Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Απ. Τζιτζικώστας: «Ο Τσίπρας αναζητά εναγωνίως, δικαιολογία της αποτυχίας του»

Τι λέει ο υποψήφιος για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας για το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, τη στάση της κυβέρνησης - Τι αναφέρει για τον Πρωθυπουργό και τον τρόπο ανάκαμψης της χώρας

«Είναι εξόφθαλμο ότι ο πρωθυπουργός αναζητά εναγωνίως, δικαιολογία της αποτυχίας του» σχολιάζει σε άρθρο του ο Απόστολος Τζιτζικώστας ενώ συμπληρώνει ότι «διαχειρίζεται το αδιέξοδο της πολιτικής του και τα εσωκομματικά του προβλήματα με τον μόνο τρόπο που γνωρίζει: Πυροτεχνήματα αντιπερισπασμού το κόστος των οποίων καλούνται στο τέλος να πληρώσουν οι πολίτες»,.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει για τον Έλληνα Πρωθυπουργό «ο κ Τσίπρας πρωταγωνιστής, στα λόγια και την πράξη, της στρατηγικής ρήξης κατά τη διάρκεια της εξαετούς κρίσης, προκάλεσε δύο εθνικές εκλογικές αναμετρήσεις και ένα διχαστικό δημοψήφισμα σε διάστημα λίγων μηνών, ακριβώς διότι απέκρουε ακόμη και την ιδέα, πόσο μάλλον την έκφανση μιας ευρύτερης συναίνεσης».

Το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών

Στο άρθρο του ο υποψήφιος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σχολιάζοντας το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών αναφέρει πως «η σπουδή του πρωθυπουργού να ζητήσει σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με περιεχόμενο το οποίο μόνο διασταλτικά μπορούσε να γίνει αποδεκτό, εγείρει για μία ακόμη φορά ερωτήματα για το πώς γίνεται αντιληπτή από το πολιτικό σύστημα η κορυφαία έννοια της «εθνικής συναίνεσης».

«Η κωμικοτραγική εξήγηση που ο ίδιος διατύπωσε δημόσια «μου ζητούσαν συναίνεση στην καταστροφή ενώ εγώ τους ζητώ συναίνεση για την λύτρωση» αποκαλύπτει την μικροπολιτική παθογένεια με την οποία ένας νέος ηλικιακά πλην γηραιός ως προς τις αντιλήψεις πολιτικός, διεκδικεί και εν συνεχεία διαχειρίζεται την εξουσία» λέει χαρακτηριστικά.

Όπως επισημαίνει «η πλήρης ανακολουθία ανάμεσα στην πολιτική συμπεριφορά κατά τη διάρκεια της αντιπολιτευτικής περιόδου και της κυβερνητικής θητείας που ακολουθεί, είναι ίσως ο κορυφαίος παράγοντας για τη σταδιακή απαξίωση των κομμάτων στη συνείδηση των πολιτών. Και είναι μία από τις βασικές αιτίες που οδηγηθήκαμε στη μεγαλύτερη και βαθύτερη μεταπολεμικά κρίση όπως και ο βασικός λόγος που αδυνατούμε να εξέλθουμε από αυτήν».

Πώς σχολιάζει τη στάση της κυβέρνησης

Ο υποψήφιος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δεν παρέλειψε να σχολιάσει και τη στάση της κυβέρνησης λέγοντας πως «η αναξιοπιστία δεν αφορά μόνον στην ολοένα διευρυνόμενη απόσταση προεκλογικών εξαγγελιών και κυβερνητικών αποφάσεων. Αφορά και στους συνεχιζόμενους, εν μέσω κρίσης, μικροκομματικούς χειρισμούς που μόνο στόχο έχουν μια πρόσκαιρη και πρωτίστως επικοινωνιακή διέξοδο».

Ταυτόχρονα τόνισε ότι «υπάρχει πολιτική ουσία, δηλαδή πραγματικό όφελος για τους πολίτες και τη χώρα, από τέτοιες «πρωτοβουλίες»; Υπάρχει αληθινή πρόθεση αναγνώρισης -έστω και έμμεσης- κορυφαίων λαθών, απόρριψης ιδεολογικοπολιτικών εμμονών, υιοθέτησης μιας μετριοπαθούς ως προς την πολιτική συμπεριφορά αλλά τολμηρής ως προς την άσκηση αναπτυξιακής και προοδευτικής πολιτικής, στάσης; Υπάρχει, με άλλα λόγια, ειλικρινής διάθεση να βρεθεί ο ελάχιστος κοινός παρονομαστής για τη θεμελίωση μιας εθνικής συναίνεσης προς όφελος της σκληρά δοκιμαζόμενης κοινωνίας;»

«Αν υπήρχαν οι παραπάνω προϋποθέσεις, τότε θα είχαν προϋπάρξει ανάλογες επιμέρους κινήσεις ή έστω εκδήλωση προθέσεων προς αυτή την κατεύθυνση. Δυστυχώς όμως, τα κυβερνητικά πεπραγμένα σε μείζονες τομείς καταδεικνύουν το ακριβώς αντίθετο: Όπως στην Παιδεία όπου ξηλώνεται ο μόνος νόμος που εγκρίθηκε με πλειοψηφία μεγαλύτερη των 5/6 της Βουλής ( 255 βουλευτών) για να παραδοθούν ξανά τα Πανεπιστήμια στις πρακτικές που τα οδήγησαν στην απαξίωση. Όπως στην εσωτερική ασφάλεια με την επικίνδυνα αλλοπρόσαλλη πολιτική στην διαχείριση μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών αλλά και με το τεράστιο θέμα που ανεδείχθη σε σχέση με την εγχώρια τρομοκρατία και τις εύλογες απορίες που γεννώνται από τις σχέσεις κυβερνητικών στελεχών με αμετανόητους καταδικασθέντες εγκληματίες. Όπως στην Οικονομία όπου η ανερμάτιστη και αναποτελεσματική πολιτική μηνών οδήγησε όχι στην έξοδο από την κρίση αλλά στην επιδείνωση της. Η στοχοποίηση της επιχειρηματικότητας, η νέα υπερφορολόγηση, η αποθάρρυνση κάθε επενδυτικής πρωτοβουλίας, ασφαλώς και δεν είναι πολιτικές οι οποίες προέκυψαν από …..συναινετικές διαδικασίες! Το αντίθετο», είπε χαρακτηριστικά. 

Ο τρόπος ανάκαμψης της χώρας

Όπως επεσήμανε, ο Απόστολος Τζιτζικώστας στο άρθρο του που δημοσιεύθηκε στο Βήμα της Κυριακής «πρέπει έστω και τώρα, που βρισκόμαστε ήδη στο και πέντε, να γίνει αντιληπτό ότι ο μόνος τρόπος επιβίωσης και ανάκαμψης της χώρας , είναι η εκπόνηση ενός εθνικού σχεδίου αναγέννησης με στόχους, δράσεις και χρονοδιαγράμματα. Ενός σχεδίου που θα αντιμετωπίζει τις παθογένειες αλλά και θα προτάσσει τα πλεονεκτήματα, τις δυναμικές προοπτικές της χώρας στο σύγχρονο διεθνές περιβάλλον. Και αυτό το σχέδιο είναι πράγματι ένα κεφάλαιο στο οποίο η εθνική συναίνεση είναι και ζητούμενο και προϋπόθεση.

Όχι όμως ερήμην της κοινωνίας και των πολιτών, όχι ένα σχέδιο κομματικής έμπνευσης και προέλευσης . Πρέπει να είναι ένα σχέδιο που θα εκπονηθεί και θα συμφωνηθεί ευρύτερα, ένα σχέδιο που θα συνιστά μια νέα κοινωνική συμφωνία για να ξεπεραστεί η πολυεπίπεδη και πολυετής κρίση».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ