Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Δημ. Αβραμόπουλος: «Η Ελλάδα δεν μπορεί να εκδιωχθεί από τη Σένγκεν»

«Δεν υπάρχει τέτοια διαδικασία», τόνισε ο επίτροπος Μετανάστευσης

Η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει από τη ζώνη Σένγκεν παρά τη θέλησή της, δηλώνει ο ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος στον Βήμα 99,5, διευκρινίζοντας όμως ότι το συμβούλιο της Σένγκεν μπορεί να επαναφέρει προσωρινά τους συνοριακούς ελέγχους. «Δεν μπορεί να βγει [η Ελλάδα] από τη Σένγκεν, παρά μόνο αν η ίδια το θελήσει [...] Δεν υπάρχει τέτοια διαδικασία» δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος στον ραδιοσταθμό. Παραδέχτηκε όμως ότι υπάρχει ένας «κίνδυνος»: «Αν κάποια χώρα δεν ανταποκρίνεται πλήρως στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει, δηλαδή να προστατεύει τα ευρωπαϊκά σύνορα και την ελεύθερη διακίνηση αγαθών, προϊόντων, ανθρώπων, τότε το συμβούλιο της Σένγκεν μπορεί να παίρνει απόφαση και να επαναφέρει τους εσωτερικούς συνοριακούς ελέγχους για μια περίοδο. Δεν είναι λοιπόν έξοδος και να σας πω και κάτι; Το κάνουν πολλές χώρες και μόνες τους, π.χ. σήμερα ανάμεσα στη Γερμανία και την Αυστρία, εξαιτίας των ισχυρών προσφυγικών πιέσεων στα σύνορα τους, έχουν επανέλθει οι συνοριακοί έλεγχοι.

475 εκατ. ευρώ από ΕΕ για το προσφυγικό στην Ελλάδα

Ο επίτροπος Μετανάστευσης της ΕΕ αναφέρει επίσης ότι η έκθεση του Κολεγίου των Επιτρόπων για το προσφυγικό δεν είναι συνδεδεμένη με τα hot spots. «Η έκθεση λοιπόν που είδε το φως της δημοσιότητας πριν από λίγες ημέρες, που είναι καθαρά εσωτερική, τεχνική και έχει γίνει από ειδικούς από όλες τις χώρες, εντόπισε προβλήματα στη διαχείριση των συνόρων της χώρας, στα αεροδρόμια, στα λιμάνια. Άρα, δεν είναι άμεσα συνδεδεμένο με τα hotspots» είπε. Ακόμα, ο κ. Αβραμόπουλος επισήμανε ότι η ΕΕ διαθέτει 475 εκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση του προσφυγικού στην Ελλάδα, ένα ποσό για το οποίο «έπρεπε να συσταθεί μια διαχειριστική αρχή [...] Ζητήθηκε λοιπόν από την ελληνική πλευρά να συσταθεί αυτή η διαχειριστική αρχή, η οποία τώρα, απ’ ό,τι πληροφορούμαι, ολοκλήρωσε τη σύστασή της και μπορεί να τεθεί σε λειτουργία. Άρα τα χρήματα υπάρχουν, πρέπει να στηθούν τα hotspots». Ο ευρωπαίους επίτροπος τάχθηκε επίσης υπέρ της πρότασης Μουζάλα για επαναπροώθηση προσφύγων. «Έρχεται σε πλήρη αρμονία με την πρωτοβουλία που ανέλαβα πριν λίγο καιρό για τη σύσταση ευρωπαϊκής ακτοσυνοριοφυλακής [...] Σε λίγο καιρό θα δείτε την Frontex να μετατρέπεται στο πρώτο οργανωμένο πανευρωπαϊκό σώμα φύλαξης των συνόρων.

Απειλή Βέρνερ για αποπομπή της Ελλάδας

Έπειτα από τις πρόσφατες απειλές για αποπομπή της Ελλάδας από τη Σένγκεν, τις οποίες εξαπέλυσε η αυστριακή υπουργός Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, τη σκυτάλη παρέλαβε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Μάνφρεντ Βέρνερ, απειλώντας με «προσωρινή» αποπομπή της Ελλάδας. «Ο πρωθυπουργός Τσίπρας υποσχέθηκε πολλά, αλλά λίγα τήρησε» είπε στην αυστριακή Die Presse o γερμανός πολιτικός, προερχόμενος από την Χριστιανοκοινωνική Ένωση της Βαυαρίας, απαντώντας σε ερώτηση για το αν αποτελούν εφαρμόσιμη λύση οι απειλές της αυστριακής υπουργού Εσωτερικών. Επισήμανε ακόμα πως η έκθεση ειδικών υπήρξε εξαιρετικά αρνητική, και πως σε μεγάλο μέρος τα hotspots δεν υπάρχουν ακόμη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ