Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Αλ. Τσίπρας: «Θα δώσουμε πολιτική μάχη για την υπεράσπιση των θέσεών μας»

Βασικό θέμα στην Π.Γ. ΣΥΡΙΖΑ οι αλλαγές στο ασφαλιστικό

Θα δοθεί πολιτική μάχη για την υπεράσπιση των ελληνικών θέσεων για μια βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό, δήλωσε στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας.

Τόσο για το ασφαλιστικό, όσο και συνολικά για τη διαπραγμάτευση σχετικά με την πορεία του ελληνικού προγράμματος και τη συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους, ο κ. Τσίπρας τόνισε τη σημασία των διεθνών επαφών της κυβέρνησης και του κόμματος, στην κατεύθυνση οικοδόμησης ευρύτερων προοδευτικών συμμαχιών.

Σχετικά με τις προτάσεις της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό την ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ ενημέρωσε ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Κατρούγκαλος.

Κατά τη συνεδρίαση ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης την επόμενη περίοδο, οι οποίες, σύμφωνα με πηγές από τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν εξαντλούνται μόνο στην κατάθεση της πρότασης για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και τα κόκκινα δάνεια.

«Τους επόμενους δύο μήνες η κυβέρνηση θα προχωρήσει την αναγκαία μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, στην κατάθεση του αναπτυξιακού νόμου, στις νομοθετικές ρυθμίσεις για την εθελούσια αποκάλυψη των αδήλωτων καταθέσεων, καθώς και στη διαδικασία αδειοδότησης των καναλιών» αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Στη συνεδρίαση της ΠΓ έγινε επίσης εκτεταμένη συζήτηση για τις δυσμενείς επιπτώσεις της Διατλαντικής Εμπορικής Συμφωνίας ΗΠΑ-ΕΕ και αποφασίστηκε ότι στο επόμενο διάστημα, το κόμμα θα αναλάβει συναφείς πρωτοβουλίες σε επίπεδο κινήματος, στην Ελλάδα και την Ευρώπη. 

Απάντηση στην αντιπολίτευση

Στην κριτική που άσκησε η αντιπολίτευση, απάντηση έδωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, η οποία μίλησε για «υποκρισία και ανευθυνότητα».

«Μετά την άρνηση των αντιπολιτευόμενων κομμάτων να συγκροτήσουν εθνικό μέτωπο για την υπεράσπιση των συντάξεων σήμερα εμφανίζονται να αρνούνται τη συζήτηση με την κυβέρνηση και εκ του ασφαλούς να ασκούν κριτική» αναφέρει.

Σύμφωνα με την ίδια, η κυβέρνηση «επιχειρεί με το μικρότερο δυνατό κόστος να διορθώσει τα λάθη και τις παραλείψεις ΠΑΣΟΚ – ΝΔ και να εξουδετερώσει τις παθογένειες ενός ασφαλιστικού συστήματος πελατειακού, ανορθολογικού και στρεβλού που συντηρούσε ανισότητες και είχε καταστεί και εξαιτίας της μνημονιακής πολιτικής της λιτότητας και της ανεργίας μη βιώσιμο».

Όπως υποστηρίζει, με την πρόταση της κυβέρνησης:

1. Δεν μειώνονται οι σημερινές κύριες συντάξεις

2. Θεσμοθετείται ρήτρα ανάπτυξης για τις από δω και στο εξής χορηγούμενες συντάξεις ώστε να αυξάνονται κατά αναλογία με την αύξηση του ΑΕΠ

3. Θεσμοθετείται για πρώτη φορά εθνική σύνταξη απολύτως εγγυημένη από το κράτος ακόμα και για τους μακροχρόνια άνεργους

4. Εξορθολογικοποιείται το σύστημα υπολογισμού συντάξεων και ενοποιούνται τα Ταμεία ώστε να δημιουργηθούν οικονομίες κλίμακας και να εξοικονομηθούν λειτουργικές δαπάνες

5. Οι εισφορές συνδέονται πλέον με το φορολογητέο εισόδημα και σταματά το σύστημα της αυθαίρετης κλιμάκωσης ανάλογα με τα χρόνια εργασίας για όλες τις κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών

«Η μεταρρύθμιση της κυβέρνησης αποσκοπεί στην διάσωση του ασφαλιστικού συστήματος και δίνει για πρώτη φορά προοπτική βελτίωσης των συνθηκών ζωής των συνταξιούχων με την εισαγωγή της ρήτρας ανάπτυξης στην κύρια σύνταξη.

»Στόχος της κυβέρνησης είναι ακριβώς η αποφυγή ενός νέου αδιεξόδου που θα οδηγήσει σε νέες οριζόντιες μειώσεις στο εγγύς μέλλον. Βρισκόμαστε δηλαδή στον αντίποδα όσων έκαναν επί πέντε χρόνια ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, στον αντίποδα της λογικής των οριζόντιων περικοπών που μείωναν το εισόδημα των συνταξιούχων και δεν έδιναν απολύτως καμία προοπτική» καταλήγει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ