Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

«Διάβημα» Τσίπρα στην ΕΕ για αθέτηση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής

Δυσαρέσκεια προς την ολλανδική Προεδρία - Μίλησε για «πρόκληση» της Αυστρίας

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε μακρά τηλεφωνική συνομιλία με τον κ. Μαρκ Ρούτε, πρωθυπουργό της Ολλανδίας, η οποία, αυτή την περίοδο ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε στον κ. Ρούτε την δυσαρέσκειά του για την αδυναμία της ΕΕ να διασφαλίσει την τήρηση των όσων συμφωνήθηκαν ομόφωνα σε σχέση με το Προσφυγικό, κατά την πρόσφατη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Αναφερόμενος στη σημερινή συνάντηση των Υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών της Αυστρίας και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη, οι αποφάσεις που αφορούν την διαχείριση των προσφυγικών ροών να λαμβάνονται συλλογικά και χωρίς αποκλεισμούς.

ΥΠΕΞ: Διάβημα διαμαρτυρίας στην Αυστρία

Εξάλλου, διάβημα διαμαρτυρίας για την πρωτοβουλία διοργάνωσης στη Βιέννη Διάσκεψης των Υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών της Αυστρίας και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, επέδωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Η ανακοίνωση αναφέρει: Ο πολιτικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης Πέτρος Μαυροειδής, επέδωσε, στην εδώ Πρέσβη της Αυστρίας, κυρία Andrea Ikić-Böhm διάβημα διαμαρτυρίας για την πρωτοβουλία διοργάνωσης στη Βιέννη Διάσκεψης των Υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών της Αυστρίας και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Κατόπιν οδηγιών του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, ο κ. Μαυροειδής τόνισε, μεταξύ άλλων, στην Πρέσβη της Αυστρίας ότι, με τη μονομερή και καθόλου φιλική προς τη χώρα μας ενέργεια αυτή επιχειρείται να ληφθούν, εν τη απουσία της Ελλάδας, αποφάσεις που αφορούν άμεσα την Ελλάδα και τα ελληνικά σύνορα. Ανέφερε, επίσης, ότι προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι η πρωτοβουλία αυτή ανακοινώθηκε λίγες μόνο ώρες μετά την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο εξέτασε διεξοδικά το ζήτημα του προσφυγικού, υιοθετώντας και σχετικά συμπεράσματα. Τέλος, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα, η οποία επωμίζεται ένα δυσανάλογο βάρος μιας προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης που προκλήθηκε από ενέργειες άλλων, θα εξακολουθήσει να υπερασπίζεται τις αρχές, τις αξίες, το όραμα και το όνομα της Ενωμένης Ευρώπης και θα αντικρούσει όλους αυτούς που υπονομεύουν στην πράξη τη συνοχή και το όραμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αντίστοιχο διάβημα διαμαρτυρίας επιδόθηκε και από την Πρεσβεία μας στη Βιέννη προς το Υπουργείο Εξωτερικών της Αυστρίας.

Απορρίπτει της κατηγορίες η Βιέννη

Η κυβέρνηση της Αυστρίας απέρριψε τις επικρίσεις της Αθήνας για τη συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί με τις χώρες των Βαλκανίων που ενέχονται στη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης, επισημαίνοντας ότι το σχήμα αυτό, το οποίο δεν περιλαμβάνει την Ελλάδα, δεν συνεδριάζει για πρώτη φορά. «Οι συναντήσεις των χωρών των δυτικών Βαλκανίων διεξάγονται μέσα σ' ένα πλαίσιο και με καθορισμένους συμμετέχοντες. Είναι ένα σταθερό σχήμα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Καρλ-Χάιντς Γκρούντμπεκ, εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο οργανώνει τη συνεδρίαση μαζί με το υπουργείο Εξωτερικών. Η Βιέννη προσκάλεσε τους υπουργούς Εσωτερικών και Εξωτερικών των χωρών της βαλκανικής οδού που ακολουθούν οι μετανάστες (Αλβανία, Βοσνία, Βουλγαρία, Κόσοβο, Κροατία, ΠΓΔΜ, Μαυροβούνιο, Σερβία και Σλοβενία) να συμμετάσχουν σήμερα σε μια σύνοδο συντονισμού για τη μεταναστευτική διαχείριση, πριν από εκείνη των ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών που είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

ΥΠΕΞ: «Η επανάληψη ενός λάθους δεν το καθιστά σωστό»

«Η επανάληψη ενός λάθους δεν το καθιστά σωστό ιδιαίτερα σε αυτή την κρίσιμη, για όλη την Ευρώπη, περίοδο», σχολίασε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Κ. Κούτρας, αναφερόμενος σε δηλώσεις εκπροσώπου του αυστριακού ΥΠΕΞ για τη συνάντηση των χωρών των δυτικών Βαλκανίων.

Κομισιόν: Επιθυμία μας η συνεργασία όλων των χωρών του Βαλκανικού Διαδρόμου

«H Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί τη συνεργασία όλων των χωρών του Βαλκανικού Διαδρόμου», δήλωσε η εκπρόσωπος, αρμόδια για θέματα μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτρό. Κληθείσα να σχολιάσει την πρωτοβουλία της Αυστρίας να συγκαλέσει για σήμερα σύσκεψη των χωρών του Βαλκανικού Διαδρόμου χωρίς την Ελλάδα, η Ν. Μπερτρό απάντησε ότι η Επιτροπή είναι ενήμερη για τη συνάντηση αυτή. «Η θέση της Επιτροπής είναι πάντα η ίδια. Θα θέλαμε όλες οι χώρες του Βαλκανικού Διαδρόμου να συνεργάζονται», απάντησε η ίδια. Δεδομένων των ελέγχων που γίνονται κατά μήκος της διαδρομής των Δυτικών Βαλκανίων, η Ν. Μπερτρό εξέφρασε την ανησυχία της Επιτροπής για ανθρωπιστική κρίση. Για το λόγο αυτό, είπε, οι προσπάθειες της Επιτροπής επικεντρώνονται σε σχέδιο έκτακτης ανάγκης, με προσωπικό της Επιτροπής να έχει σταλεί επί τόπου και κυρίως στην Ελλάδα, προκειμένου να εντοπιστούν οι ανάγκες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τελευταία η Ελλάδα σε 9 κρίσιμους δείκτες
H κάλυψη της απόστασης των εισοδημάτων των Ελλήνων πολιτών από τα αντίστοιχα της Ε.Ε., που γιγαντώθηκε στην περίοδο των μνημονίων, δεν θα είναι...
Τελευταία η Ελλάδα σε 9 κρίσιμους δείκτες