Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: «Η Ελλάδα έχει πολλές αρετές και πλούσιο μέλλον…»

«Χωρίς τη Σένγκεν, το ευρώ δεν θα έχει σημασία» δήλωσε χαρακτηριστικά

Χώρα "με πολλές αρετές και πλούσιο μέλλον" χαρακτήρισε την Ελλάδα ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ενώ αναφερόμενος στη συνθήκη Σένγκεν είπε πως δίχως αυτή, δεν θα έχει σημασία το ευρώ. «Ως Κομισιόν και Eurogroup καταφέραμε να αποφύγουμε την έξοδο της Ελλάδα από την Ευρωζώνη, πολλοί είπαν ότι έπρεπε να ασχοληθούμε και με άλλα πράγματα εκτός από την Ελλάδα, όμως εμείς το κάναμε γιατί η Ελλάδα είναι ένα από τα κράτη-μέλη με πολλές αρετές και πλούσιο μέλλον» είπε χαρακτηριστικά ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Αναφερόμενος στη ζώνη Σένγκεν, ο Γιούνκερ δήλωσε ότι αν η ανεργία αυξηθεί στην ΕΕ, τότε το σύστημα που επιτρέπει στους πολίτες να ταξιδεύουν χωρίς διαβατήριο θα καταρρεύσει, ενώ πρόσθεσε ότι η διατήρηση του ενιαίου νομίσματος θα ήταν άσκοπη σε μια τέτοια περίπτωση. "Η ζώνη Σένγκεν είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της διαδικασίας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Δίχως τη ζώνη Σένγκεν, χωρίς την ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων, χωρίς την ελευθερία των ευρωπαίων πολιτών για να ταξιδεύουν" το ευρώ δεν θα έχει σημασία.

"Και το ίδιο ισχύει και για τη σχέση μεταξύ της Σένγκεν, της ελεύθερης κυκλοφορίας και της εσωτερικής αγοράς. Αν κάποιος θέλει να καταστρέψει τη ζώνη Σένγκεν, τότε τελικά, αυτό που πρόκειται να κάνει είναι να τελειώνει με την ενιαία αγορά επίσης. Και αυτό οδηγεί σε θέματα ανεργίας στην Ευρώπη. Λιγότερη ζώνη Σένγκεν σημαίνει λιγότερη απασχόληση, λιγότερη οικονομική ανάπτυξη", υπογράμμισε ο Γιούνκερ.

Για την προσφυγική κρίση ο Πρόεδρος της Κομισιόν επέκρινε τα κράτη μέλη που "δεν τήρησαν τις δεσμεύσεις τους" όσον αφορά την κατανομή των αιτούντων άσυλο στους κόλπους της ΕΕ που εισέρχονται στη γηραιά ήπειρο από την Ιταλία και την Ελλάδα. "Δεν είναι η Επιτροπή" που απέτυχε, αλλά "ορισμένα κράτη μέλη δεν τήρησαν τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν" στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος "μετεγκατάστασης", δήλωσε ο Γιούνκερ. Τέλος, για το βρετανικό ζήτημα ο κ. Γιούνκερ δήλωσε "σχεδόν βέβαιος" για την επίτευξη συμφωνίας όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις που ζητεί η Βρετανία προκειμένου να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. "Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι θα έχουμε μια συμφωνία, όχι έναν συμβιβασμό, μια λύση, μια μόνιμη λύση, τον Φεβρουάριο", τόνισε ο Γιούνκερ αφότου δήλωσε "ούτε αισιόδοξος, ούτε απαισιόδοξος".

«Πεπεισμένος» ο Γιούνκερ για την επανένωση της Κύπρου εντός του 2016

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε «πεπεισμένος» για τη διευθέτηση του Κυπριακού ζητήματος εντός του πρώτου εξαμήνου του 2016, την ώρα που οι διαπραγματεύσεις για την επανένωση εισέρχονται σε καθοριστική φάση. «Έχω βαθιά πεποίθηση ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους θα περιμένουμε μία συμφωνία για την επανένωση του νησιού» δήλωσε ο Γιούνκερ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες για τις προκλήσεις στην Ευρώπη το 2016. «Ελπίζω πράγματι να γίνει αυτό γιατί αγαπώ πολύ τους Κυπρίους», των οποίων οι κοινότητες, η ελληνοκυπριακή και η τουρκοκυπριακή, έχουν χωρίσει εδώ και 40 χρόνια, τόνισε. «Ελπίζω ότι το 2016 θα είναι η χρονιά κατά τη διάρκεια της οποίας θα μπορέσουμε να δούμε την οριστική επίλυση του Κυπριακού ζητήματος» τόνισε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ