Αρχηγοί θα συμβάλλουν εποικοδομητικά, με τις θέσεις και τις προτάσεις τους, σε όλα τα θέματα που θα συζητηθούν», δήλωσε η κ. Γεροβασίλη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βρετανικό Μουσείο: Νέος διευθυντής μετά το σκάνδαλο κλοπής αρχαιοτήτων - Ποιος είναι
Ο Κάλιναν εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο και τον πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ και αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα το καλοκαίρι
Βρετανικό Μουσείο: Νέος διευθυντής μετά το σκάνδαλο κλοπής αρχαιοτήτων - Ποιος είναι