Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Αλ. Τσίπρας: «Πολύ κοντά στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης»

Μονόδρομος για την ανάκαμψη οι μεταρρυθμίσεις, τονίζει ο Άνχελ Γκουρία - Ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2017 προβλέπει ο ΟΟΣΑ

Βρισκόμαστε πολύ κοντά στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, που θα δώσει το έναυσμα για την έναρξη ουσιαστικών συζητήσεων για την απομείωση του χρέους, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στις κοινές του δηλώσεις με τον ΓΓ του ΟΟΣΑ, Ανχελ Γκουρία μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, όλα αυτά θα έχουν αλυσιδωτές αντιδράσεις θετικές, ώστε να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο του 2016, αλλά και να έχουμε τη δυνατότητα να αρθούν πλήρως τα capital controls.

Τα συμπεράσματα του ΟΟΣΑ θα ενισχύσουν τα επιχειρήματα της κυβέρνησης σε αυτή τη διαπραγμάτευση, τόνισε ο πρωθυπουργός. Γιατί εμείς, όπως επισήμανε, διαπραγματευόμαστε όχι μόνο με βάση τις ανάγκες μας αλλά και τα πραγματικά δεδομένα. Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η οικονομική έκθεση του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα αποτελεί έναν δίκαιο και ισορροπημένο απολογισμό του τεράστιου κοινωνικού κόστους των πολιτικών που εφαρμόστηκαν την περίοδο 2010-2014, της επιτακτικής ανάγκης για τον σχεδιασμό νέων εργαλείων και θεσμών ώστε να αμβλυνθούν οι συνέπειες αυτών των πολιτικών, της ανάγκης να κατανεμηθούν, δίκαια, το κόστος προσαρμογής και οι καρποί της ευημερίας, της σημασίας καταπολέμησης των συμφερόντων που αναπαράγουν πολλαπλές μορφές ανισοτήτων.

Συμφωνούμε με αρκετές από τις διαγνώσεις της έρευνας, χαιρετίζουμε τα περισσότερα από αυτά που συνιστά, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός. Μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι η κυβέρνηση συμφωνεί με την επισήμανση του ΟΟΣΑ για την αναγκαιότητα διευθέτησης του χρέους, καθώς, επίσης, και ότι ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα βρίσκεται κάτω από τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ και ότι θα πρέπει να τον αυξήσουμε. Επίσης, επισήμανε ότι σωστά σχεδιασμένα συστήματα συλλογικών διαπραγματεύσεων είναι απαραίτητα για να εξασφαλιστεί η κοινωνική δικαιοσύνη και η αποτελεσματικότητα της αγοράς εργασίας.

Άνχελ Γκουρία: «Μονόδρομος για την ανάκαμψη οι μεταρρυθμίσεις»

Λόγω των μεταρρυθμίσεων πιστεύουμε ότι θα έχουμε θετική ανάπτυξη του χρόνου, υπάρχουν σημάδια σταδιακής βελτίωσης με τα επίπεδα ανεργίας να πέφτουν. Βεβαίως, το ποσοστό εξακολουθεί να είναι υψηλό, αλλά είναι το χαμηλότερο ποσοστό από τον Μάιο του 2012, ανέφερε ο γγ του ΟΟΣΑ Α. Γκουρία στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον πρωθυπουργό Α. Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Αναφερόμενος στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ο κ. Γκουρία υπογράμμισε ότι ενώ όλοι θεωρούσαν ότι θα απαιτηθούν 25 δισ., τελικά η ανακεφαλαιοποίηση προχώρησε με μόλις 6 δισ. ευρώ. Έτσι και 20 δισ. εξοικονομήθηκαν- που θα βάρυναν το χρέος- και υπάρχει ένα δυνατότερο ανακεφαλαιοποιημένο τραπεζικό σύστημα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος, είπε επίσης ο γγ του ΟΟΣΑ, «θα δημιουργήσει εμπιστοσύνη και θα οδηγήσει στην προσέλκυση επενδύσεων και στην άνοδο των εξαγωγών. Η πρόοδος στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων θα δώσει τη δυνατότητα για διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους, ώστε να μειωθεί η μελλοντική επιβάρυνση του χρέους με μεγαλύτερες περιόδους χάριτος, με επιμήκυνση».

«Η Ελλάδα χρειάζεται χαμηλότερες ροές μελλοντικής εξυπηρέτησης του χρέους» υποστήριξε ο κ. Γκουρία και πρόσθεσε ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό ώστε να μειωθούν οι κίνδυνοι της δημοσιονομικής βιωσιμότητας και να δοθεί ώθηση στις επενδύσεις, γιατί οι επενδυτές θέλουν έναν καθαρό ορίζοντα για να επενδύσουν.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού για τη δημιουργία εξοικονομήσεων, σημείωσε ότι η εισαγωγή μιας βασικής σύνταξης, μιας ελάχιστης σύνταξης είναι ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα. Πρόσθεσε στο σημείο αυτό, ότι οι συντάξεις έχουν περικοπεί σημαντικά τα προηγούμενα χρόνια και συνεπώς είναι σημαντικό να εστιάσουμε σε μέτρα που θα διασφαλίσουν μια καλύτερη ευθυγράμμιση ανάμεσα στις εισφορές και τις παροχές, δημιουργώντας εξοικονόμηση πόρων, μειώνοντας κάποιες ειδικές μεταχειρίσεις, χωρίς να επιβαρύνονται περισσότερο οι ευάλωτοι πολίτες.

Ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2017 προβλέπει ο ΟΟΣΑ

Την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με ρυθμό 1,9% το 2017 προβλέπει η έκθεση του ΟΟΣΑ, ενώ για εφέτος προβλέπει ότι το ΑΕΠ της χώρας θα μειωθεί κατά 0,1%.

Η ανεργία προβλέπεται να υποχωρήσει από το 25% πέρυσι σε 24,7% εφέτος και 23,8% το 2017. Ο πληθωρισμός (εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή) αναμένεται να κινηθεί εφέτος και το 2017 σε θετικό έδαφος (0,5% κάθε χρονιά) από -1,1% πέρυσι. Το δημόσιο χρέος εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί φέτος στο 191,6% του ΑΕΠ και το 2017 στο 187,1% του ΑΕΠ από 190,2% του ΑΕΠ που ήταν πέρυσι.

Η μελέτη μας αναγνωρίζει ότι «το ρεύμα μπορεί να αλλάζει για την Ελλάδα», σημείωσε ο κ. Γκουρία σε γραπτή δήλωσή του, προσθέτοντας: «Στην πραγματικότητα, η ελληνική οικονομία δείχνει αρκετά σημαντικά σημάδια αντοχής:

• Πρώτον, η ύφεση το 2015 ήταν μικρότερη του αναμενόμενου. Το πραγματικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,3% μόνο, με τη βοήθεια μίας ακόμη περιόδου - ρεκόρ για τον τουρισμό, με τους τουρίστες που ήλθαν στην Ελλάδα να φθάνουν σχεδόν τα 24 εκατομμύρια, μεταξύ των οποίων ήμουν εγώ και η σύζυγός μου.

• Δεύτερον, παρά το ότι αναμένουμε μηδενική ανάπτυξη το 2016 (-0,1%), κάτι που οφείλεται κυρίως στις επιπτώσεις από το περασμένο έτος , η ανάπτυξη προβλέπεται να συνεχίσει να αποκτά δυναμική το 2017, με έναν ρυθμό σχεδόν 2%.

• Τρίτον, η αγορά εργασίας δείχνει τώρα ενδείξεις σταδιακής βελτίωσης, με τα επίπεδα ανεργίας να υποχωρούν από τα υψηλά του 2013. Η Ελλάδα έχει ακόμη την υψηλότερη ανεργία στην ΕΕ (στο 24,6%), αλλά το επίπεδό της είναι το χαμηλότερο από τον Μάιο του 2012.

• Τέταρτον, η επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η σταδιακή άρση των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων και οι μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση του υψηλού ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δανείων έχουν, επίσης, βοηθήσει να σταθεροποιήσουν το τραπεζικό σύστημα και θα ενισχύσουν την αποκατάσταση τη εμπιστοσύνης και των πιστώσεων».

Η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM θα ενισχύσει περαιτέρω την εμπιστοσύνη, θα προκαλέσει επενδύσεις από τις επιχειρήσεις και εξαγωγές που θα στηρίξουν την οικονομική ανάκαμψη». Ο κ. Γκουρία τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να λάβει σημαντική βοήθεια για να αντιμετωπίσει τη νέα πρόκληση της προσφυγικής κρίσης, η οποία θέτει μεγάλα προβλήματα για την ελληνική οικονομία και την ανάκαμψή της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ