Skip to main content

Αντίδραση Μητσοτάκη σε αναφορές Ορμπάν για τα βόρεια σύνορά μας

Κυρ. Μητσοτάκης: «Αναγκαία μια λειτουργική συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας»
Την ανάγκη επίτευξης μιας «λειτουργικής και αποτελεσματικής» συμφωνίας μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας για να μειωθούν οι προσφυγικές ροές στο Αιγαίο, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλλες.

Ανέφερε ότι η κατάσταση στην Ελλάδα έχει επιδεινωθεί δραματικά τις τελευταίες ημέρες, καθώς δημιουργείται μια «πρωτόγνωρη ανθρωπιστική κρίση», με 50.000 πρόσφυγες και μετανάστες εγκλωβισμένους στη χώρα. Σημείωσε ότι η κατάσταση αυτή είναι αποτέλεσμα «ανεύθυνων μονομερών αποφάσεων ορισμένων κρατών-μελών της ΕΕ που έκλεισαν τα βόρεια σύνορα». Ο πρόεδρος της ΝΔ , τόνισε ότι σήμερα περισσότερο παρά ποτέ είναι αναγκαία μια «λειτουργική και αποτελεσματική» συμφωνία ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία, ώστε να μειωθούν σημαντικά οι προσφυγικές ροές στο Αιγαίο. Παράλληλα, πρόσθεσε, είναι εξίσου σημαντικό να παραμείνει ενεργό το πρόγραμμα μετεγκατάστασης, ούτως ώστε να μετριαστεί το προσφυγικό βάρος που έχει επωμιστεί η Ελλάδα τις τελευταίες 15 ημέρες. Καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι η όποια συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας πρέπει να είναι συμβατή με τις βασικές αξίες της ΕΕ.

Αντίδραση Μητσοτάκη σε αναφορές Ορμπάν για τα βόρεια σύνορά μας

Εξάλλου, την αντίδραση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη προκάλεσε η ικανοποίηση που εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν για το κλείσιμο των βορείων συνόρων της Ελλάδας κατά τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με πηγές της Συγγρού άμεσα ο κ. Μητσοτάκης πήρε το λόγο και του είπε «πώς τολμάς να λες κάτι τέτοιο όταν αυτό οδήγησε σε ανθρωπιστική κρίση στη χώρα μου και σε ντροπή την Ευρώπη;». Σύμφωνα με πληροφορίες ο Ούγγρος πρωθυπουργός δεν έδωσε καμία απάντηση στον πρόεδρο της ΝΔ.

Ι. Βαρβιτσιώτης: «Αυτή δεν είναι η Ευρώπη που ονειρευτήκαμε»

Στο μεταξύ, κριτική στον τρόπο διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης άσκησε ο πρώην υπουργός της Νέας Δημοκρατίας Ιωάννης Βαρβιτσιώτης αναφέροντας ότι αυξήθηκε χωρίς καμία σκέψη, χωρίς καμία προοπτική. «Αυτή δεν είναι η Ευρώπη που ονειρευτήκαμε, βάλαμε όλο τον κόσμο μέσα σε μία νύχτα και αυτό ήταν μεγάλο λάθος» εκτίμησε. Μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM» o πρ. υπουργός της Ν.Δ. σημείωσε ότι η Ελλάδα συμφώνησε τότε με τη διεύρυνση και την ένταξη των λεγόμενων πρώην ανατολικών χωρών, λόγω της Κύπρου, και των υπολοίπων χωρών επειδή επεδίωκαν οικονομικές προεκτάσεις, αλλά, όπως παραδέχτηκε, «αυτό το μεγαλόσχημο κατασκεύασμα δεν έχει ακόμα σχηματίσει ομόνοια». Είπε ακόμη ότι ο ίδιος δεν περιμένει «σπουδαία πράγματα» από τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας για το προσφυγικό γιατί, όπως εξήγησε, οι Τούρκοι αντιλαμβάνονται τη δυσκολία της Ευρώπης, ενώ η Κύπρος δικαίως δεν υποχωρεί, αφού η Άγκυρα δεν τήρησε τις υποσχέσεις σ’ ό,τι αφορά τα ενταξιακά κεφάλαια. Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση, ο κ. Βαρβιτσιώτης εκτίμησε ότι θα διαρκέσει τουλάχιστον δέκα χρόνια, ενώ υπογράμμισε ότι οι μονοκομματικές κυβερνήσεις αποτελούν στην Ελλάδα παρελθόν, λέγοντας ότι η χώρα μπήκε στο δρόμο των συμμαχικών κυβερνήσεων.

Η απάντηση Κρανιδιώτη στη διαγραφή του από τη ΝΔ

«Άμα δεν σας αρέσει το Γουδί, πάμε Παπάγου που 'ναι δίπλα», έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ο Φαήλος Κρανιδιώτης που προχθές τέθηκε εκτός Νέας Δημοκρατίας λόγω σχολίων που είχε κάνει με αφορμή τη δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Μετανάστευσης Γιάννης Μουζάλα. Όλα ξεκίνησαν έπειτα από ανάρτηση του κ. Κρανιδιώτη στo Facebook, με την οποία καταφερόταν κατά του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, μετά από το ζήτημα που ανέκυψε όταν ο τελευταίος αποκάλεσε την ΠΓΔΜ «Μακεδονία», σε τηλεοπτική του συνέντευξη. «Βρε το Μουζάλα. Το αμόλησε το "Μακεδονία" για τα Σκόπια σε εθνική μετάδοση. [...] Έξι ακόμη κυπαρίσσια στο Γουδί, τομάρια, κι εγώ εθελοντής να σας δέσω τα χέρια με σύρμα το χάραμα», είχε γράψει, μεταξύ άλλων, ο κ. Κρανιδιώτης στο Facebook. Η τοποθέτηση του κ. Κρανιδιώτη είχε προκαλέσει την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος με ανακοίνωσή του είχε ζητήσει από τη Ν.Δ. να καταδικάσει τις συγκεκριμένες αναφορές. Η Ν.Δ. αντέδρασε και έθεσε εκτός κόμματος τον κ. Κρανιδιώτη ο οποίος με τη σειρά του σχολίασε πως «οι εξελίξεις θα είναι τόσο ραγδαίες που δεν θα ξεπεράσουν μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τη σημερινή ηγεσία της ΝΔ, που νομίζει, πως με ρετάλια του Σταύρου και ανακύκλωση σημιτανθρώπων, θα φτιάξει «κεντρώο» κόμμα και κάνοντας την πάπια ή ψιθυρίζοντας την κριτική, θα πέσει ο ΣΥΡΙΖΑ».