Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ανατολίτικο παζάρι μεταξύ Ε.Ε. - Τουρκίας στη Σύνοδο των Βρυξελλών

Άλλα 3 δισ. και ευκολότερη βίζα προσφέρει η Ε.Ε. στην Τουρκία - Επαναπροώθηση παράτυπων μεταναστών στην Τουρκία έναντι μετεγκατάστασης προσφύγων στην Ευρώπη

Ανατολίτικο παζάρι ΕΕ-Τουρκίας στις Βρυξέλλες για το προσφυγικό με τον Αχμέτ Νταβούτογλου να προβάλλει αιτήματα της τελευταίας στιγμής με επίκεντρο περαιτέρω οικονομική βοήθεια και επιτάχυνση της απελευθέρωσης της βίζας για τα ταξίδια των Τούρκων στην Ευρώπη. Η ΕΕ δέχεται να διπλασιάσει στα 6 δισ. ευρώ την οικονομική βοήθεια προς την Τουρκία (με τη διάθεση άλλων τριών δισ. ευρώ έως το 2018), ενώ οι ηγέτες των «28» συζητούν σχέδιο για τη μετεγκατάσταση ενός Σύρου πρόσφυγα στην Ευρώπη για κάθε Σύρο που επαναπροωθείται στην Τουρκία από τα ελληνικά νησιά. Οι συνομιλίες με την Τουρκία επαναλήφθηκαν σε δείπνο χθες το βράδυ αφότου ολοκληρώθηκε το έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επί της προσφυγικής κρίσης. Οι συνομιλίες προδιαγράφονταν μαραθώνιες και δύσκολες.

Με νέα τουρκικά αιτήματα προσήλθε ο Νταβούτογλου

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου προσήλθε στο γεύμα εργασίας με τους «28» με νέα τουρκικά αιτήματα της τελευταίας στιγμής σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο -(επιτάχυνση ενταξιακής διαδικασίας, επίσπευση απελευθέρωσης βίζας έως τον Ιούνιο και επιπλέον βοήθεια τριών δισ. ευρώ), προσφέροντας κατά πληροφορίες σε αντάλλαγμα να δεχθεί πίσω η Τουρκία τους μη Σύρους πρόσφυγες, ή ακόμη και Σύρους, και όσους εντοπίζονται σε λέμβους στα χωρικά της ύδατα. Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή που επικαλούνταν το Guardian οι Ευρωπαίοι ηγέτες υποσχέθηκαν νέα οικονομική βοήθεια στην Τουρκία ύψους τριών δισ. ευρώ έως το 2018 (φθάνοντας στο ποσό των έξι δισ. ευρώ).

Ενδεχόμενο νέου Σχεδίου Δράσης ΕΕ-Τουρκίας

Το πρακτορείο Reuters επικαλούνταν προσχέδιο ενός ενδεχόμενου νέου Σχεδίου Δράσης ΕΕ-Τουρκίας που βασίζεται στις τουρκικές προτάσεις και κυκλοφόρησε κατά τη διάρκεια της συνάντησης από τον Ντόναλντ Τουσκ ως βάση συζήτησης μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών. Περιελάμβανε ενέργειες που θα μπορούσαν να λάβουν οι δύο πλευρές προς τερματισμό της προσφυγική κρίσης -και δεν αποτελεί πρόταση της ΕΕ, όπως εκ παραδρομής είχε αρχικά μεταδώσει το βρετανικό πρακτορείο. Στο προσχέδιο γίνονταν αναφορά σε διπλασιασμό της οικονομικής βοήθειας της ΕΕ προς την Τουρκία με τη διάθεση άλλων τριών δισ. ευρώ έως το 2018 (φθάνοντας στο ποσό των έξι δισ. ευρώ), καθώς και σε απελευθέρωση της βίζας για τα ταξίδια των Τούρκων στην ΕΕ έως τα τέλη Ιουνίου. Περιελάμβανε πρόταση για επαναπροώθηση όλων των προσφύγων και μεταναστών από τα ελληνικά νησιά, περιλαμβανομένων των Σύρων, με δικαίωμα της Τουρκίας να προωθεί στην Ευρώπη έναν Σύρο πρόσφυγα για κάθε Σύρο που δέχεται πίσω. Ανέφερε επίσης, ότι η ΕΕ θα απομακρύνει πλήρως από τα ελληνικά νησιά όλους τους πρόσφυγες, κάνοντας στη συνέχεια δεκτούς μόνο όσους έφτασαν στα ελληνικά νησιά έπειτα από κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία. Δεν δίνονται περαιτέρω λεπτομέρειες για το πώς θα εφαρμοστεί αυτό το σημείο της συμφωνίας. Παράλληλα ανέφερε ότι Τουρκία και ΕΕ θα συνεργαστούν στη δημιουργία ζωνών ασφαλείας στη Συρία.

«Προσφέρουν περισσότερα και απαιτούν περισσότερα»

«Προσφέρουν περισσότερα και απαιτούν περισσότερα» είχε δηλώσει κατά τη διάρκεια του γεύματος των «28» με τον Νταβούτογλου Ευρωπαίος διπλωμάτης στις Βρυξέλλες, επισημαίνοντας ότι η Τουρκία κατέθεσε στις Βρυξέλλες «νέες ιδέες» που υπερβαίνουν των δεσμεύσεων που έχει ήδη αναλάβει για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών. Κατά τον ίδιο αξιωματούχο, η Τουρκία ζητά από την ΕΕ περισσότερα από τα τρία δισ. ευρώ που έχει ήδη συμφωνήσει να διαθέσει η ΕΕ σε βοήθεια για τους Σύρους πρόσφυγες στην τουρκική επικράτεια (τα οποία δεν έχουν ακόμη αποδεσμευτεί), άμεση επιτάχυνση της ενταξιακής διαπραγμάτευσης με άνοιγμα νέων κεφαλαίων και επίσπευση της απελευθέρωσης της βίζας για τα ταξίδια των Τούρκων στην ΕΕ μέχρι τον Ιούνιο.

Την ίδια στιγμή και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη το γεύμα των «28» με τον Αχμέτ Νταβούτογλου, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωνε από την Άγκυρα πως ελπίζει ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός επιστρέψει από τη Σύνοδο Κορυφής με τα 3 δισ. ευρώ σε βοήθεια την οποία υποσχέθηκε η ΕΕ για την προσφυγική κρίση. «Ήδη δαπανήσαμε 10 δισ. δολάρια για τρία εκατ. ανθρώπους. Υποσχέθηκαν να μας δώσουν 3 δισ. ευρώ, από τότε έχουν περάσει τέσσερις μήνες. Ο πρωθυπουργός είναι αυτή τη στιγμή στις Βρυξέλλες. Ελπίζω να επιστρέψει με τα χρήματα αυτά, τα 3 δισ. ευρώ» είπε ο Ερντογάν σε ομιλία του.

Αλ. Τσίπρας: «Τήρηση συμφωνιών, επιμερισμός βαρών»

Την ανάγκη τήρησης των συμφωνιών επεσήμανε εκ νέου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τις Βρυξέλλες και τόνισε ότι το βάρος και οι ευθύνες πρέπει να μοιραστούν σε όλα τα κράτη μέλη. Ακόμη σημείωσε ότι είναι αναγκαίο να επιταχυνθεί η μετεγκατάσταση και να είναι η συγκεκριμένη διαδικασία αξιόπιστη.

Όπως είπε, προσδοκά στη σημερινή σύνοδο Ε.Ε. – Τουρκίας να υπάρξουν ουσιαστικά αποτελέσματα, δηλαδή να μειωθούν οι προσφυγικές – μεταναστευτικές ροές και να καταπολεμηθεί το δίκτυο των διακινητών. Ο Πρωθυπουργός επανάλαβε ότι το προσφυγικό δεν είναι πρόβλημα μιας χώρας, αλλά πρόβλημα ευρωπαϊκό, στο οποίο πρέπει να βρεθεί μια ευρωπαϊκή λύση. ««Οι κανόνες είναι για όλους. Ο καθένας θα πρέπει να εφαρμόσει τις κοινές αποφάσεις», ανέφερε. «Δυστυχώς ανάμεσα στις δύο συνόδους υπήρχαν συμφωνίες που δεν εφαρμόστηκαν για όλους. Αυτό αποτελεί πρόβλημα, συμφωνίες που δεν τηρούνται δεν είναι συμφωνίες», πρόσθεσε.

Ο βαλκανικός διάδρομος - «Δεν μπορεί να κλείσει οτιδήποτε»

«Δεν μπορεί να κλείσει οτιδήποτε» τόνισε σχετικά με το ζήτημα των συνόρων η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ προσερχόμενη στη Σύνοδο ΕΕ-Τουρκίας, σημειώνοντας ότι οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές «πρέπει να μειωθούν όχι μόνο για μερικές χώρες, αλλά για όλες, που σημαίνει και για την Ελλάδα». Υπογράμμισε ότι απαιτείται «βιώσιμη λύση» που αφορά στην προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ «και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με τη συνεργασία της Τουρκίας», προκρίνοντας σταθερά την εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης ΕΕ-Τουρκίας έναντι μονομερών λύσεων για το προσφυγικό. «Ελπίζω ότι θα κάνουμε ένα παραπάνω βήμα σήμερα για την επίτευξη αυτών των στόχων, αλλά αυτό προϋποθέτει δύσκολες διαπραγματεύσεις, γι' αυτό νομίζω ότι θα χρειαστούν μερικές ώρες μέχρι να έχουμε αποτέλεσμα» σημείωσε. Στην κατ' ιδίαν συνάντηση που είχαν Άνγκελα Μέρκελ και Αλέξης Τσίπρας πριν την έναρξη των εργασιών της Συνόδου ΕΕ-Τουρκίας εξέφρασαν από κοινού τη διαφωνία τους στην επίμαχη αναφορά.

Στο κλείσιμο όλων των προσφυγικών διαδρομών επέμεινε ωστόσο προσερχόμενος στις Βρυξέλλες ο καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Βέρνερ Φάιμαν, λέγοντας πως ο ίδιος υποστηρίζει ότι θα πρέπει να διαμηνυθεί σαφώς προς όλους: «Θα κλείσουμε όλες τις διαδρομές, συμπεριλαμβανομένης της Διαδρομής των Βαλκανίων. Οι διακινητές δεν πρέπει να έχουν καμία ευκαιρία».

Ο ίδιος εμφανίστηκε σκεπτικός ως προς τη βιωσιμότητα μίας λύσης με την Τουρκία, σημειώνοντας πως είναι καλό όταν κάποιος συμφωνεί κάτι με τον γείτονα, όμως το εάν αυτό θα κρατήσει θα το δείξει το μέλλον. H Γαλλία υποστηρίζει ένα σχέδιο που βασίζεται στην προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, στη συνεργασία ΕΕ-Τουρκίας και στην αλληλεγγύη προς την Ελλάδα, δήλωσε την ίδια στιγμή προσερχόμενος στις εργασίες της συνόδου ΕΕ-Τουρκίας ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. Σε ό,τι αφορά τη συνεργασία της Τουρκίας με την ΕΕ, ο Ολάντ τόνισε ότι πρέπει να είναι «ειλικρινής και αποτελεσματική».

Ο Σουλτς για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας

Την άποψη ότι δεν πρέπει να λειτουργήσει η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας ως προϋπόθεση για την άμεση αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη λήξη του γεύματος μεταξύ των 28 ηγετών και του τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου, επιβεβαίωσε πως η Τουρκία ζητά 3 δισ. επιπλέον για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, αλλά και τη γρηγορότερη απελευθέρωση των θεωρήσεων βίζα για τους τούρκους πολίτες. Σε ό,τι αφορά την πρόταση που έχει τεθεί στο τραπέζι για επιστροφή στην Τουρκία και των Σύρων προσφύγων, έτσι ώστε να τεθεί σε εφαρμογή μια διαδικασία επανεγκατάστασης ως μοναδικός τρόπος να λάβουν άσυλο στην ΕΕ, ο Μ. Σουλτς υπογράμμισε πως είναι ένας τρόπος να καταπολεμηθούν τα δίκτυα διακινητών.

Παρέμβαση Τσίπρα στη Σύνοδο των 28 ηγετών της Ε.Ε.

Στα βήματα προόδου που οφείλει να πραγματοποιήσει η Άγκυρα ως προϋπόθεση για το άνοιγμα των κεφαλαίων της ενταξιακής διαδικασίας αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την παρέμβασή του στη Σύνοδο των 28 ηγετών της Ε.Ε., σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι τα κεφάλαια δεν μπορούν να ανοίξουν εάν δεν υπάρξουν βήματα προόδου από την πλευρά της Τουρκίας στην εφαρμογή του πρωτοκόλλου της Άγκυρας και στο θέμα του casus belli.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πολλές ταυτόχρονες φωτιές σε 24 ώρες - Έκτακτη σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας
Η σύσκεψη πραγματοποιείται λόγω των πολλών και ταυτόχρονων εστιών που εκδηλώθηκαν τις τελευταίες ώρες και των θυελλωδών ανέμων
Πολλές ταυτόχρονες φωτιές σε 24 ώρες - Έκτακτη σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας
Θεσσαλονίκη: Καλλιτεχνική διαμαρτυρία «save art» στην Αριστοτέλους
Δράση μαθητών και μαθητριών του Καλλιτεχνικού Σχολείου Θεσσαλονίκης με σκοπό την ανάδειξη των προβλημάτων της τέχνης και του σχολείου τους
Θεσσαλονίκη: Καλλιτεχνική διαμαρτυρία «save art» στην Αριστοτέλους