Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

«Θα οδηγηθούμε σε μονομερείς ενέργειες», λέει ο Γ. Μουζάλας

Ηχηρό μήνυμα του ΓΓ του ΟΗΕ κατά όσων κλείνουν τα σύνορά τους

"Θα οδηγηθούμε και εμείς σε μονομερείς ενέργειες όχι επειδή θέλουμε αλλά επειδή δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς" δηλώνει ο υπουργός Μετανάστευσης, Γιάννης Μουζάλας, σε συνέντευξή του στο Euronews, στηλιτεύοντας την παράβαση των συμφωνηθέντων στη Σύνοδο από την Αυστρία και το κλείσιμο συνόρων. "Το σχέδιο της ΕΕ το οποίο υποστήριζε η Αυστρία έλεγε όχι φράχτες, μετεγκατάσταση, όχι σκυλιά στους μετανάστες, επανεγκατάσταση, όχι κλειστά σύνορα, καταγραφή. Υπάρχει σαφές σχέδιο" αναφέρει ο κ. Μουζάλας. "Δεν εφαρμόζεται επειδή διάφορα κράτη και σήμερα και η Αυστρία, αντί να ασχοληθούν με το σχέδιο της ΕΕ περιχαρακωνόντουσαν στον εθνικό τους χώρο. Το έχουμε πει επανειλημμένα. Ή είμαστε μέλη της ΕΕ ή λειτουργούμε α λα καρτ" προσθέτει. "Εξακολουθούμε να πιστεύουμε στην ενωμένη Ευρώπη. Θα μπορούσαμε στην προηγούμενη Σύνοδο να τινάζαμε στον αέρα την ευρωπαϊκή υπόθεση επιμένοντας ότι δεν συζητάμε καθόλου. Πιστέψαμε σε αυτά που μας είπε η ΕΕ και σε αυτά που δεσμεύτηκαν τα συγκεκριμένα κράτη μέλη. Διαψευστήκαμε.", αναφέρει.

Σχετικά με το αν υπήρξε αλλαγή στάσης της Αυστρίας μετά το διάβημα του υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Μουζάλας αναφέρει: "Όχι, δεν λάβαμε και δε ζητήσαμε μια τέτοια δέσμευση. Είπαμε ότι περιμένουμε τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από την εφαρμογή των γραπτών και προφορικών δεσμεύσεων που πήραμε στην περασμένη Σύνοδο. Κοιτάξτε, εμείς τις υποχρεώσεις μας τις έχουμε κάνει. Περιμένουμε την αλληλεγγύη".

Ηχηρό μήνυμα του ΓΓ του ΟΗΕ

Καταγγέλλει τους περιορισμούς διέλευσης προσφύγων και μεταναστών που επέβαλαν χθες η Αυστρία, η Σλοβενία, η Κροατία, η Σερβία και η ΠΓΔΜ, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν. Ο ΓΓ του ΟΗΕ σημείωσε πως οι πράξεις αυτές «δεν συνάδουν» με τη Σύμβαση του 1951 που αφορά τους πρόσφυγες. Το μήνυμα στρέφεται κυρίως κατά της Αυστρίας που οργάνωσε προχθές τη διάσκεψη της Βιέννης οδηγώντας ουσιαστικά στο σφράγισμα των συνόρων και τη διέλευση μόλις 580 προσφύγων και μεταναστών ανά ημέρα.

Φόβοι για ανθρωπιστική κρίση

"Αυτή τη στιγμή προετοιμάζουμε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης, “ένα μηχανισμό ανθρωπιστικής βοήθειας” έτσι ώστε να αποφευχθεί η ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα", σημείωσε η αρμόδια για τα ζητήματα Μετανάστευσης, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Νατάσα Μπερτό. Όπως πρόσθεσε, η Ελλάδα υπολογίζει πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν 25.000 πρόσφυγες και μετανάστες στη χώρα, ενώ οι ημερήσιες αφίξεις κυμαίνονται μεταξύ δύο και τριών χιλιάδων. Επιπροσθέτως, χαιρέτισε τη δέσμευση του Έλληνα υπουργού Εθνικής Άμυνας ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο θα είναι έτοιμες επιπλέον 20.000 θέσεις προσωρινής φιλοξενίας στη Βόρεια Ελλάδα.

Βερολίνο: «Τα κράτη να δρουν από κοινού και όχι σε κύκλους»

Όλοι στην Ευρώπη πρέπει να δρουν από κοινού, αντί να λαμβάνουν αποφάσεις σε κύκλο μερικών κρατών-μελών, με αποκλεισμό άλλων κρατών-μελών, τόνισε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ να κλείσει τα σύνορα.

«Μπορώ μόνο να τονίσω για άλλη μια φορά τη γενική μας πεποίθηση: ενδιαφερόμαστε για μία κοινή ευρωπαϊκή, συνολική λύση. Μια λύση η οποία θα μειώσει τον αριθμό των παράνομων μεταναστών για όλα τα κράτη-μέλη αισθητά και μόνιμα. Και αυτό βεβαίως γίνεται με το να αντιμετωπίσουμε τις αιτίες του προβλήματος. Σε αυτό το πλαίσιο η προσέγγισή μας είναι ότι όλοι στην Ευρώπη πρέπει να δρουν από κοινού, αντί να λαμβάνουν αποφάσεις σε κύκλο μερικών κρατών-μελών, με αποκλεισμό άλλων κρατών-μελών», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ.

Σημαντικότερο εργαλείο η συνεργασία Ε.Ε - Τουρκίας

Μετά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής με την Τουρκία «δεν θα έχουν λυθεί ξαφνικά όλα τα προβλήματα», τόνισε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, αποφεύγοντας ωστόσο να απαντήσει εάν μετά τις 7 Μαρτίου θα δρομολογηθούν από το Βερολίνο άλλα μέτρα. Επανέλαβε πάντως ότι το Σχέδιο Δράσης ΕΕ-Τουρκίας παραμένει το πρώτο σε προτεραιότητα εργαλείο στην προσπάθεια μείωσης της παράνομης μετανάστευσης στο Αιγαίο.

Στην Αθήνα και πάλι ο Ντόναλντ Τουσκ για το προσφυγικό

Νέα επίσκεψη στην Αθήνα, στο πλαίσιο της περιοδείας που θα κάνει για την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας στις 7 Μαρτίου στις Βρυξέλλες, θα πραγματοποιήσει εντός της εβδομάδος ο Ντόναλντ Τουσκ. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα βρεθεί από την 1η Μαρτίου ως την 3η Μαρτίου σε Βιέννη, Λιουμπλιάνα, Ζάγκρεμπ, Σκόπια και Αθήνα, σε μία προσπάθεια να οικοδομηθεί η απαραίτητη συναίνεση τόσο για τη συνάντηση των «28» με την Τουρκία όσο και ενόψει της επόμενης Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 17 - 18 Μαρτίου. Στην Αθήνα, την Τετάρτη, αναμένεται να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Τουσκ θα έχει συναντήσεις την προσεχή Παρασκευή 4 Μαρτίου τόσο με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτεμπεργκ όσο και με τον εκτελεστικό διευθυντή του Frontex Φαμπρίτσε Λετζέρι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

elaiolado
«Τέλεια καταιγίδα» για ελαιολάδο - Προειδοποιεί ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο
Καύσωνες, υψηλά επιτόκια και πληθωρισμός συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα που ωθεί στα ύψη τις τιμές
«Τέλεια καταιγίδα» για ελαιολάδο - Προειδοποιεί ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο