Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Δ. Αβραμόπουλος: «Θα διατηρήσουμε τη Συνθήκη Σένγκεν με όλα τα μέσα»

Χτίζοντας φράκτες, υποτιμούμε το μέλλον της Ευρώπης, τονίζει ο αρμόδιος επίτροπος

Σαφές μήνυμα προς τα κράτη μέλη που διαφοροποιούνται από την επίσημη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο θέμα της μετανάστευσης, έστειλε ο αρμόδιος επίτροπος, Δημήτρης Αβραμόπουλος, επαναλαμβάνοντας τη θέση του για διατήρηση της Συνθήκης Σένγκεν. Σε συνέντευξή του στη βελγική τηλεόραση, ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε πως τον τελευταίο χρόνο η ΕΕ δούλεψε πολύ σκληρά, ώστε να διαμορφωθεί μία κοινή μεταναστευτική πολιτική, η οποία δεν υπήρχε πριν.

«Η συνθήκη Σένγκεν αποτελεί τη μεγαλύτερη κατάκτηση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης» σημείωσε και εξέφρασε τη διαφωνία του με τη άποψη ότι η συνθήκη Σενγκεν δεν δούλεψε ποτέ. «Η δυνατότητα της ελεύθερης μετακίνησης στην Ευρώπη θα πρέπει να παραμείνει με όλα τα μέσα. Πηγαίνοντας πίσω στις εθνικές πολιτικές, χτίζοντας φράκτες, υποτιμούμε το μέλλον της Ευρώπης, και εγώ και η Επιτροπή είμαστε οι εγγυητές των συνθηκών. Και θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό, όχι μόνο για να διατηρήσουμε τη Σένγκεν, αλλά και να λύσουμε όλα τα πράγματα» είπε χαρακτηριστικά. Όπως ανέφερε ο Ευρωπαίος επίτροπος, η υποχρέωση των κρατών-μελών είναι η υποστήριξη των αρχών και των αξιών της ΕΕ, υπενθυμίζοντας πως όλοι θα κριθούν από τους πολίτες τους. «Είμαι πολύ ανήσυχος από την αύξηση της ξενοφοβίας, του λαϊκισμού και το εθνικισμού. Τα κράτη-μέλη έχουν τεράστια ευθύνη. Είναι πολύ απλό να λες πως διαφωνείς και πως θα χτίσεις φράχτες και πως θα αποχωρήσεις από την ΕΕ. Έτσι, θα προχωρήσουμε μπροστά; Φυσικά ανησυχώ για το μέλλον των παιδιών μου, αλλά δεν θα αφήσω ποτέ να επικρατήσει ο φόβος» επισήμανε.

1,36 εκατ. ευρώ για συσκευές δακτυλικών αποτυπωμάτων

Εξάλλου, έκτακτη χρηματοδότηση για την Ελλάδα, ύψους 1,36 εκατ. ευρώ για την απόκτηση 90 συσκευών λήψης δακτυλικών αποτυπωμάτων αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κομισιόν, οι συσκευές δακτυλικών αποτυπωμάτων είναι απαραίτητες για την ορθή ταυτοποίηση και καταγραφή των μεταναστών στα ελληνικά σύνορα, αλλά και για την αποτελεσματική λειτουργία των hotspots που έχουν δημιουργηθεί στη Λέσβο, τη Χίο, τη Λέρο, την Κω και τη Σάμο.

«Οι 90 συσκευές δακτυλικών αποτυπωμάτων θα συνδέονται με το κεντρικό σύστημα της κοινής βάσης EURODAC για την ανταλλαγή πληροφοριών και θα εγκατασταθούν στα σημεία διέλευσης των συνόρων σε όλη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένων των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου», αναφέρει η ανακοίνωση της Επιτροπής. Σημειώνεται ότι το ποσό των 1,36 εκατ. ευρώ προέρχεται από το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας (ISF). Η Επιτροπή επισημαίνει, επίσης, ότι αυτή η έκτακτη βοήθεια προς την Ελλάδα εντάσσεται στο πλαίσιο στήριξης συγκεκριμένων αποτελεσματικών δράσεων στα κράτη-μέλη που αντιμετωπίζουν μεγάλες μεταναστευτικές πιέσεις. Η συνολική έκτακτη χρηματοοικονομική βοήθεια που έχει προβλέψει η Επιτροπή για το 2016 σε όλα τα κράτη-μέλη ανέρχεται σε 55,9 εκατ. ευρώ, από το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας και σε 133 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (AMIF). Για την Ελλάδα, το εθνικό πρόγραμμα ανέρχεται σε περίπου 509 εκατομμύρια ευρώ για την περίοδο 2014-2020, εκ των οποίων 33 εκατ. ευρώ έχουν ήδη καταβληθεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες: Ο Πούτιν δεν διέταξε την δολοφονία Ναβάλνι
Η αμερικανική εκτίμηση βασίστηκε σε μια σειρά πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων διαβαθμισμένων πληροφοριών, και σε μια ανάλυση των δημόσιων...
Αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες: Ο Πούτιν δεν διέταξε την δολοφονία Ναβάλνι