Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Αλ. Τσίπρας: «Συμβολικό το ποσό για αντιμετώπιση του προσφυγικού»

Διευρυμένη συνάντηση για το προσφυγικό στο Λονδίνο παρουσία Τσίπρα

Παρά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα έχει λάβει ένα συμβολικό ποσό για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, αλλά η μάχη των πολιτών δεν είναι συμβολική, είναι ανεκτίμητη, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Διάσκεψης για τη Συρία στο Λονδίνο. Υπογράμμισε ότι η διεθνής κοινότητα έχει μεγάλη ευθύνη γι' αυτή την κρίση και ζήτησε η αντιμετώπιση του ζητήματος να γίνει με βάση τις ανθρωπιστικές αξίες, «δεν μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε ρίχνοντας ανθρώπους στη θάλασσα» σημείωσε.

Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις προσπάθειες που κάνει η Ελλάδα η οποία «έχει βιώσει τις επιπτώσεις της ανθρωπιστικής κρίσης και επιμένουμε να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση με βάση της ανθρωπιστικές αξίες». Ζήτησε ένα ισχυρό πρόγραμμα επανεγκατάστασης και εκτίμησε ότι η κρίση αυτή θα διαρκέσει για πάρα πολλά χρόνια. Αναρωτήθηκε «τι θα συνέβαινε σε εκατομμύρια Σύριους αν η Τουρκία, ο Λίβανος είχαν αποφασίσει να χτίσουν τοίχους ή όλες οι ευρωπαϊκές χώρες έλεγαν δεν θέλουμε μετανάστες». Επέμεινε στην ανάγκη συνεργασίας και βοήθειας προς τις χώρες που γειτονεύουν με τη Συρία και φέρουν το βάρος εκατομμύρια προσφύγων καθώς και την παύση των εχθροπραξιών.

Διευρυμένη συνάντηση για το προσφυγικό

Η εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας συζητήθηκε στην εξαμερή συνάντηση για την προσφυγική κρίση, με τη συμμετοχή του Αλ. Τσίπρα.

Στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Διάσκεψης Δωρητών για τη Συρία στο Λονδίνο, συμμετείχε ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, μαζί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, την καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, τον καγκελάριο της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας, Μάρκ Ρούτε, και τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου. Έμφαση κατά τη συζήτηση, δόθηκε στη μείωση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, στην εφαρμογή της συμφωνίας επανεισδοχής Ελλάδας-Τουρκίας και στην προώθηση ενός αξιόπιστου μηχανισμού επανεγκατάστασης προσφύγων, απευθείας από την Τουρκία στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Νωρίτερα, ο Αλ. Τσίπρας είχε κατ' ιδίαν συναντήσεις με την καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ και τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον. Στο περιθώριο της Διάσκεψης ο πρωθυπουργός είχε επίσης συνάντηση με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Φίλιπο Γκράντι.

Η ΕΕ δεσμεύθηκε για την παροχή άνω των 3 δισ. δολαρίων

Στόχος της διάσκεψης που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ είναι η συγκέντρωση 7,73 δισ. δολαρίων για 4,6 εκατομμύρια πρόσφυγες και 13,5 εκατομμύρια ανθρώπους που χρίζουν βοήθειας στο εσωτερικό της Συρίας. Οι χώρες στην περιοχή ζητούν επιπλέον 1,2 δισεκατομμύριο δολάρια. Κατά την πρώτη ημέρα εργασιών της διάσκεψης δωρητών για τη Συρία, η οποία επισκιάζεται από το φρένο στις ειρηνευτικές συνομιλίες στη Γενεύη και τις σφοδρές συγκρούσεις στο συριακό έδαφος, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύθηκε για την παροχή άνω των 3 δισ. δολαρίων φέτος και οι ΗΠΑ για το ποσό των 890 εκατ. δολαρίων, η Γερμανία δύο δισ. δολάρια και το Ηνωμένο Βασίλειο 1,7 δισ. δολάρια. Οι συνδιοργανωτές της διάσκεψης, η Βρετανία, η Νορβηγία και η Γερμανία, ήταν οι πρώτοι που ανακοίνωσαν τις συνεισφορές τους ακολουθούμενες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ισπανία και άλλα κράτη.

Αξιολόγηση και προσφυγικό στη συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ

Τη σημασία της ταχείας αξιολόγησης υπογράμμισαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ στην κατ' ιδίαν συνάντηση που είχαν στο περιθώριο της Διάσκεψης Δωρητών για τη Συρία που πραγματοποιείται σήμερα στο Λονδίνο. Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε τη σημασία της ταχείας και επιτυχούς ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος, ενώ ενημέρωσε την κ. Μέρκελ σχετικά με τα θετικά στοιχεία που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία, όπως και για την πρόταση ασφαλιστικής μεταρρύθμισης εν αναμονή της απάντησης των θεσμών. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι ο Φεβρουάριος αποτελεί κρίσιμο μήνα για τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, καθώς και ότι όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των κρατών - μελών της Ε.Ε. και της Τουρκίας, θα πρέπει να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει.

Τι συζητήθηκε στη συνάντηση Τσίπρα-Κάμερον

Στο περιθώριο της Διάσκεψης Δωρητών για τη Συρία χθες στο Λονδίνο, ο Πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, συνάντησε κατ’ ιδίαν τον Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Ντέιβιντ Κάμερον. Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, η συνάντησή τους επικεντρώθηκε στο προσφυγικό ζήτημα και συζητήθηκε η σημασία της ανάπτυξης προγραμμάτων εκπαίδευσης και απασχόλησης για τους Σύρους πρόσφυγες στις γειτονικές με τη Συρία χώρες, η οποία περιλαμβάνεται στους στόχους της Διάσκεψης Δωρητών. Υπογραμμίστηκαν, επίσης, οι προσπάθειες που καταβάλει η Ελλάδα για ανθρώπινη και αποτελεσματική διαχείριση των προσφυγικών ροών, καθώς και η αναγκαιότητα άμεσης εφαρμογής του Σχεδίου Δράσης που συμφωνήθηκε μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας. Σε αυτό το πλαίσιο, συζητήθηκαν οι δυνατότητες συμβολής του Ηνωμένου Βασιλείου στη διαχείριση των προσφυγικών ροών. Επιπλέον, συζητήθηκαν το Κυπριακό, καθώς και οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται σχετικά με την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τελευταία η Ελλάδα σε 9 κρίσιμους δείκτες
H κάλυψη της απόστασης των εισοδημάτων των Ελλήνων πολιτών από τα αντίστοιχα της Ε.Ε., που γιγαντώθηκε στην περίοδο των μνημονίων, δεν θα είναι...
Τελευταία η Ελλάδα σε 9 κρίσιμους δείκτες