Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Εγκρίθηκε η ανθρωπιστική βοήθεια στην Ελλάδα από την ΕΕ

Η βοήθεια είναι ύψους 700 εκατ. ευρώ για την τριετία 2016-2018

Το νέο μηχανισμό παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Ελλάδα, ενέκρινε το Συμβούλιο. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, το Συμβούλιο συμφώνησε "σε ένα μηχανισμό στήριξης έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση της δύσκολης ανθρωπιστικής κατάστασης που προκλήθηκε από την κρίση των προσφύγων, ιδίως στην Ελλάδα". Όπως αναφέρεται, αυτός ο μηχανισμός δίνει τη δυνατότητα στην ΕΕ να βοηθήσει την Ελλάδα και άλλα πληγέντα κράτη να αντιμετωπίσουν τις ανθρωπιστικές ανάγκες του μεγάλου αριθμού των αφίξεων ανδρών, γυναικών και παιδιών. Στόχος την ανθρωπιστικής βοήθειας της ΕΕ είναι η κάλυψη των βασικών αναγκών των προσφύγων, δηλαδή η παροχή τροφής, στέγης, νερού, φαρμάκων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης. "Αυτή είναι μια πολύ γρήγορη και πρακτική έκφραση αλληλεγγύης της ΕΕ προς την Ελλάδα, υλοποιώντας τη δέσμευση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η ολλανδική Προεδρία θα συνεχίσει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασφαλίσει ότι το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της 15ης Μαρτίου θα υιοθετήσει τον κανονισμό", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας και προεδρεύων του Συμβουλίου, Μπερτ Κέντερς. Την έγκριση της ανθρωπιστικής βοήθειας από τα κράτη-μέλη μόλις μια βδομάδα μετά την πρότασή της, χαιρέτισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή υπενθυμίζει πως η πρόταση αφορούσε ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 700 εκατ. ευρώ για την τριετία 2016-2018, έτσι ώστε να στηριχθούν τα κράτη-μέλη στα οποία ασκούνται πιέσεις λόγω των επειγουσών και πρωτοφανών συνθηκών.

Τουσκ: «Απόφαση και των 28 της Ε.Ε. το κλείσιμο της βαλκανικής διαδρομής»

Οι παράτυπες ροές μεταναστών και προσφύγων κατά μήκος των δυτικών Βαλκανίων τελείωσαν, τόνισε εξάλλου, μέσω Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, σημειώνοντας ότι αυτό δεν ήταν μονομερής απόφαση ορισμένων χωρών, αλλά και των 28 μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο κ. Τουσκ ευχαριστεί ταυτόχρονα τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων οι οποίες δεν ανήκουν στην Ε.Ε., πρακτικά τη Σερβία και την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, για την εφαρμογή «μέρους της απόφασης της Ε.Ε. για διακοπή των μεταναστευτικών ροών», ώστε η Ένωση να αντιμετωπίσει «τη μεταναστευτική κρίση». Μετά την απόφαση της Αυστρίας να μειώσει δραματικά τον αριθμό των προσφύγων τους οποίους άφηνε να διέρχονται από το έδαφός της ημερησίως και ακόμη περισσότερο όσων θα μπορούσαν να παραμείνουν σε αυστριακό έδαφος, τόσο η Σλοβενία, μέλος της ζώνης Σένγκεν και της Ε.Ε., όσο και η Κροατία, μέλος της Ε.Ε. αλλά όχι και της Σένγκεν, προχώρησαν σε ανάλογα μέτρα. Στα μέτρα ακολούθησαν Βελιγράδι και Σκόπια, κλείνοντας πρακτικά τη δίοδο σε πρόσφυγες και μετανάστες από την Ελλάδα προς βορρά.

Δ. Αβραμόπουλος: «Ανοιχτός ο διάλογος με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων»

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχίζει να παρακολουθεί την κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή, ανέφερε την Τετάρτη ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, τονίζοντας ότι ο διάλογος παραμένει ανοιχτός. Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να ανοίξουν άλλοι μεταναστευτικοί διάδρομοι, μέσω Αλβανίας ή Ιταλίας λόγω των περιορισμών που χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, σημείωσε ότι προς το παρόν δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο, ωστόσο υπάρχει προετοιμασία ακόμα και για αυτό το ενδεχόμενο. Όπως πρόσθεσε, το προσφυγικό πρόβλημα έχει φτάσει στο αποκορύφωμά του. Υπενθύμισε επίσης ότι το θέμα τέθηκε στην προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής και εξέφρασε την ελπίδα για ένα θετικό αποτέλεσμα στην επόμενη Σύνοδο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Πόλεμος» του ντονέρ στην Ευρώπη: Αίτημα της Τουρκίας που προκαλεί αντιδράσεις
Μόνο μεγάλες πλάκες βοδινού και αρνίσιου κρέατος οριζόντια κομμένες σε κομματάκια πάχους 3 έως 5 χιλιοστών θα μπορούν να χαρακτηρίζονται ως ντονέρ αν...
«Πόλεμος» του ντονέρ στην Ευρώπη: Αίτημα της Τουρκίας που προκαλεί αντιδράσεις