Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

«Δεν τίθεται θέμα εξόδου της Ελλάδας από τη Σένγκεν», λέει η κυβέρνηση

Συγχορδία δημοσιευμάτων στον ευρωπαϊκό Τύπο εμφάνισαν την Ελλάδα να απειλείται με έξοδο από τη ζώνη του Σένγκεν, λόγω της αδυναμίας της να ελέγξει τα σύνορά της

«Δεν τίθεται θέμα εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν», διαβεβαιώνει η κυβέρνηση, διαψεύδοντας το μπαράζ δημοσιευμάτων που θέλουν να αυξάνονται οι πιέσεις ορισμένων εταίρων προς την χώρα μας λόγω αδυναμίας ελέγχου των συνόρων. Παράλληλα- κι ενώ έχει διαρρεύσει έγγραφο της προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, με σχέδιο 2ετούς κατάργησης της ζώνης Σένγκεν- η Κομισιόν διαβεβαιώνει ότι επιθυμεί την διατήρηση της Σένγκεν, αλλά περιμένει και «απτά αποτελέσματα» από την Ελλάδα σε hot spots και μετεγκατάσταση, μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της 17ης Δεκεμβρίου.

Γεροβασίλη: Ουδέποτε τέθηκε ζήτημα εξόδου από τη Σένγκεν»

Αναληθή χαρακτήρισε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, δημοσιεύματα που αναφέρονται σε έξοδο της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν. «Στο πλαίσιο της Ε.Ε. ουδέποτε έχει τεθεί ζήτημα εξόδου της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν. Ωστόσο αναπαράγονται αναληθή δημοσιεύματα τα οποία αναφέρονται σε αυτό, προσπαθώντας να επιρρίψουν ευθύνες στην Ελλάδα για τη διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Πρόσθεσε ακόμη ότι «η χώρα υλοποιεί, παρά τις μεγάλες δυσκολίες, τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις, δηλαδή, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία κέντρων ταυτοποίησης - των λεγόμενων hot spots- την κατασκευή κέντρων φιλοξενίας, καθώς και την αποτελεσματική διαχείριση των συνόρων». Όπως ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος, «το γεγονός αυτό αναγνωρίσθηκε σαφώς και κατά την πρόσφατη συνάντηση οκτώ κρατών-μελών, στο περιθώριο της Συνόδου Ε.Ε.-Τουρκίας». Η κ. Γεροβασίλη δήλωσε επίσης ότι η Ελλάδα αναμένει την από πλευράς των Ευρωπαίων εταίρων εκπλήρωση και των δικών τους δεσμεύσεων». Δυστυχώς, συμπλήρωσε, «υπάρχουν ευρωπαϊκοί κύκλοι που επιμένουν να διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα και να πιστεύουν ότι το μέλλον της Ευρώπης μπορεί να χτιστεί με φοβικά αντανακλαστικά, φράχτες και αποκλεισμούς». Οι ίδιοι κύκλοι, σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο, «αναπαράγουν τις τελευταίες μέρες το εχθρικό κλίμα προς την Ελλάδα, με την απαράδεκτη απειλή περί εξόδου από τη Συνθήκη Σένγκεν, και δυστυχώς, κάποιοι στην Ελλάδα υιοθετούν άκριτα αυτές τις προσεγγίσεις».

Κομισιόν: «Θέλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα»

Τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για διατήρηση της ακεραιότητας της ζώνης Σένγκεν επανέλαβε η αρμόδια για τα θέματα Μετανάστευσης Νατάσα Μπερτό. «Η θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να διατηρήσει τη Σένγκεν και να βοηθήσει την Ελλάδα και άλλα κράτη-μέλη στην αντιμετώπιση των μεγάλων προσφυγικών ροών στα εδάφη τους», είπε και συμπλήρωσε πως προς αυτήν την κατεύθυνση η Κομισιόν καταβάλλει κάθε προσπάθεια. Η ίδια είπε ότι θα υπάρξει συζήτηση για την προσφυγική κρίση στο Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών αύριο, Παρασκευή, ενώ παράλληλα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προετοιμάζει μια αναλυτική έκθεση για τη λειτουργία των hot spots και για το μηχανισμό της μετεγκατάστασης για τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου. Ερωτηθείσα για τις δεσμεύσεις της Ελλάδας που πρέπει να έχουν εκπληρωθεί μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, η Ν. Μπερτό είπε πως υπάρχει ένας αριθμός αιτημάτων στα οποία έχουν ζητηθεί από την Ελλάδα να σημειώσει πρόοδο. Συγκεκριμένα, αναμένονται «απτά αποτελέσματα» στην εφαρμογή των hot spots και τη διαδικασία μετεγκατάστασης μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της 17ης Δεκεμβρίου, μεταξύ των οποίων είναι η ενεργοποίηση του «μηχανισμού πολιτικής προστασίας» και του μηχανισμού για την αποστολή στα ελληνικά σύνορα των Ομάδων Άμεσης Επέμβασης της Frontex, (RABIT).

Κατάινεν: «Είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε την Ελλάδα»

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Γ. Κατάινεν, ερωτηθείς αν και κατά πόσο ευσταθούν τα δημοσιεύματα περί ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν και αν το θέμα συζητήθηκε στο Κολλέγιο των Επιτρόπων απάντησε τα εξής: «Δεν είχαμε σχετική συζήτηση στο Κολλέγιο των Επιτρόπων, τουλάχιστον κατά την παρουσία μου. Όλοι κατανοούν τη δύσκολη κατάσταση στην Ελλάδα και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Επιτροπή και κράτη μέλη της ΕΕ είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν τις ελληνικές αρχές να διαφυλάξουν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Είναι πολύ σημαντικό για την ενότητα της Ευρώπης και για τον χώρο Σένγκεν και ελπίζω πραγματικά ότι μπορούμε να συνεργαστούμε στενά με τις ελληνικές αρχές, ώστε να διασφαλίσουμε ότι οι ελευθερίες που απολαμβάνουν οι Ευρωπαίοι μπορούν να διατηρηθούν. Αυτό είναι δυνατό μόνο αν μπορούμε να διασφαλίσουμε τα εξωτερικά μας σύνορα. Όπως ανέφερα, όλοι καταλαβαίνουμε τη δύσκολη κατάσταση στην Ελλάδα και για το λόγο αυτό, οι πάντες είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν».

Φερχόφσταντ: «Τα σύνορα της Ελλάδας μοιάζουν με...ελβετικό τυρί»

Επικριτικός έναντι της Ελλάδας εμφανίστηκε χθες ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Γκι Φερχόφσταντ. «Δεν είναι δυνατόν τα εξωτερικά σύνορα της Σένγκεν να μοιάζουν με ελβετικό τυρί. Αν η Ελλάδα αδυνατεί να ελέγξει τα σύνορά της, που είναι και σύνορα της Σένγκεν, τότε θα πρέπει να αποδεχθεί την βοήθεια της Ε.Ε.» ανέφερε ο Βέλγος πολιτικός, ο οποίος κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να εξηγήσει στο Ευρωκοινοβούλιο πώς θα φυλάξει αποτελεσματικά τα ελληνικά σύνορα και γιατί δεν αποδέχεται τη συνδρομή συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής της ΕΕ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ