Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ως κατεπείγον κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για τους προϋπολογισμούς των ΑΕΙ

Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος εισάγεται προς συζήτηση και ψήφιση το νομοσχέδιου του υπουργείου Παιδείας για τους προϋπολογισμούς των ΑΕΙ. Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί σήμερα και τη Δευτέρα εισάγεται για επεξεργασία στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων. Η Επιτροπή θα αποφανθεί επί της πρότασης της κυβέρνησης να συζητηθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, δηλαδή την Τρίτη να έχει ψηφιστεί από την Ολομέλεια.

Μάλιστα, η διαδικασία του κατεπείγοντος έχει προκαλέσει και αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ανεξάρτητων Ελλήνων Κώστας Μαρκόπουλος είπε ότι το κόμμα του διαφωνεί με την επαναφορά της διαδικασίας του κατεπείγοντος και μάλιστα, όπως είπε, στην αρχή του νομοθετικού έργου, που σηματοδοτεί και ποια θα είναι η συνέχεια για τα νομοσχέδια που θα πιέζει η τρόικα να έρθουν στη Βουλή.

Οι αλλαγές στο νόμο για τα ΑΕΙ

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, το υπουργείο Παιδείας θα προχωρήσει σε επτά βασικές αλλαγές στο νόμο–πλαίσιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, με στόχο ο νόμος αυτός να γίνει λειτουργικός και να μην αλλοιωθεί η βασική φιλοσοφία του νομοθετήματος, που εξασφάλισε πέρυσι τον Αύγουστο διευρυμένη πλειοψηφία 250 βουλευτών. Οι βασικές αλλαγές που προωθούνται, είναι εξής:

• Η θητεία των νυν πρυτάνεων παρατείνεται έως τις 31/12/2012. Βάσει του νόμου οι νυν πρυτάνεις πρέπει να παραδώσουν τη θέση στις 31/8. Όμως, λόγω αντιδράσεων μερίδας πανεπιστημιακών, φοιτητικών παρατάξεων και (υπογείως) πολλών πρυτάνεων, σε κανένα πανεπιστήμιο δεν έγιναν εκλογές για Συμβούλιο Ιδρύματος (Σ.Ι.). Πρόκειται για νέο όργανο, η θεσμοθέτηση του οποίου έχει προκαλέσει και τις εντονότερες αντιδράσεις.

• Τα πρυτανικά συμβούλια αναλαμβάνουν την αρμοδιότητα για τη διενέργεια των εκλογών για Σ.Ι. Τώρα η αρμοδιότητα ανήκει σε διορισμένη επιτροπή αποτελούμενη από πρώην πρυτάνεις και πανεπιστημιακούς. Με την αλλαγή οι πρυτάνεις υποχρεούνται –σε αντίθετη περίπτωση θα είναι υπόλογοι για παράβαση καθήκοντος– να διενεργήσουν τις εκλογές, και άρα δεν μπορούν να επικαλεστούν αναρμοδιότητα για τυχόν ακυβερνησία στο ίδρυμα.

• Τα ΑΕΙ θα χρηματοδοτηθούν κανονικά, καθώς η κατάρτιση των προϋπολογισμών τους θα γίνει από τη Σύγκλητο. Αλλαγή απαραίτητη αφού ο νόμος προβλέπει έγκριση του προϋπολογισμού από το Σ.Ι. Ελλείψει, όμως, Σ.Ι., δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν τα ΑΕΙ από τον Σεπτέμβριο.

• Ο κοσμήτορας θα εκλέγεται από τους πανεπιστημιακούς, ενώ νόμος προβλέπει τον διορισμό κοσμητόρων από το Σ.Ι.

• Το Τμήμα είναι η βασική ακαδημαϊκή μονάδα του ΑΕΙ. Ετσι, υιοθετείται ένα βασικό αίτημα των πανεπιστημιακών. Ο νόμος ορίζει τη σχολή ως βασική ακαδημαϊκή μονάδα.

• Το σύστημα εκλογής των πανεπιστημιακών που θα μετέχουν στο Σ.Ι. παραμένει ως έχει (ταξινομική ψήφος). Όμως, δίνεται η δυνατότητα της επιστολικής ψήφου σε περίπτωση που οι δύο πρώτες απόπειρες διενέργειας εκλογών διακοπούν λόγω αντιδράσεων. Με την αλλαγή προλαμβάνονται οι αντιδράσεις.

• Γίνεται ανακατανομή αρμοδιοτήτων ανάμεσα σε Σύγκλητο και Σ.Ι. Ενισχύονται οι ακαδημαϊκές αρμοδιότητες της Συγκλήτου, ενώ το Σ.Ι. αποκτά περισσότερο εποπτικό ρόλο.

ΣΥΡΙΖΑ: «Όχι» σε αύξηση του ωραρίου

«Συντριπτικό χτύπημα στο δημόσιο σχολείο» χαρακτηρίζει ο Τ. Κουράκης εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, το ενδεχόμενο αύξησης του ωραρίου των εκπαιδευτικών, με αφορμή, όπως επισημαίνει, σχετικές δηλώσεις του υπουργού Παιδείας. Ο κ. Κουράκης, είπε ότι τυχόν αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών θα έπληττε ευθέως τόσο το δικαίωμα στην εργασία χιλιάδων εκπαιδευτικών, όσο και την ίδια την εκπαιδευτική διαδικασία.

Διαφωνούν πολλοί Πρυτάνεις

Παράλληλα, πολλοί Πρυτάνεις φέρονται να διαφωνούν με την πρόταση για παράταση της θητείας τους, ειδικά όταν τους ζητείται να κάνουν εκλογές για τα Συμβούλια Διοίκησης μέσα στο φθινόπωρο, διαφορετικά θα διωχθούν για παράβαση καθήκοντος. Αντί όλων αυτών -λένε- θα πρέπει να εξαντληθούν οι θητείες και σε καμία περίπτωση να διακοπούν.

Επίσης χαρακτηρίζουν «θολό τοπίο» το θέμα της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων, η οποία συνδέεται με την υλοποίηση του νόμου. Επειδή μέχρι τώρα ο νόμος δεν έχει υλοποιηθεί, η χρηματοδότηση των Ιδρυμάτων γίνεται με δωδεκατημόρια.

Πάντως, οι πανεπιστημιακοί βρίσκονται σε αναμονή των επισήμων προτάσεων του υπουργείου για αλλαγές στο νόμο. Αμέσως μόλις γίνουν γνωστές θα τις μελετήσουν και θα προχωρήσουν σε έκτακτη Σύνοδο πρυτάνεων, ενδεχομένως και μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ