Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Τσίπρας: «Να βρούμε λύσεις μέσα από το διάλογο» - Μπούτας: «Τα μπλόκα θα αποφασίσουν για τη συνέχιση του αγώνα»

Μετά από περίπου 2,5 ώρες ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού με τους αγρότες στο Μέγαρο Μαξίμου

Νέα πολύωρη συνάντηση με εκπροσώπους των αγροτών είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε μία προσπάθεια να εκτονωθεί η κατάσταση με τις αγροτικές κινητοποιήσεις και τα μπλόκα στους δρόμους. Ο αγώνας θα συνεχιστεί από τους αγρότες μαζί με τα λαϊκά στρώματα, υποστήριξε ο αγροτοσυνδικαλιστής Β. Μπούτας εξερχόμενος της συνάντησης ενώ όπως είπε, οι αποφάσεις για την περαιτέρω στάση των αγροτών θα καθοριστούν από τις συνελεύσεις στα μπλόκα. «Ο αγώνας των αγροτών που κράτησε 40 ημέρες αφήνει παρακαταθήκη. Αυτός ο αγώνας δεν είναι μια και έξω, θα συνεχιστεί μαζί με τους εργαζόμενους. Ήδη μπορούμε να πούμε ότι για πρώτη φορά συζήτησαν αφορολόγητο, ενώ μέχρι σήμερα δεν έμπαινε σε συζήτηση. Ζητήσαμε να αποσυρθεί το ασφαλιστικό» τόνισε ο αγροτοσυνδικαλιστής.

Αρνήθηκε παρά τις ερωτήσεις ωστόσο να πει ποια είναι η δική του εισήγηση σημειώνοντας ότι δεν εκφράζονται προσωπικές απόψεις. Ωστόσο περιθώριο εκτόνωσης αφήνει η δήλωσή του ότι η κυβέρνηση για πρώτη φορά συζήτησε για αφορολόγητο που δεν συζητούσε. Και ο κ. Μπούτας πρόσθεσε: «Θα δούμε το νόμο και την αντίδραση της τρόικας και έως τότε παραμένουμε σε ετοιμότητα». Ο ίδιος υποστήριξε ότι «φτάσαμε εδώ με τη στήριξη του 80% του λαού». Για το ασφαλιστικό ζητήσαμε να αποσυρθεί και καταθέσαμε τις προτάσεις μας. Όπως είπε, εκτός των πέντε αιτημάτων ζητήσαμε να σταματήσουν οι διώξεις για αγροτοδικίες. «Δεν διαπραγματευόμαστε με βάση το τι λέει το Μνημόνιο. Αγωνιζόμαστε για να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες μας και να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε στα χωράφια μας», σημείωσε. Παραδέχτηκε ότι η αγροτιά δεν είναι ενιαία: υπάρχει μικρή, μεσαία και μεγάλη. «Εμείς εκφράζουμε τη μικρή και τη μεσαία», πρόσθεσε.

Απογοητευμένοι μετά τον διάλογο οι αγρότες της Δ. Μακεδονίας

Στο μεταξύ, απογοήτευση εξέφρασε, μετά τον διάλογο με τον Πρωθυπουργό, ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής οκτώ μπλόκων στη Δυτική Μακεδονία, Δημήτρης Μόσχος, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν αλλάζει τίποτα, μας επανέλαβε ό,τι είπε στους συναδέλφους μας στη συνάντηση που είχαν τη Δευτέρα».

«Άφησε από έξω από τη φορολογία τη συνδεδεμένη και την εξισωτική, ενώ το αφορολόγητο το έθεσε στις 12.000 ευρώ (συμπεριλαμβανόμενων και των ασφαλιστικών εισφορών) και 3.000 ευρώ για κάθε παιδί», ανέφερε και πρόσθεσε ότι το μόνο θετικό είναι «το αφορολόγητο των 9.500 ευρώ, κάτι που δεν υπήρχε στο προσχέδιο που παρουσιάστηκε πρόσφατα». Ο κ. Μόσχος είπε ακόμη ότι «το τι μέλλει γενέσθαι στα μπλόκα, θα κριθεί στις επόμενες ώρες».

Αλ. Τσίπρας: «Λύση για πολλούς και μόνο με διάλογο»

«Πρέπει η έγνοια μας να είναι στη μεγάλη πλειοψηφία του αγροτικού κόσμου που και πριν αλλά και τώρα συνεχίζει να περνά πάρα πολύ δύσκολα και πρέπει αυτό να μας απασχολήσει όλους μας για να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις για να αλλάξει αυτή η πραγματικότητα». Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός, υποδεχόμενος τους εκπροσώπους αγροτών, στο Μέγαρο Μαξίμου, αναφέροντας ότι «τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος είναι πραγματικά, είναι αληθινά, είναι εκρηκτικά, δεν υπάρχει αμφιβολία γι' αυτό». Ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι έχει την αίσθηση πως απέναντι του σήμερα έχει αγρότες, ανθρώπους του μόχθου, μικρούς και μεσαίους, που δεν ανήκουν στη μικρή μειοψηφία των αγροτών που έχουν ευνοηθεί τα τελευταία χρόνια. «Υπό αυτή την έννοια» τόνισε «θέλω με ειλικρίνεια να καταθέσω σκέψεις και προτάσεις για το πώς μπορούμε να βρούμε λύσεις σε αυτό το δυσμενές περιβάλλον, που θα αφορούν τη μεγάλη πλειοψηφία και όχι τη μικρή μειοψηφία όσων τα προηγούμενα χρόνια ως επί το πλείστον έπαιρναν το μεγαλύτερο μερίδιο των επιδοτήσεων και είχαν τη δυνατότητα μιας ευνοϊκότερης μεταχείρισης από τις εκάστοτε κυβερνήσεις». Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η κινητοποίηση των αγροτών αντανακλά μια πραγματική αγωνία και υπογράμμισε: «πρέπει να προσπαθήσουμε να βρούμε λύσεις μέσα από τον διάλογο και τη σύνθεση».

Ξεκαθάρισε ότι δεν συμφωνεί καθόλου «με λογικές ποινικοποίησης των κοινωνικών αντιστάσεων και των αγροτικών κινητοποιήσεων εν προκειμένω» και τόνισε: «συνεπώς ότι η προσπάθεια που κάνουμε να βρούμε λύσεις μέσα από τον διάλογο είναι ένα βήμα σε θετική κατεύθυνση, παρά το γεγονός ότι ψάχνουμε να βρούμε λύσεις μέσα σε μια πολύ δύσκολη δημοσιονομική εξίσωση». Σημείωσε ότι «όμως πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι από την κρίση δεν πρόκειται να βγούμε και την εξίσωση αυτή δεν πρόκειται να τη λύσουμε αν δεν αυξήσουμε την "πίτα" και η παραγωγή είναι ίσως η μοναδική δυνατότητα να αυξήσουμε τον εθνικό μας πλούτο». Ο πρωθυπουργός τούς ευχαρίστησε σε κάθε περίπτωση, και συμπλήρωσε: «Ξέρω ότι έχουμε διαφωνίες, ότι αυτές σε ορισμένα θέματα είναι και δύσκολο να γεφυρωθούν, εντούτοις θέλω να εκφράσω την εκτίμησή μου για το ότι εκφράζετε με ένα μέτρο και ειλικρινή τρόπο τις αγωνίες και τις διεκδικήσεις σας και ελπίζω μέσα από τον διάλογο να βρούμε κάποιες λύσεις».

Με πέντε αιτήματα οι αγρότες της Νίκαιας

Τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα είχαν ζητήσει οι εκπρόσωποι 69 μπλόκων που συμμετείχαν την περασμένη Κυριακή, σε συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Νίκαιας. Το μπλόκο της Νίκαιας συμμετείχε με τρεις εκπροσώπους στη συνάντηση. Ο Β. Μπούτας, ο Ρ. Μαρούδας και ο Κ. Τζέλας, μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής του μπλόκου της Νίκαιας, εκπροσώπησαν το μπλόκο στη συνάντηση, η οποία τουλάχιστον από πλευράς αγροτών είχε συγκεκριμένη ατζέντα. Τα πέντε αιτήματα των αγροτών είναι τα εξής:

• Να αποσυρθεί το σχέδιο της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό.

• Να καταργηθεί η φορολόγηση από το πρώτο ευρώ που αποφάσισε η προηγούμενη κυβέρνηση και υλοποιεί η σημερινή. Να καταργηθούν τα τεκμήρια διαβίωσης. Αφορολόγητο ατομικό αγροτικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Να αποσυρθούν τα σχέδια της κυβέρνησης για αύξηση της φορολογίας κ.λπ.

• Αφορολόγητο πετρέλαιο. Μείωση του αγροτικού ρεύματος. Κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.

• Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και «κούρεμα» του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων.

• Κατάργηση του φόρου στο κρασί. Να αποσυρθούν τα νέα μέτρα για φορολογία στο τσίπουρο.

Β. Αποστόλου: «Τους ικανοποιήσαμε τα αιτήματα, δεν το κατάλαβαν»

Μάλλον οι αγρότες δεν κατανόησαν ότι ικανοποιούμε τα βασικότερα αιτήματά τους, δήλωσε το πρωί της Πέμπτης, λίγο πριν την νέα συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τους εκπροσώπους της Νίκαιας, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου. Όπως επιχείρησε να εξηγήσει ο υπουργός, η κυβέρνηση «καταργεί την φορολόγηση από το πρώτο ευρώ κι αυτό το μέτρο αφορά το 85-90% των αγροτών», ενώ το «αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ ισχύει και για τα τεκμήρια», όπως είπε. «Ικανοποιούμε έτσι το σημαντικότερο αίτημά τους», τόνισε και πρόσθεσε: «Ίσως δεν το έχουν κατανοήσει οι αγρότες αυτό, δεν μπορώ να δεχθώ άλλη εξήγηση». Απομένουν διαφορές σε αρκετά ζητήματα, αλλά μπορούμε να τα συζητήσουμε εν καιρώ, είπε ο υπουργός μιλώντας στο ΣΚΑΙ.

Το δώρο του Μπούτα στον Τσίπρα

Κατά την έναρξη της συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Μπούτας έδωσε στον πρωθυπουργό ως δώρο ένα τσίπουρο, σχολιάζοντας ότι «αν περάσουν τα μέτρα θα είναι το τελευταίο γνήσιο». «Μετά "μαϊμού"...» πρόσθεσε και συμπλήρωσε: «Όποτε για να έχουμε γνήσιο πράμα (πρέπει) και να υπάρχουν και τα αμπέλια» πρόσθεσε.

Στο ίδιο χαλαρό κλίμα του διαλόγου, ο κ. Τσίπρας είπε: «Μη στεναχωριέσαι, το μόνο που δεν μπορούν να μας πάρουν είναι τον ήλιο και το τσίπουρο».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ