Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Απόρρητα έγγραφα «δείχνουν» έξοδο της Ελλάδας από την Σένγκεν

Δημοσίευμα «φωτιά» από το Associated Press προεξοφλεί την έξοδο της χώρας μας από την Συνθήκη Σένγκεν

Δημοσίευμα του Associated Press προεξοφλεί την έξοδο της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν, αναφέροντας πως παρά την τρίμηνη παράταση που έλαβε η χώρα – ώστε να ικανοποιήσει τους εταίρους – η διαδικασία για κλείσιμο των ελληνικών συνόρων έως και δύο χρόνια έχει ξεκινήσει.

Το πρακτορείο στο δημοσίευμα του υποστηρίζει ότι αυτό δείχνει εσωτερικό έγγραφο, από το οποίο διαφαίνεται η αποφασιστικότητα των κρατών-μελών της Ε.Ε. να παρατείνουν από τους έξι μήνες στα δύο χρόνια τους συνοριακούς ελέγχους, που έχουν ήδη «υιοθετηθεί» από κάποιες χώρες της Γηραιάς Ηπείρου. Το σκεπτικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να ελέγξει τα σύνορά της.

Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, οι κάτοικοι των χωρών μελών της Συνθήκης Σένγκεν, μπορούν να περνούν τα σύνορα χωρίς γραφειοκρατικούς ελέγχους στοιχείων. Κάθε χώρα μέλος της Σένγκεν μπορεί να επιβάλλει συνοριακούς ελέγχους για έξι μήνες, ωστόσο σε έκτακτες περιπτώσεις, αυτό μπορεί να παραταθεί ακόμα και για 2 χρόνια «αν διαπιστωθεί ότι η χώρα δεν μπορεί να προστατεύσει τα σύνορά της».

Περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι φτάνουν σχεδόν καθημερινά στα ελληνικά νησιά από την Τουρκία, με την πλειοψηφία αυτών να σχεδιάζουν να ταξιδέψουν στις οικονομικά εύρωστες χώρες του Βορρά, όπως η Γερμανία και η Σουηδία. «Ευρωπαίος αξιωματούχος έδειξε στο πρακτορείο Associated Press τα έγγραφα αυτά με τον όρο το όνομά του να μην δημοσιοποιηθεί λόγω της εμπιστευτικότητας των εγγράφων. Έλληνες κυβερνητικοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν να σχολιάσουν έγγραφα, που δεν έχουν δημοσιοποιηθεί» αναφέρει χαρακτηριστικά το ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Τελεσίγραφο τριών μηνών

Νωρίτερα σήμερα το συμβούλιο της ΕΕ υιοθέτησε το πακέτο συστάσεων προς την Ελλάδα σχετικά με την αντιμετώπιση των αδυναμιών στη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η προτεινόμενη δράση καλύπτει διάφορους τομείς όπως είναι οι διαδικασίες καταγραφής, η επιτήρηση των θαλάσσιων συνόρων, οι διαδικασίες συνοριακών ελέγχων, η ανάλυση κινδύνου, το ανθρώπινο δυναμικό και η εκπαίδευσή του, οι υποδομές και η διεθνής συνεργασία.

Επιπλέον, ανακοίνωση αναφέρει πως η σύσταση αναγνωρίζει ότι η ΕΕ αντιμετωπίζει σήμερα μια άνευ προηγουμένου μεταναστευτική και προσφυγική κρίση έπειτα από μια απότομη αύξηση των μικτών μεταναστευτικών ροών κατά τη διάρκεια του 2015. Αυτό σημαίνει ότι πολλά κράτη-μέλη αντιμετώπισαν δυσκολίες στην εξασφάλιση επαρκούς ελέγχου των εξωτερικών συνόρων σύμφωνα με το κεκτημένο του Σένγκεν, καθώς και στην υποδοχή και τη διαχείριση των αφίξεων των μεταναστών.

Συνεχίζοντας, η ίδια ανακοίνωση σημειώνει πως λόγω της γεωγραφικής της θέσης, και ως αποτέλεσμα της αλλαγής στις μεταναστευτικές οδούς, καθώς και της συνολικής αύξησης του αριθμού των αφίξεων, η Ελλάδα έχει επηρεαστεί ιδιαίτερα από τις εξελίξεις αυτές. «Ο αριθμός των αφίξεων είναι τόσο μεγάλος ώστε οι έλεγχοι στα εξωτερικά σύνορα του οποιουδήποτε κράτους-μέλους θα είχε τεθεί υπό σοβαρή πίεση», αναφέρει.

Τέλος, σύμφωνα με τη σύσταση που υιοθέτησε το Συμβούλιο, η Ελλάδα έχει λάβει μια σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση της κατάστασης, αλλά δεδομένης της κλίμακας του προβλήματος, απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες. «Η συνολική λειτουργία του χώρου Σένγκεν είναι σε σοβαρό κίνδυνο. Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα έχουν επιπτώσεις στο σύνολο της ΕΕ και πρέπει να επιλυθούν συλλογικά», καταλήγει η ανακοίνωση.

Κοινοτική πηγή επιβεβαίωσε ότι μετά την έγκριση των συστάσεων από το Συμβούλιο, η Ελλάδα έχει τρεις μήνες διορία να διορθώσει τις αδυναμίες στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Σε διαφορετική περίπτωση, τον Μάιο αναμένεται να ενεργοποιηθεί το άρθρο 26 του Κώδικα Σένγκεν, το οποίο επιτρέπει την επαναφορά των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα των κρατών-μελών της Σένγκεν για διάστημα μέχρι και δύο χρόνια.

Από το 1995

Από το 1995, οι πολίτες εντός Σένγκεν ταξίδευαν χωρίς διαβατήρια ή άλλα ταξιδιωτικά έγγραφα. Όμως κάθε μια από τις 26 χώρες, είχε το δικαίωμα να επαναφέρει τους συνοριακούς ελέγχους - το πολύ για έξι μήνες – ένα χρονικό πλαίσιο που θα μπορούσε να επιμηκυνθεί έως και δύο χρόνια, μόνο στην περίπτωση που ένα από τα κράτη - μέλη της ζώνης αδυνατούσε να προστατέψει τα σύνορά του.

Μέχρι τώρα, πέντε μέλη της Σένγκεν (Γερμανία, Γαλλία, Αυστρία, Δανία, Νορβηγία) έχουν επιβάλει συνοριακούς ελέγχους και αρκετά από αυτά θα έπρεπε ήδη να τους έχουν αναστείλει βάσει των κανονισμών χωρίς ωστόσο κάποιο από αυτά να έχει τηρήσει το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα. Η Γερμανία για παράδειγμα όφειλε να το κάνει στις 13 Μαΐου αλλά μέχρι στιγμής δεν τους έχει αναστείλει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες: Ο Πούτιν δεν διέταξε την δολοφονία Ναβάλνι
Η αμερικανική εκτίμηση βασίστηκε σε μια σειρά πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων διαβαθμισμένων πληροφοριών, και σε μια ανάλυση των δημόσιων...
Αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες: Ο Πούτιν δεν διέταξε την δολοφονία Ναβάλνι